Friday, 20 September 2013

Excuse me madam, your son run away!

        Sedar tak sedar dah hampir 6 bln lebih sy xupdate blog nh. Mood berblog xdtg lantaran byk sgt perkara sekeliling yg dtg dan pergi dan dilema anak. Mmg sy xdpt nafikan sbg parent dgn anak special need isu anak adalah isu bsr. Isu mendapatkan sekolah sesuai yang mampu bg sokongan sepenuhnya dalam pendidikan anak2 ini dan isu jagaan anak2 ini.

      Pada saya sukar utk mencari tempat sesuai yg boleh menjaga Emir, mcm2 isu mungkin timbul krn hanya mereka yg terlatih atau talian rapat sj akan faham tentang autism ini, kelainan dan keunikan anak2 ini. Bagi anak2 autism selalu mengalami masalah sensory issue. Sebagai contoh, keadaan tempat yg crowded buat mereka rasa sesak, keadaan tempat yg bising buat mereka bingit dan stress. Baju dengan tekstur tertentu boleh buat mereka tak selesa. Kadang2 tag label dibelakang baju juga boleh buat mereka rimas.Ada juga channel tv dgn gambar yg blink2 dan muzik yg suspen boleh buat mereka tidak keruan. Selain isu speech delay anak2 ini juga xpandai berkawan, menjadikan mereka selalu menjadi mangsa buli. Jika tidak dilayan mereka akan bersendirian dan dlm dunia mereka sendiri, blank.

    Perhatian yang penuh mmg kritikal untuk anak2 ini. Kekangan masa antara menguruskan Emir (perlu di hantar dan dijemput door to door) ke sekolah menjadikan sy agak penat. Tambahan pulak semester ini adalah semester kedua sy di upm. Dalam mengejar cita2 yg belum selesai demi masa depan dan kerjaya yg lebih fleksibel. Peruntukan buget keluarga juga byk utk anak ini, semoga rezeki utk anak ini sentiasa ada bg menapung persekolahannya yg rata2 mahal mencecah 4-5 angka sebulan. Sungguh saya mengharap keajaiban tuhan utk terus memberi kemampuan kpd kami dlm memberikan pendidikan terbaik utknya.

    Petang td selepas mengambil Emir dari sekolah sy singgah di pejabat pos untuk renew lesen yg kebetulan tamat tempoh hari ini. Emir agak takut ketika itu kerana xkeruan dengan skrin tv di pejabat pos yg mempamerkan tulisan dan gambar blink2 di skrin. Sy nampak dia resah suspen. Ada sekali dia lari meninggalkan sy ke spa urut kaki yg ada katil beberapa deret bersebelahan pejabat pos. Emir mmg obses dgn katil suka baring2 dan lompat2 yg boleh keep dia calm. Sy perasan lalu mengejarnya, bwk dia semua ke pejabat pos krn nombor giliran sy hampir tiba. Mata sentiasa mengawasinya dan semasa turn sy tiba lalu bertanyakan sesuatu kepada staf pejabat pos, ada seseorg menyapa sy di belakang sambil menepuk perlahan bahu 'Excuse me madam, your son run away!' Ya Allah anakku Emir, ke mna pulak kamu lari nh. Sy cpt2 keluarkan duit amaun terhampir yg perlu dibyr dan berpesan kpd staf tersebut sy akan dtg semua sekejap lg. Mujurlah ada seorg lelaki yg prihatin untuk membantu sy mengejar mendapatkannya dan seorg lagi memerhatikan ke mna dia pergi lalu memberitahu sy untuk mengambilnya. Sejak Emir kecik lg dia mmg good runner ini menjadikan sy juga good runner yg selalu perlu mengejarnya. Even semasa mengandungkan Zahirah pun sy selalu berlari untuk mengejarnya dan kini mengandung adik zahirah juga menjadikan sy masih pengejar setianya:)

                          Baru balik sekolah tengah menghabiskan saki baki bekal dalam kereta
                                                                  Danga Bay,Johor
                                     Bersama rakan2 seperjuangan trip ke utm skudai

                                       Jamuan hari raya bersama kawan2 dan supervisor
                                                                    Labmate

6 comments:

Azlina Azlyn Yaacob said...

Salam intan...tabahnya kau...mnjadi seorg ibu..stdy lg... mmg kuat...smga brjaya intan... n smga emir mmbsar sbg anak yg soleh,brtgjwb.,sht dan berjaya dunia akhirat...

Azlina Azlyn Yaacob said...

Salam intan...ko mmg kuat n tabah...smga emir mnjd anak yg soleh...bjya dunia akhirat...

Azlina Azlyn Yaacob said...

Salam intan...tabahnya kau...mnjadi seorg ibu..stdy lg... mmg kuat...smga brjaya intan... n smga emir mmbsar sbg anak yg soleh,brtgjwb.,sht dan berjaya dunia akhirat...

fadhilah said...

emir makin handsome.

kagum dgn intan. dengan sibuk uruskan anak, masih sempat sambung belajar. Moga Allah permudahkan urusan intan. amiin...

intan said...

Mekasih kwn2, amin semoga urusan kt semua dipermudahkan.

Yong Kamariah said...

lama tak jenguk Intan di sini.
Mama Intan kena tabah. Lelah pulak baca rutin harian mama.
bab run away ni biase lerrrr... dak Ammar pun ntah baper kali hilang masa outing dah tak terbilang dahhhh...
tp sekarang dia dah pandai sebut minat2 suka2 kt classmate dia...dah anak teruna katakannn...