Saturday, 24 November 2012

General Anaesthetic

Perihal gigi si anak. Hasil perjumpaan Emir dengan dentist kerana pemeriksaan sakit giginya yg xmendapat kerjasama si anak, maka nampaknya Emir perlu jalani rawatan gigi di bawah general anaesthetic, means totally tak sedar. Ini sj peluang utk Dr. berkesempatan check giginya, cabut, tampal dan cuci, normally masa sedar dia mmg xbg org tgk giginya, sy nk gosok masa mandi pun kena struggle abis. Common utk anak autistic malah anak normal yg lain pun ada yg jalani GA nh. Alhamdulillah segalanya dah selesai, xrungut sakit gigi lg, kena pastikan gigi yg berbaki tu dijaga sebaiknya lps nh.

Imbas balik masa persediaan utk GA tu, Emir dikehendaki berpuasa dr sebarang makanan dan minuman even air kosong, bermula mlm sblm operation sehingga la operation tamat. Seawal jam 7.30pg sy dah terpacak dgnnya di Hospital Ampang(HA) utk persediaan prosedur itu. Sungguh ketat persediaan GA ini, selain xbole makan dan minum, jika patient mempunyai demam, batuk dan selsema juga akan membatalkan operation itu. Normally waiting list pjg utk GA ini 2bln kalau di HA, tp lucky rezeki Emir mungkin ada patient yg terpaksa ditangguhkn mungkin masalah deman dan sbgnya maka Emir mendapat tempat. Ditempatkan dalam day care unit slps operation, dlm jam 4.30ptg dh boleh balik umh.Hingga skrg Emir masih perlu buat pemeriksaan gigi di HA setiap 2 bln slps GA tu. Masa sy berbual dgn seorg kwn yg sama2 menjalani GA utk anaknya(anak ke2) di hari yg sama, katanya anaknya yg sulong dah follow up pemeriksaan gigi lepas GA tu bermula dr umo 6thn hingga skrg 10thn,huhuu 4thn gak tu. Sampai bsr ke nh? Xyah tunggu nurse dtg sekolah check gigi  pun xpe dh cukup.Takpe la Emir asalkn utk kebaikan kamu, mama sanggup berulang ke hospital tu;p.

                          Sblm operation, kena tukar bj hospital pkai spender pun xble.

                     Slps operation, bj dah teruk kena darah kat mulut tu mama tukar pkai bj balik sj.
                     Mulut Emir yg bengkak slps removed 8 btg gigi.

                              Sy yg keletihan dan lali, sekejap je tdo sejam 2 bgn tu terus main tab

Dan ini apa kes nih si Zahirah. tgh buat perangai la tu. Ikot abg Emir suka baring2 atas lantai kat public, kasik mama hot,grrr.

No comments: