Saturday, 13 October 2012

Berkarya dengan Kopi & Teh

Huhuuu apa punya tajuk, tapi mmg ada citer di sebaliknya. Jap gi sy citer, skrg nk citer benda lain dlu. Ingat lg ttg entry sebelum nih sy ada cerita pasal regression Emir. Hari nih terapi ok minggu depan xok, sekolah pun sama ari nih xok esok mungkin ok.

So hasil perbincangan dengan cikgu sekolah nya kerana behaviour tu beterusan, xnk duduk diam mcm ada sesuatu yg nk tp xdpt nk sampaikan. Andaian terbaru kami behaviour xmenentunya tu ada kaitan dengan sakit gigi nya. Ya sy perasan ada masa dia mcm nangis then mintak sy masukkan jari dlm mulutnya then dia gigit. Masa gosok gigi pulak dia dah xnak gosok. Ddulu masa kecik Emir ada sensory issue susah gosok gigi then bila besar dah ok now xok balik. Bila sy perhati btl2 gigi gerahamnya mmg ada lubang, dari situla agaknya rs xselesa dan sakit gigi dia dtg.

Cabaran sy mcmmna nk bwk dia ke dentist klau dia mmg xdok diam dan xnak org belek giginya. Alternatif yg sy nampak kena bius bg pengsan dlu br boleh tampal/cabut giginya. So menapak lg sy ke klinik pergigian terdekat bg mendapat referral letter ke hospital bsr. Klinik2 gigi kecik2 nh mmg xde bius xsedar nh yg ada hospital bsr2, rs cam xmampu plak bila imagine kos nya tu nk bwk ke private hospital bukan sikit gigi yg rosak.Nasib baik dapat tarikh  appoinment cepat dgn dentist minggu depan sj, mudah2han selesai la bab nh.

Berbalik kepada tajuk, sejak akhir2 ini Emir suka bermain dgn powder, xkira la teh, kopi, milo, gula nasib baik bedak belum lg. Penat sy kena sembunyi semua tu, tiap kali nk guna bwk keluar dr tempat persembunyian. Sy xterkejut dan sy xmarah sgt tp kalau dah berterabur satu bilik, mmg hangin satu badan,hehee.

 Puncanya sensory issue, bila dia bermain dgn pelbagai tekstur powder nih akan beri ransangan utk sensory inputnya. Samalah kesnya kita kecik2 suka main bedak dan kalau kita perasan masa kita shopping baju di supermarket ada masa ketika kita melewati satu rak baju ke rak baju yg lain tangan kita akan kita depakan untuk sentuh baju2 tu masa berjalan, kan:) Ada barang pembelajaran di sekolah Montessori yang terdiri dari fabrik pelbagai tekstur kain, mcm satin, cotton, polyester etc utk ransang sensory input ini.
Satu hari slps balik dari ambil Myra sekolah, sy terkejut tgk Emir sepahkan kopi dan teh di bilik. Geramnya mama, masa tu sy marah2 sambil membebel terus amik penyapu nk sapu, pastu masa tgh sapu tu br saya perasan la anak aku lukis sesuatu rupanya, apa dia?

                                                                It's a clown
Another clown,hehee terus sejuk sikit hati yg bengang td, nk tergelak pun ada time tu.

But ia nya xberakhir di situ esok tu nah ada lg,huhuuu
Kali nih dgn Chocolate spread plak nasib baik dia xcapai yg Nutella tu dia amik satu yg mmg dia xnak.
Esok2 ada lg kali nih dengan peanut butter plak sj sy bukak tudung botol kasik dia colek sikit dgn jari nk makan, pastu sy sambung keje update web,hehee bila saya pusing belakang tgk2 habis dia dh calit lantai,grrr kali nih xlarat nk amik gambar dh;p


5 comments:

Syikin said...

kreatip betoi..emir punya handmade la kiranya ni..:)

intan said...

antara benda yg dia suka lukis skrg, sampai aku terpaksa sembunyi marker

fadhilah said...

wah.. pandainya dia lukis...

Yong Kamariah said...

intan, pandai betullah emir lukis,bermakna dia sgt creatif tu! boleylah intan galakkan dia in arts maybe, akak tgk berbakat sungguhlah dia, good job Emir!

intan said...

Thanks kawan2
fadhilah, kak yong:sy penah ajar dia lukis nih masa dlu2 sejak kat perth lg, ble tgk you tube 'Emir's Favourite'kat depan web tu.Sy buat aktiviti tu, sampai skrg dia makin minat part2 lukis melukis nih, kat sekolah cikgu kena sembunyi kertas klo x kena paksa lukis then dia ikut.

24 October 2012 2:05 PM