Wednesday, 27 June 2012

Kejam!

Sy nk kongsi kisah dari paper BERITA HARIAN 26/6/2012. Sy dah search dlm berita harian online tp xde plak keratan akbar tu yg diletak online. Sy baca semalam dekat Gleaneagle masa dok menunggu Emir.Sungguh menyayat hati buat sy xtenteram teringat igt sampai ari nih. Masa cal mama td pun sy sebak bila cerita kisah nih. Tak patut terjadi dekat Malaysia, sungguh xde perikemanusiaan.

Tajuk beritanya BUDAK SAKIT MENTAL DIPUKUL HINGGA MATI, something like that sy dah xigt exactly nya. Terjadi dkt Sabah/Sarawak  mmg pendalaman kawasan ladang. Seorg anak yg di claim sakit mental (oleh bapaknya yg sy rasa sebenarnya bukan sakit mental tp autistic, adhd, apa pun yg xdpt terapi sepatutnya) telah dipukul sampai mati oleh bapa sendiri:(. Kisahnya bila bapa bdk nih yg jgk seorg bomoh, marah apabila anaknya dlm keadaan berbogel berlari berkeliaran di kawasan rumah. Telah terjadi 2 kali anknya berbuat begitu.  Satu hari si  bapa telah menangkap anaknya yg berbogel tu then masuk kedalam rumah lalu memukul budak tu. Bapanya menikam mata anaknya dgn hujung penyapu yg tajam. :( Sadisnya anaknya yg kesakitan tu sikit pun tak melawan. Ini la anak2 nih mmg xmelawan walau diperlakukan begitu. Sungguh suci hati mereka, xfaham kenapa diperlakukan begitu. Budak tu mati tempat kejadian sbb pendarahan yg teruk dkt bahagian mata. Macammana si bapa sanggup tgk anaknya macam nih. Sedangkan kesemua ahli keluarga lain pun ada dlm rumah masa tu, cuma tak berani berbuat apa2 sbb takutkan si bapa, dan kata bapanya inilah cara mengubati si anak. Otak letak dekat lutut. Kenapalah ada mentaliti org mcm nih zaman skrg. Anak yg mati tu sah2 AHLI SYURGA.

Sy teringat masa dekat hospital, OT Emir penah cakap dkt sy, dia pesan anak2 nih kena latih dari awal. Bila dah besar susah nk latih. Pengalamannya ditempatkan di bahagian psikiatrik dia jumpa ada bdk down sydrom, autism, etc. Sepatutnya diaorg nih xberada kat situ, kita pun tahu.Tp sbb parent tak bertindak dr awal bg terapi yg cukup masa muda hingga terjd situasi yg mereka terpaksa ditempatkan kat situ ttg behaviour cthnya.

Sy cite kat mama sbb my mum penah ckp, ayah (my dad) ada kawan yg anaknya suka lari (aktif). Besar belasan tahun umurnya, pintu pagar umah kena selalu kunci sbb kalau gate terbuka sikit anaknya akan lari kadang2 xberpakaian, so macam berkurung la anak tu dlm umh. Ibu nya lah yg jaga budak tu skrg sbb ayah nya dah meninggal. Kesian sgt. Sy rasa budak nih mungkin autism jgk, atau seangkatan dengannya. Kalau dpt tune dr awal mungkin behaviour mcm nih boleh dielakkan.

4 comments:

langkahdemilangkah said...

ermm...mintak dijauhkan daripada zuriat kita....sian kat budak tu...

Syikin said...

intan, EMIR skang skolah kat mana? ada try mintak NASOM kat titiwangsa tak?

intan said...

langkahdemilangkah:yup mintak dijauhkan, dr kejadian2 mcm nih.

syikin:Aku hantar dkt Spices early intervention centre di Wangsa Maju, dlu penah hantar Nasom (jln Ipoh), tgk la klu rs dah xdpt nk temankan dia lg ikot ke kelas, aku mintak Nasom Titiwangsa, waiting list pjg gak tu,huhuu..

Syikin said...

aku ada baca blog.. waiting list mmg panjang tp mungkin rezeki dia. dalam 3-4 bulan dah dapat NASOM titiwangsa. macam ok..
ce try tgk sini http://inilahduniakita.blogspot.com/