Friday, 27 April 2012

Kisah dari hospital

Lagi kisah dari hospital, buat renungan sy. Betapa sy perlu bersyukur menjadi warga Malaysia. Berlaku beberapa minggu lepas di Gleaneagle. Sy memang perasan selalu terserempak dgn wanita ini semasa menunggu anak terapi, nampak cam india muslim tp sy xpenah tegur. Selalu dengar dia speaking memanjang kat kaunter, then satu ari tergerak ati nk tegur.

Mmula sy ckp melayu, then dia ckp xfaham. Sy tanya dia org mna, katanya Mauritius. Patut pun masa kat Perth dlu member kat kedai ada gak org Mauritius, diaorg ckp bhs France dan English. Sy tanya dia kat sni dtg utk kerja ker. Katanya hanya dia bertiga dgn anaknya di sini. Seorg dah besar (belajar di sini kolej or uni xsure) dan seorang lg 6thn, the one yg dia selalu bwk gi terapi nih, ASD (autistic spectrum disorder). Suaminya kat Mauritius, dia dtg hanya sbb utk terapi anaknya sbb di negaranya xde.

Sy bgtau dia, sy nampak anak dia dah boleh bercakap sikit2, bila anaknya start bercakap.  sy ckp ank sy dah 5thn this year tp masih non verbal, sy sgt takut. Katanya u kena byk bersabar. Dia start terapi (di Malaysia) utk anaknya once dpt diagnosed masa tu umor 3thn setengah, umo yg sama Emir start terapi. Skrg dah 2thn lebih terapi anaknya start ckp masa di Gleaneagle, kena byk berdoa dan bersabar. Sy pikir2 blk beruntung nya sy tinggal di sini, walaupun kemudahan dan therapist bkn the best, atleast lengkap, siap duit jer,huhuu.

Ini flash card Emir. Fenomena biasa di rumah benda nih akan berterabur atas lantai. Dia akan tenung one by one card nih. Visual memory budak autistic sgt baik tip top. Byk gambar yg sy kerat nama dan gambarnyer. Then bila sy bg padanya suruh match, mmg betul dia igt satu persatu. Sy akan update video pasal  nih. Emir mula menonton vcd vocab bumble bee sejak umur 3thn sampai skrg, dah dkt 2thn dia tgk. Visual memorynya mmg impress sy hampir 70 peratus gambar pd kad tu dia igt namanya apa.

Monday, 23 April 2012

Cekik Darah

Huhuuuu nih entry lepas geram.Mood ari nih. Tadi sy pegi scan 2 page kertas kat kedai gambar. Kat umh xde scanner(xjumpak dlm simpanan, baki kotak dr Perth dh setahun lebih xabih bukak lg), masuk keluar cc xde scanner. Sy terjah kedai gambar suh scan. Tak tanye bape terus scan, dah siap nyonya kedai ckp RM5.

Cit mahal nak mampus, sy ckp selalu RM1 je(kat Serdang), xkan sampai RM2.50 satu page, xmasuk akal, save dlm thumb drive je pun bkn cd. Lps bising2 sy byr,ckp xnak dtg lg,huhuuu, terus blah. Masuk dlm kete xde mood. Balik singgah D'Amor tapau nasi ayam. Tgk2 pekerja indon tu letak ayam sikit sgt. Ada ker patut kepak je, selalu ada isi gak lepas kepak nih dah kerat abis. Ntah camner sy terlaser ckp, aik byk nih je ke ayam nyer, sikit nyer,grrr. Makcik Indon tu ckp yerla sy tambah sikit,haaa camtu la.

Ok tu jer update lepas geram ari nih, skrg nk setelkan dokumen 2 helai RM5  nih xbalik modal lg xtau la,hahaa
Zahirah lg. Dah bape ari sy xble tdo mlm,proses nk putuskan susu bdn memang mencabar. Akibat xble menyusu bdn dia ngamuk2 tdo mlm dlm buaian dah 2minggu.


Friday, 13 April 2012

Berhenti menulis

Beberapa minggu lepas sy sudah menutup blog ini. Saya sudah penat menulis dan merasakan kisah suka duka hidup kami bukan lg diari umum. Hingga skrg perasaan berblogging sudah tidak ada. Tp sy mengenangkan seorg dua pembaca setia yg tetap setia mengunjung web ini  w/pn kadangkala tiada apa yg diupdate, w/pn sudah ditutup.Juga sbg pengantara kepada mereka yg rindukan anak2 ini. Maka sy bercadang utk membukanya semula. Terima kasih pd yg setia berkunjung ke sini, tiada apa yg istimewa hanya kisah ranjau hidup seorg ibu yg bertaruh utk ank autismanya.

Ainnur Zahirah 1thn 11bln, sudah stop susu badan secara paksa, kesian anak mama. ZOO Melaka April 2012.