Wednesday, 15 February 2012

Ada apa pada nama

Semalam sy dpt cal dr member lama Kak Dah, dulu ktorg sama2 join kelas ABA di Spices. Anaknya hiperaktif. Sejak dia dpt tahu anaknya ada hiperaktif (tak boleh duduk diam di dlm kelas) dan sedikit sintom autism, dia byk bwk anaknya jumpa ustaz2, org2 alim berubat, mtk air penawar, mtk tolong doakan anaknya etc. Kebanyakan ustaz yg dia jumpa, ada tekankan soal nama. Nama yg xsesuai juga byk memainkan peranan membentuk anak. Dan secara kebetulan nama anaknya jgk HAZIQ. Seigt sy masa sy mencari nama utk Haziq dahulu, sy memilih nama ini kerana maksudnya yg baik, salah satunya cerdik. Tanpa sy sedari ada jgk maksud lain yg xtertulis didalam buku tersebut iaitu aktif/cerdas.

Secara peribadi, so far sy dah jumpa 3-4 org anak2 autisme, hiperaktif yg mempunyai nama yg sama Haziq, dan Kak Dah ckp dia dah jumpa 7 org. Terlintas sejenak di kepala sy, dlm rancangan Tanya Ustaz yg penah di tonton,  ada seorg ustaz tu, sy xigt namanya juga ada menekankan soal nama. Cuma kesilapan kita walaupun maksudnya baik di dlm buku, tp ada juga sebaliknya yg kita xtahu. Antara nama yg ditekankan tidak sesuai diberikan kepada anak berdasarkan pengalamannya berjumpa ramai parent yg datang berubat dengannya utk anak mereka seakan mempunyai nama2 yg sekan sama dgn yg disenaraikan ini, iaitu Balqis, Qistina, Najwa, Zakuan, Batrisya, Erisha, Mazda etc. Kalau boleh tukar nama dan semudah itu mmg saya akan usahakan utk menukarnya di dalam surat beranak. So far cadangan ustaz tersebut cukup lah dengan memanggil anak2 itu dengan nama keduanya, atau panggilan lainnya dengan menghindarkan nama yg memudaratkan tu. So mulai skrg sy akan gunakan nama EMIR utk my son, no more Haziq wpn sy suka sgt dgn nama tu.
Emir sy pakaikan dengan bracelet silver tertera nama penuhnya dan no tel sy. Ini sebagai langkah keselamatan seandainya dia hilang dlm penjagaan sy. He's a good runner. Pantang sy bukak pintu kete kelam kabut dia nk kuar sblm driver. Memandangkan dia masih nonverbal maka cara ini difikirkan terbaik sehingga dia ble bercakap nnti, suggest dr OT nya.

Insiden kedua tentang nama jgk, semalam masa sy balik dari Gleaneagle, on the way jln kaki nak ke kereta, sy nampak dr jauh staff DBKL tengah menulis surat saman pada kete2 yg park tepi jln termasuk la kete sy dok area situ jgk. Kelam kabut la sy berjalan mendapatkan kete dgn kedua2 tangan dok pimpin Emir dan Zahirah. Parking Gleaneagle mmg mahal giler minimim parking atleast kalau sy kena buget utk 2jam sbb mengambil kira sesi terapi sejam dan ralat nk berjalan ke parking lg. Lgpun byk kete2 mmg parking area belakang hospital. Sampai je dekat2 kete terus sy ckp 'Pakcik tolong la jgn saman kete saya'. Masa tu org DBKL tu dkt  belakang kete saya, kete belakang dah kena pasnih kete haku la plak. Spontan org tu ckp.'Eehehh awak panggil sy pakcik, entah2 sy muda dr awak la'. Huhuu.....OH sorry yer time kasih. Pastu sy pun mati akal terlupa plak patut sy ckp encik,kuikuiii... Then dia tanya kete awak kat mna, haa ok la. Dia jerit kat kawan dia sy panggil dia pakcik, kwn2 nyer yg tgh sibuk menyaman tu gelak2 kat dia.Yahooo yg pasti haku terselamat dari kena saman,Alhamdulillah.

No comments: