Wednesday, 15 February 2012

Tak layak

Tgh hari td lepas balik dari OT di Hospital Ampang sy terus ke Persatuan Dyleksia Malaysia, di Jalan Ampang Hilir. Ini hasil dari pembualan telefon sy semalam dgn seorg kwn yg jgk enrolled anaknya sekolah di sini. Katanya sekolah nih bgs, ada parent yg masuk sini anaknya dr x berapa ble bercakap dlm 3 bln dah ble bercakap, dan jgk hasil perkembangan memberansangkan anak kwn sy sendiri yang sebelum nih hyperaktif,ada sintom dyleksia dan autism, xble duduk diam dlm kelas, suka berlegar2 dan kini sudah masuk semula ke mainstream school.

Maka sy pun pg bertanyakan untuk enroll Emir jgk di situ. Lagipun kelasnya setiap ari sabtu shj selama 4jam. Sayangnya setelah hasil perbincangan dgn koordinator di situ, di dapati kepakarannya hanya mengajar anak2 dyleksia, kalo autism pun yg ada sintom dyleksia, dan pengajaran menggunakan oral. Bermakna kalo sebutannya xbetul dibetulkan melalui speech therapy, ada perkataan sikit bkn totally nonverbal. Kalau nonverbal dia pun xde idea nk buat camne. Sayu jer sy dengar, sy tahan diri, masuk je dlm kete teros sy menangis, sedih terkilannya rasa hati.

Then dlm sedih on the way balik tu,sy teringat dekat hospital td, masa dok menunggu Emir terapi, sy ada berbual dgn seorg ibu. Lebih kurang sebaya umur sy cuma muda 2thn dari sy. Anaknya seorg sebaya Zahirah, xble berjalan lg. Anaknya baru menjalani operation jantung berlubang, dan lepas tu dikesan ada GDD( global development delay). Maknanya byk segi kekurangan. Muda lg dia dah perlu berulang alik ke hospital utk anaknya, dr bekerja dia berhenti sbb nk jaga anaknya sendiri. Sedih je sy dengar rs kelamnya dunia, byk cabaran lg yg menanti. Sy patut bersyukur sekurang2nya, fizikal Emir xde masalah, mampu berjalan, berlari. Ada autism yg xmampu berjalan. Ya Allah berikanlah ketabahan kepada kami dgn dugaan mu ini.

Ada apa pada nama

Semalam sy dpt cal dr member lama Kak Dah, dulu ktorg sama2 join kelas ABA di Spices. Anaknya hiperaktif. Sejak dia dpt tahu anaknya ada hiperaktif (tak boleh duduk diam di dlm kelas) dan sedikit sintom autism, dia byk bwk anaknya jumpa ustaz2, org2 alim berubat, mtk air penawar, mtk tolong doakan anaknya etc. Kebanyakan ustaz yg dia jumpa, ada tekankan soal nama. Nama yg xsesuai juga byk memainkan peranan membentuk anak. Dan secara kebetulan nama anaknya jgk HAZIQ. Seigt sy masa sy mencari nama utk Haziq dahulu, sy memilih nama ini kerana maksudnya yg baik, salah satunya cerdik. Tanpa sy sedari ada jgk maksud lain yg xtertulis didalam buku tersebut iaitu aktif/cerdas.

Secara peribadi, so far sy dah jumpa 3-4 org anak2 autisme, hiperaktif yg mempunyai nama yg sama Haziq, dan Kak Dah ckp dia dah jumpa 7 org. Terlintas sejenak di kepala sy, dlm rancangan Tanya Ustaz yg penah di tonton,  ada seorg ustaz tu, sy xigt namanya juga ada menekankan soal nama. Cuma kesilapan kita walaupun maksudnya baik di dlm buku, tp ada juga sebaliknya yg kita xtahu. Antara nama yg ditekankan tidak sesuai diberikan kepada anak berdasarkan pengalamannya berjumpa ramai parent yg datang berubat dengannya utk anak mereka seakan mempunyai nama2 yg sekan sama dgn yg disenaraikan ini, iaitu Balqis, Qistina, Najwa, Zakuan, Batrisya, Erisha, Mazda etc. Kalau boleh tukar nama dan semudah itu mmg saya akan usahakan utk menukarnya di dalam surat beranak. So far cadangan ustaz tersebut cukup lah dengan memanggil anak2 itu dengan nama keduanya, atau panggilan lainnya dengan menghindarkan nama yg memudaratkan tu. So mulai skrg sy akan gunakan nama EMIR utk my son, no more Haziq wpn sy suka sgt dgn nama tu.
Emir sy pakaikan dengan bracelet silver tertera nama penuhnya dan no tel sy. Ini sebagai langkah keselamatan seandainya dia hilang dlm penjagaan sy. He's a good runner. Pantang sy bukak pintu kete kelam kabut dia nk kuar sblm driver. Memandangkan dia masih nonverbal maka cara ini difikirkan terbaik sehingga dia ble bercakap nnti, suggest dr OT nya.

Insiden kedua tentang nama jgk, semalam masa sy balik dari Gleaneagle, on the way jln kaki nak ke kereta, sy nampak dr jauh staff DBKL tengah menulis surat saman pada kete2 yg park tepi jln termasuk la kete sy dok area situ jgk. Kelam kabut la sy berjalan mendapatkan kete dgn kedua2 tangan dok pimpin Emir dan Zahirah. Parking Gleaneagle mmg mahal giler minimim parking atleast kalau sy kena buget utk 2jam sbb mengambil kira sesi terapi sejam dan ralat nk berjalan ke parking lg. Lgpun byk kete2 mmg parking area belakang hospital. Sampai je dekat2 kete terus sy ckp 'Pakcik tolong la jgn saman kete saya'. Masa tu org DBKL tu dkt  belakang kete saya, kete belakang dah kena pasnih kete haku la plak. Spontan org tu ckp.'Eehehh awak panggil sy pakcik, entah2 sy muda dr awak la'. Huhuu.....OH sorry yer time kasih. Pastu sy pun mati akal terlupa plak patut sy ckp encik,kuikuiii... Then dia tanya kete awak kat mna, haa ok la. Dia jerit kat kawan dia sy panggil dia pakcik, kwn2 nyer yg tgh sibuk menyaman tu gelak2 kat dia.Yahooo yg pasti haku terselamat dari kena saman,Alhamdulillah.

Tuesday, 7 February 2012

Promosi di KerawangEmas.com sedang berlangsung

*****Update 23/2/12 Emas semakin mendaki, harga promosi terpaksa dianjak sedikit ke RM170/g Tanpa Upah


Sedikit selitan promosi di KerawangEmas.com, Selected item barang kemas 916 sedang dijual pada harga RM168/g Tanpa Upah, totally byr harga emas shj, menarik?
 Item2 dibawah di antara dlm promosi.

1) Rantai Tangan 916 Design Melur. Berat yang ada 22.42g (RM3766), 19.28g (RM3239), 20.20g (RM3393) SOLD


Ciri keselamatan dengan kunci kotak dan rantai pada bahagian kunci.
Design yang lasak dan padu sesuai untuk pemakaian harian dan pelaburan. Design Melur padu yang tahan lasak untuk pemakaian harian. Sesuai untuk pajakan di bank.


 2) Rantai Tangan 916 Design Kait Dua. Berat 23.77g (RM3993)


Promosi RM168/g Tanpa Upah. Rantai tangan 916 Kaitdua.Design yang lebar dan padu.Panjang 18cm. Berat 23.77g
Mempunyai kunci kotak yang lebih selamat dan rantai.
Design yang kemas dan lebar.
 3) Bangle Kerawang. Berat 31.4g (RM5275)

Promosi RM168/g Tanpa Upah. Bangle 916 design kerawang.Berat= 31.4g. Ukur lilit 16 cm.
Design unik bunga kerawang. Design mewah dengan lebar 1.8cm.



4) Rantai Tangan 916 Design Pasir Padu. Berat 19.92g (RM3346)
Promosi RM168/g Tanpa Upah. Rantai tangan 916 design pasir padu. Panjang 20cm. Berat: 19.92g. Cangkuk kunci yang kukuh sesuai untuk pemakaian harian yang tahan lasak.

Mempunyai untaian berbentuk hati dan loceng tangan. Design pasir padu sesuai sebagai perhiasan dan pelaburan.

Untuk sesiapa yg berminat sila email ke chesoraya007@yahoo.com @call 019-2097719 (Intan). Stok dan tempoh terhad, sehingga promosi tamat.