Wednesday, 25 May 2011

Antecedents-Behaviour-Consequences

Dalam kursus ABA yg lps, antecedents-behaviour dan consequences ini adalah di antara main topic yg di diskas. I'm not an expert in this, still in learning process, feel free to correct me if i'm wrong but there is something that i think i can share with other autistic parents especially, for our child benefit.

Menurut fasilitator kursus utk setiap tingkah laku/behaviour itu mesti ada permulaannya-perkara yg berlaku sblm tingkah laku tu something trigger the behaviour.Dan akan ada consequencenya perkara yg terjadi selepas tingkah laku tu. Contohnya merujuk kpd bila ank nih mengamuk, mesti ada perkara yg berlaku sblm tingkah laku tu yg menyebabkan dia amuk dan apa yg terjadi lepas mengamuk tu. So bila kita tahu punca dia mengamuk kita boleh reduce faktor penyebab tu spy behaviour tu nnti boleh diadjust spt apa yg kita nak kpd appropriate behaviour. Cabarannya utk kita determine antecedents nih apa yg punca sblm terjadi behaviour tersebut. Contoh yg diberi masa tu, ayah fasilitator nih yg dh berumur bila naik kereta (duduk seat belakang) selalu akan bermasam muka, mcm marah2 bila org lain di dlm kereta bersembang dan ketawa. So bila difikir2 kenapa tingkah laku itu berlaku then dia mengubah kedudukan dgn meletakkan ayahnya di seat depan. Then apa yg berlaku ayahnya tidak lagi bertingkah laku begitu, kenapa? setelah difikir2 salah satu penyebab mungkin kerana ayahnya menyangka semasa penumpang lain bersembang dan ketawa mereka memperkatakan sesuatu tentangnya so dgn meletakkannya di dpn dpt mengubah behaviour tu.

Same thing happened to Haziq, 2 minggu lepas dia marah2, moody bila sampai ke sekolah. Then his teacher (my ABA fasi)asked me, what has happen before. Puas sy fikir apa yg terjd masa nk dtg ke sekolah tadi. Salah satu andaian sy mungkin krn masa nk dtg td dia tgh tgk dvd so masa sy nk ajak di kuar ke sekolah dia quite sad even still ok dlm kete. Tp bila masuk pintu sekolah then dia teringat balik so dia pn amuk menyebabkan aktiviti kelas ari tu dikira xberjaya la. Tambah lg bila dia ternampak coklat kat pantry sekolah dia asyik la nk ulang pegi jenguk pantry tu, xlarat nk mengejarnya. Next day nya ari yg dia ada kelas sy xbg dia tgk dvd, kalau tgk pn mesti stop 2-3 jam sblm pegi, dan cuba elakkan dia engaged byk dgn cartoon untuk elakkan minda dia penat dan mengantuk. Sy still bukak tv tp channel sy la hahaaa...apa yg mama nk tgk so dia xtgk sgt. Dan sy bwk coklat sikit m&m ke selain koko crunch utk snack time session. Resultnya utk 2 minggu nih so far tip top byk aktiviti kelas berjalan lancar dia nk buat tanpa ragam, even benda yg dia xnak buat sblm nih pn dia dh nk buat. Tak ulang alik ke pantry lg ada la sekali sekala bila dia teringat, sbb dia tahu xkan dpt coklat kat situ. Masa snack time je br ble dpt mkn coklat.


               Maira dan sepupu sebayanya Damia.
             Haziq yg takut nk masuk kolam.
                                                    3 OF US
Hepi besday Zahirah. Yeah sy sudah satu tahun. Milestone sy skrg sudah berdiri ops belom ble jalan daa, dah panggil 'mama', 'ayah', ble byebye, salam pn ble, ble 'give me five' dan menjawab telipon,hohooo...camna tu.

Wednesday, 18 May 2011

Immitate lah aku

Session speech terapi Haziq skrg byk tertumpu kpd nk mengeluarkan suaranya. Any sound dikira ok even takde meaning. Mmg byk sound dah kuar dr mulutnya, sbb tiap kali dia nk sesuatu cthnya susu dia kena make any sound dulu (bkn sound tantrum/marah/menangis) br ble bg susu tu. Bg dia time utk kuarkan bunyi tu lambat skt its ok, tunggu je. Tp kalau dh nangis tu bg je la cuba lain kali, sampai level yg dia dh faham apa yg kita nak baru dia akan buat sendiri. In the same time Haziq juga kena belajar to request bila nk sesuatu, dgn menggunakan isyarat tangan menunjukkan 'I want' then bila dh verbal br dgn proper ayat.

Kalau Haziq make any sound sy digalakkan immitate dia. Even kadang2 flapping dia pn sy ble immitate. Reasonnya  anak2 autistic ini kurang immitation, something yg anak2 normal ble buat secara naturally nya tp anak2 autistic kena belajar. So bila diaorg nampak kita immitated dia secara tak langsungnya ia mengajak mereka utk immitate kt balik. Same goes to sound la even takde meaning pn kt ble immitate nnti apa yg kita cakap lambat-laun mereka akan immitate kt balik. Dan penting utk kita make it clear dgn apa yg kt tgh buat, katakan sy tgh buka bajunya utk mandi so sambil bukak bajunya sy ble ckp mama take off Haziq shirt, etc. Kata OT Haziq disbbkan ank2 nih selalu dgn dunianya, immitate apa dia buat jgk salah satu cara kt nk masuk dunia dia means nk engaged dgnnya.

Ddulu sy takut betul nk bg baby yg xbercakap lg tgk cermin sbb katanya nnti bdk tu xnak cakap. Sejauh mna kebenarannya sy xtahu tp yg pastinya ia xble di applied utk bdk2 ASD sbb speech therapist galakkan Haziq utk bermain dpn cermin. Tunjukkan dia mcmmna nk buat pelbagai expression muka cthnya marah, sedih, funny face, silly face etc. Sbb ank2 nh kurang buat mimik2 muka yg pelbagai nh expressionnya flat je dan kadang2 xsesuai dgn keadaan. Makanya cermin nan 4 keping nh khas utk Haziq dan selalunya Zahirah yg dok main tgk expression mukanya dpn tu:)

Sukanya Zahirah kena tolak dgn kakak neh. Comei sgt troli kecik nih.
I love this pic my chubby little Oz.