Thursday, 21 April 2011

Progress

Sy agak berpuas hati dgn progress Haziq skrg. Walaupun masih belum mencapai sasaran tp perubahannya memberansangkan. Hampir sebulan dia di sekolah barunya Spices, syukur mendapat tempat di sini. Memandangkan sy berada bersamanya sepanjang seisi early intervention itu, segala aktiviti jelas dan di akhir seisi kami dipinjamkan brg2 pembelajaran yg di gunakan pada seisi itu utk dipraktikkan di rumah. Selama ini sy tertanya2 apa aktiviti yg dilakukan semasa program early intervention, puas mengoogle sana sini rupanya apa yg terkandung di dalam buku yg sy ada How to teach this kid? oleh Kimberly A. Hendry adalah kind of early intervention program. Maknanya bhn2 mainan yg sy buat utk Haziq sblm nih menggunakan brg2 terpakai rumah adalah di antara aktiviti program, dan byk lg boleh dipelbagaikan kalau kreatif dan rajin mengoogle cari idea cthnya dlm youtube ABA.

Dlu sy xnampak perubahan apa yg sy dah cuba buat, tp skrg br sy perasan perubahan2 itu. Contohnya bila Haziq ditunjukkan dgn sesuatu aktiviti dia dh ble faham apa yg perlu di buat sbb dia dh pernah buat aktiviti nih dan dia dh ble duduk lama sikit utk aktiviti di meja terutamanya yg melibatkan puzzle. Cubaan sy mengulang tayangkan DVD word bumblebee juga sudah mula menampakkan hasil. Haziq nampak enjoy dah excited dgn dvd nih sbb ia dh jadi rutin. Walaupun masih nonverbal tp bila ditunjukkan dua flashcard gambar dan mintak dia pick gambar benda yg kita sebut dia dh mampu buat, mean dia dh boleh regonize nama benda tu apa. Walau sebutannya belum keluar, kata Wong speech therapist Haziq di Gleaneagle regonization itu adalah permulaan kpd speech. Bunyi2 ln pn dh byk kuar dr mulut Haziq selain Aaaaa'' tp masih belum ada word lg. Nampak simple tp inilah cabaran ank2 ini, walaupun usianya 3 1/2 thn tp tahap pemahamannya xselaras dgn umurnya. Dan lebih menyukarkan lg bila mereka nonverbal. Segala kemahuan dan keperluan mereka sukar utk mereka nyatakan/suarakan, menyebabkan ank2 ini lebih senang menggunakan gesture, menarik tangan org dewasa utk mengarahkan kpd apa yg dikehendaki.  Dan kalau kita perasan autism sering dikaitkan dgn behaviour problem spt tantrum. Mengamuk pun salah satu cara mereka nk lahirkan apa yg mereka nk tp xdpt diluahkan.

Sensory issue pn ada kaitan jgk dgn behaviour. Kata Wan occupational therapist Haziq di Gleaneagle strukturnya spt piramid. Sensory berada pada paras paling bwh dlm piramid. Masa kecik2 kt xperasan kt byk main2, sentuh sna sini semuanya byk membantu utk developed sensory kita. Tp ank2 autism nih xterima sensory yg secukupnya, still seeking. Apa tindak tanduk mereka sbnrnya mereka seeking for that sensory, dia rocking ker flapping ke. Jadi muncul la mcm2 behaviour ada yg terlalu keras utk diterima dan sblknya. Mcm Haziq dia xble tgk org menyanyi. Kalau seisi menyanyi dlm kelas dia akan menangis sambil tangannya cuba nk tutup mulut kita supaya stop. So what the teachers do, they tried to sing in a soft voices so gemersiknya kurang sikit bila tune dh turun, still nangis lg tp xsekuat sblm nih. But the teacher said its ok he will get used to it. So cabarannya skrg nk bg dia get used to it spy dia ble join komuniti. Bahagian atas piramid adalah speech. Bila selesai issue sensory nih br lah memudahkannya utk bercakap. Kerana itulah speech theraphy dan occupational theraphy perlu dibuat keduanya. Huhuuu.....byk maintenance ko nih nak.