Sunday, 20 March 2011

Marathon

Fasilitator semasa ABA dahulu penah berpesan for those autistic parent especially mum to always take care their self. Bila kt sihat then anak2 juga akan sihat. Of course kt nk pastikan anak mendapatkan yg terbaik, sebanyak input terapi yg mungkin dan kt sanggup berkejar ke sana ke mari, tp kena selalu igt hidup ini adalah marathon.

Autisme adalah lifetime, ia bukan penyakit yg boleh dtg dan pergi. Merobek jiwa raga saat dpt diagnosed itu hingga kini di minda sy xpenah sepi dr xmemikirkannya.  So rancanglah dgn rapi, jgn memecut pantas di awal perlumbaan dan jatuh tersungkur kemudian. Konsisten itu penting. In one day dlm 24 jam yg kt ada kalau kt mampu meluangkan 1 jam untuk bermain dan engaged dgn mereka is blessing. Memang nampak mudah cuma 1 jam yg dituntut tp 1jam itu begitu payah nk di cari terutamanya buat sy skrg bila totally menguruskan anak2 tanggungjwb sy, hrp2 cpt la urusan sang suami selesai. Kerana itu di suggest selain terapi wajib ot dan st, dan eip-which take a few hours je,  cuba spent sebyk masa yg mungkin di rumah dgn ank2 that more important. Rebut lah kelebihan yg anda ada dgn early intervention program once anda diagnosed ank asd di usia pre school. Sbb bila umurnya dh school age routinenya dh established/developed susah utk di ubah.

Saya rindukan rumah sy,


Saya rindukan keja sy, dan sy rindukan kwn2 sy.

Friday, 18 March 2011

Yang mana satu

Komputer sy skrg tgh bengong, sesiapa tahu nk buat mcmmna tolong bantu sy. Amat menggeramkan dan bisa menimbulkan amuk,huhh dah lama sy xamuk nh. Tiap kali nk menaip ayat bukan huruf abc yg kuar tp abc yg diselang selikn dgn nombor even sy xtekan apa2 fuction shift.arghhhh berkurun la nk taip satu ayat pn.Tolonggggg....tensen nya I.

Sy dlm di lema skrg,huhuuu....ini bkn dilema org bercinta tp dilema dlm memilih mana yg terbaik utk sang anak. Sy xmahu yg dikejar xdpt yg dikendong berciciran. Sblm sy reg. Haziq di Nasom dahulu sy pernah bertanya di salah satu centre eip. Tp disebbkan tiada kekosongan maka nama Haziq hanya masuk waiting list. Sy yakin programnya bagus sbb ianya tempat yg sama sy pernah berkursus ABA. Sy sudah dpt gambaran bagaimana eip dijalankan di situ. Tempat spt sudah ada cuma sy perlu memilih krn syarat kemasukan tidak boleh komited dgn tempat lain utk mengelakkan kekeliruan kpd anak, walaupun kelasnya cuma 2 hari seminggu dgn 1jam setgh shj setiap sesi. Bezanya ibu/bapa perlu komited jgk kena hadir bersama seisi so tahu perjalanan program spy ble mempraktikkan di umh. Dan makanya sy kena cari baby sitter utk Zahirah selama 2jam tu dgn 2 hari seminggu. Perlukah sy quit dr Nasom sekaligus menjimatkan masa dan tenaga sy berulang alik ke sana, dlm memilih yg ini lebih dekat  atau stick dgn yg lama.


   Zahirah dan Haziq peneman setia mama,hehee.... kt gi kedai masa kak Maira xde.
 Zahirah setia bersabar menunggu abg balik sekolah, sejam lebih lepak dlm kete ngan mama.

 Saya sayang abg cuma abg je yg xperasan kehadiran sy.

Gambar lama. Lagi aksi sy kan dh cakap sy sayang abg.