Saturday, 30 October 2010

Anak

Zahirah baru baik demam semlm, lega. Cuak sy bila check temperature cecah 39 'c. Lapik kain basah di dahinya dan bg ubat nurofen  sblmnya masih xdpt nk redakan panasnya. Sy jarang cuak tp kalau bab anak nih sy mmg mudah cuak dan sebak, malu2 . Puas cal sna sni tanya member apa nk buat, thanks kwn2  yg bg cadangan tu syarifah etc Mmg mujarab idea korang, tanggalkan bajunya then balut bdnnya dgn tuala basah, selit bawah ketiak  kat situ yg control suhu bdn. Sian tgtk dia nangis, mmgla kalau demam bdn seram sejuk, nak2 kena balut dgn tuala basah tp itulah caranya. Cpt2 suh ayah carikan ubat demam lain nsb baik hari khamis kedai bukak sampai pukul 9mlm. Panadol  lg sesuai sbb julat umurnya lebih kecik 1mth-2yrs. Mmg susah sakit demam kat sni xsama mcm kat negara kita, klinik bersepah. Kat sni nk jumpa Dr kena buat appointment. Charge mahal giler. Ble cuba dtg je tp ikut nasib la kalau dpt diaorg selitkan ble la jumpa. Lg pulak byk klinik bukak opis hour je. Mujur semlm demamnya dah kebah tp masih selsema dan batuk lg.

Haziq pulak  meragam beberapa mlm nih . Sy sgt risau semakin bsr semakin ciri autism tu sy nampak. Byk sy bc pengalaman ibu2 yg mempunyai anak autism ini mereka akan mengalami masalah susah tdo.  Setiap mlm sy bwk dia tdo sekitar jam 9.30mlm, bkn dia je semua sekali kecuali hb. Sy perhatikan kalau selepas jam 10mlm  dia akan mula meragam. Masa tu dia akan menangis.....ketawa...then menagis lg. Pelik kan, tp inilah dunia autism. Mereka ada imaginasi mereka sendiri xtahu apa yg mereka fikirkan, ble menangis dan ketawa selang beberapa second. Sukar utk memberikan reaksi yg sesuai dgn situasi. Mcm kalau situasi tu happy ble buat dia menangis sbb kompius xtahu reaksi yg betul. Kadang2 tgh2 mlm dia akan terjaga then ketawa mcm kelakar sgt,  dan susah nk hentikan. Kadang2 menangis. Dia sendiri xpasti apa yg dia nk. Ble buat stress tp kadang2 kelakar pn ada, satu mlm tu masa dia terjaga dan menangis sy buatkan dia susu. Tp dia xnak  amik dia guide tgn sy suh maintain pegang botol susu tu dpn mata dia lenguh sy dok pegang Bila menangis mcm nih kami cuma mampu dukung dia bg susu then lama2 dia terlelap sendiri. Sy percaya satu2 nya ubat terbaik yg ble membantu mereka selain terapi yg sepatutnya adalah kasih sayang. Kerana kekeliruan dan kecelaruan nih sedikit sebanyak dpt ditenangkan dgn kasih syg peluk cium anak2 nih sebyk mungkin, ble meredakan dan menenang mereka.Walaupun dah mempunyai adik tp Haziq masih manja spt dlu terutama dgn sy. Lagi selesa tdo sebelah mama tanpa adik in between. Dlu2 xkisah tp sekarang dia lg senang tdo peluk sy kat belakang bila adiknya minum susu masa nk tdo.Kadang2 baring  melintang atas kepala sy dgn kepalanya berkongsi bantal dgn mamanya.


Gambar2 masa kat Scarborough beach sabtu lps. Saje nk bwk Haziq dan Maira main pasir.
Dan ini tiket konsert metalica ayah dh lepas tp masih dok simpan nk umpan Maira. Maira selalu buat perangai susah nk mandi pagi pegi sekolah, mengusik adik xnak listen mama ngan ayah tiket nih la kami dok mengusik dia ckp nk hantar dia balik Malaysia dok kg dgn tok dan tokwan sampai mama ngan ayah balik, tiket flight dh ready,heheee.... takut dia.

Wednesday, 20 October 2010

Cukur

Sudah seminggu kami cukur licin rambut Zahirah. Asalnya nk cukur awal lg tp br minggu lps berkesempatan, sy nk buat sendiri xberani so tunggu ayahnya yg buat. Bersih kulit kepala Zahirah xmcm kakak dan abgnya dlu sampai bertukar air baldi. Sekarang rambutnya dh naik dlm 2mm,heheee. Jelas nampak pusar rambut Zahirah ada dua satu kat bhgn dpn kepala.
                                 Sy dh meniarap

Snap sebelum bercukur, mcm dh tahu je nk kena cukur rambut nih.


Tadaa...
Shaolin kung fu mama nh

Monday, 11 October 2010

Spring

Spring ke4 kami disini, sudah berada dipertengahan musim perlu dimanfaatkan sebaik mungkin. Tempat yg biasa dikunjungi ramai musim ini adalah tempat kelahiran zahirah kings park utk melihat bunga2 liar dan araluen utk melihat tulip. Ini di antara gambar kami 4 beranak disna, sbb cameraman xmasuk frame.


Haziq di bwh jagaan mama, so Zahirah kena dok dlm stroller, hanya sorang je ble handle in one time, xterkawal.
Susah benar nk dpt gambar nih masing2 xnak duduk diam terutamanya Haziq, pantang kita leka sikit sepantas kilat dia memboloskan diri lari, ntah nk ke mna ntah.

 Ada org putih nih berkenan tgk Zahirah dtg mintak nk dukong,ble2 no problem.
Zahirah dikelilingi tulip di araluen.
Haziq yg manja dan nakal.
I love tulip, alangkah bgs kalau ble petik sebatang dua bwk balik,kuikuii..
Time nih ktorg salah masuk simpang on the way nk ke araluen, alang2 dh lalu sni tgk view cantik benti amk gambar dlu:)Dlm gambar ats tu, kat belakang ktorg ada kanggaroos liar. Kecik2 masa sy kat tadika, obses betul dgn binatang nih, asyik2 nk color gambar kangaroo je, teringin sgt nk tgk live, kesampaian jgk hajatku itu,best2.