Saturday, 24 July 2010

Aktiviti di suatu pagi

Salam..Argghh tensen puas sy cuba nk upload video masuk dlm nih tp xble ble, mungkin aku yg xreti mcmmna caranya. Kelakar tgk gelagat anak bertuah, di waktu pagi yg sejuk beku nih. Tgh sy sedap2 bermalasan nk bgn dia dh bgn dlu, sy bukakan cd bumblebee nya then sy sambung nk tdo dlm bilik. Mmula dgr gak suara dia lama2 senyap sepi, kompius sy. Sy cuba buat xtahu jer, pastu bila hb jenguk tgk kat dpn tu lama sgt menyepi, rupa2 nya dia dh dok atas meja makan tgh mengopek buat mandarine habis mau 8 biji sumer dia kopek.Sape nk makan nih nak, byk sgt.Kulit bertaburan kat bwh meja, mmg habit dia kalau kopek buah mandarine kulit kena buang kat bwh bg bertabur sy letak dlm bekas pn dia amik tabur jgk,ehmmm geram. Buah2 lain pears dan pisang yg dok sebakul dlm bekas tu dh kena lempar ke bwh habis lebam. Hb ckp agaknya kalau biar lama lg mau dgn pisang2 tu pun dia tolong kopekkan. Anyway aktiviti megopek nih mmg bagus utk anak2 nih, melatih jari dia. Lagi bagus kalau biar dia mengopek sticker yg ditampal. Tp maknya lar pulak kalau dh tampal stiker jgn cabut pantang, kwangkwang.... xpe nak esok mama beli sticker byk2. Sekarang nih masih musim sejuk, daun2 pokok dh byk yg berguguran get ready for spring. Walaupun dah tinggal ranting tp pokok nih still ble survive, camna tu eak, kuasa Tuhan.
Tak nak diam walau sesaat susah betul nk snap gambar budak nih kena umpan dgn snack dlu, aduihh hancus diet GFCF sy tuh, dh mkn MSG plak.
, Di antara spesies burung yg byk di sini.

Memula dulu haziq takut sgt kalau naik buaian mengelupur tp skrg dh ok walaupun nampak takut2 kadang2 sampai menangis xnak turun.

Tuesday, 6 July 2010

06.07.10

Humaira 5yrs 9mths, Haziq 2yrs 11mths, & Zahirah 2mths. Hepi, yap hepi anak dh 3 dah membesar, tua yes i am, matang blom cukup matang sbb bila belek2 toys kat kedai klau ada yg berkenan tu bkn anak sy yg berkenan nk main, maknya yg tingin. Apa perasaan sy skrg, letih. Masih dlm penyesuaian menguruskan anak yg 3. Berkejar2 dgn masa dlm mengisinya sebaik mungkin. Haziq pulak dh semakin aktif skrg, sy sungguh penat. Habis dapur, meja sumer dipanjat, mna yg xberkenan di mata dilempar ke bwh. Hari tu iphn dh masuk dlm lubang toilet tunggu nk flash je. Nasib baik xpandai flash lg. Hari nih hp sy plak masuk dlm jag air teh. Hp yg mmg dh nazak berbalut salotape teros xble nk on, burn je la. Sy jarang puk Haziq sbb tahu dia mmg xfaham bila kita marah, tp hari nih puk jugak kat punggong dia tu, sian Haziq xfaham mama marah. Bila dia dh tdo tgk dia sy rs sgt sedih. Sedih sbb tahu dia xfaham sekelilingnya, xtahu tindakannya salah atau betul. Xtahu bila kita marah dia, sesungguhnya sy perlu kesabaran yg lebih dlm mendidik anak2 syurga ini. Masa kuar ke park semalam pn, Haziq xnak main setempat dekat playground. Selalunya dia berminat sungguh dgn pasir, tp semlm tak, lari ke sna sni lebih kepada nk megejar burung yg berakhir dgn berlari ke tepi tebing sungai yg seakan tasik tu dan end up dgn nk terjun dlm tu. Penat mengejar last2 pasangkan dia dkt stroller monyok je.
Haziq refuse xnak bergambar so mama je yg interprim:)


Protes.Tak sudi nk bergambar dgn adik.
@-->---Kakak maira dan adik.