Thursday, 27 May 2010

27 hari

Cpt sungguh masa berlalu, pejam celik dah hampir 4mggu sy berpantang. Sudah seminggu mama kat sini membantu, atleast hal memasak, tidokn baby, mandikan baby dan sendawakan baby tiap kali lps minum susu terutamanya waktu mlm tu dh ada yg membantu. Sbbnya sy begitu mls nk menunggu Zahirah sendawa lps minum susu, lamanya hai. Kalau xsendawa dlu akibatnya kuar balik la susu lps tu. Kepala sy pulak xabis habis pening sejak bersalin ari tu, kadang hilang pastu dtg blk. Mcm migrain gitu, jarang pening mcm nih sblm nih. Hidung plak selsema dan tersumbat, nak bernafas pn susah tdo lg xselesa. Adakah sbb bdn masuk angin, ohh tidak. Tp skrg mmg dah sejuk walaupun belum masuk winter sepenuhnya ada lg 3 ari sblm winter,still autumm tp hujan dh start turun setiap hari. Klau snow yg turun kn bgs, teringin nk rs mcmmna pegang snow, gamaknya mcm pegang ice sagat(bahasa kedah) tu la kot. Dugaan btl nk jdkan rutin tiap pagi membakar besi tungku tu. Barut so far xtinggal lg sbb i dh rs susahnya nk mengempiskan perut dan menyingkirkan lemak2 yg xpatut berada di situ. Rasa makin susah nk dptkn flat tummy itu. Ishh mcm byk merungut plak.

Baru2 nih sy ada dpt news dr mama aqiel&atiq tq byk2 kat dia sbb bg info nih. Dlu ttg kelas renang pn dia yg bg info kat sy. Sy xtahu pn ada seorg rakan seperjuangan di sini pernah menghantar anak utk speech terapi under government fund. Terasa spt ada sinar utk sy usahakn speech terapi utk Haziq di sini. Sejak sy dpt result diagnosed Haziq, kepala sy mmg xlekang dr memikirkn psl ini hingga kini, mungkin sampai bila2. Sy lg sebak berbicara psl ini dgn kata2 berbanding dgn menulis. Walau xde jaminan akan ada tempat memandangkan spt yg dikhabarkan waiting list pjg. Sekurang kurangnya kalau sy dpt masukkan nama Haziq dlm list sy sudah bersyukur, mudah2an ada rezekinya siapa tahu dia berpeluang ikut terapi nih sementara menunggu blk Msia nnti. Sy xletak apa2 harapan yg tinggi utk waiting list tu tp sy rs lega kalau dpt lakukan apa yg mampu dgn situasi kami skrg. Hati jgk terasa lapang bila dpt berkongsi cerita dgn ibu2 ln. Selama nih sy cuma applykn terapi berdasarkn buku yg ada ttg membezakan warna, menfokus, membezakan jenis dan sikit2 je, tp xtahu mcmmna nk ajarnya bercakap. Baru2 nih sy dpt idea utk order buku dr luar melalui kedai buku di sini. Wpn handling charge masih ada tp xsemahal post online. Sy br dpt 2 buku yg diorder dr Augus & Robertson ttg games utk menarik minat anak2 ini , tp xabih bc lg br belek skt2. Hb ckp jgn beli je xbc, cheh. Sy teringin nk tgk mcmna speech theraphy nih dijlnkn, adakah mcm dlm you tube tu.
Gambar lama masa xbersalin lg Haziq cukup gayat klau sy lambung dia mcm nih.

Jantung hatiku.
Ini view laman bawah dr rumah sy.Tempat main Haziq dan Maira kat bwh tu. Percaya atau tidak gap bwh gate keluar nun jauh di sna yg sempit tu pn Haziq ble memboloskan diri. Kalau sy leka mmg dia kuar ke jln.

Tuesday, 18 May 2010

2 weeks old

Update gambar Zahirah masa berumur 2 minggu. Kejap je dh 2 minggu. Minggu nih nampak mcm ln minggu dpn mungkin lain plak rupanya. Apapn nampak cam mix je muka kakak dengan abg dia. Sy br lps berurut mggu lps, Alhamdulillah berurut jgk kali nih ddlu xberpeluang. Hrp bdn ble lebih sihat lps nih. Tungku so far masih on, wlpn kadang2 xberapa nk konsisten.



Nampak mcm inersen je gambar nih.
Snap curi masa diaorg tdo. Haziq masih buat xnampak dengan adiknya ini:) Walaupun ada ketikanya sy nampak dia ada cuba nk pegang jari kecik adiknya tu, heran kot knp kecik sgt. Tp ada masa jgk bila dia usap rambut adik in the same time dia tarik sekali senyap2. Manja Haziq dgn sy tetap sama mcm sblmnya. Kadang2 sy kesian dan rs bersalah kalau xdpt nk layan Haziq maklumlah baby perlukn byk perhatian. Zahirah pulak jenis xnak dok sorang2 suka tdo ats org,huhuuu... jenuh la jgk. Kadang2 bila Haziq nmpak sy cam bizi sgt dia gi manja dgn ayah dia, xpn kalau dia nk tdo sy still dok menyusukan baby dia tunggu la kat sebelah sy sambil baring agak lama sgt kadang2 dia tarik rambut mama dia nih suh baring sebelah dia, sian Haziq.
Sy amk tender mandikan baby, mmula takut tp kalau dh terpaksa lama2 dh biasa. Kadang2 sy suh hb mandikan tp kalau lambat sgt sy buat sendiri je.
Kecik kn kaki seorg baby nih. Kecik dari lebar dua jari dewasa. Betapa besarnya pengorbanan ibubapa membesarkan kt dr sekecik ini hingga sebesar skrg nih, semoga kt sama2 mengambil ingatan darinya, jasa ibubapa tiada bandingannya.

Wednesday, 12 May 2010

4ari 3mlm di King Edward

Bermulalah percutian sy 4ari 3mlm di hospital. Selama tempoh tu hb ulang alik bwk Maira dgn Haziq tgh ari dan mlm ke hospital. Satu improvement bsr, skrg dh ada menu mkn prepacked halal kat sni, sy xkisah dh psl berpantang apa yg ble dan xble buat sementara (di hospital je la kalau ble) kecuali tolak telur, asal halal je sy telan. Not bad jgk la.. sedap, beef lasagna, vege lasagna, beef in plum sauce, shepherd pie etc. Kesimpulannya, semua dlm menu sy tried. Sekali lg sy mandikan baby sendiri tu pn 2nd day sbb dh xtahan dgn bau drh kat bdn dia. Mcm tu la style nya yg sy perasan mcm sblm nih, lps bersalin baby diperiksa then teros diserah kat kt, nah anak kau (hehee...yg nih sy tambah). Sy hrp2 jgk diaorg mandikan masa midwife ckp nk bwk pegi nursery, ngehngehh... rupanya utk bg antibiotik je:P. Agaknya kalau operation kot baru diaorg mandikan xtahu la tp no wonder la ada member ckp kat childcare sni pn bdk2 xdimandikan cuma tukar baju je kalau kotor duduk la seharian 12jam pn kat childcare tu. Mulanya sy igt kena stay sehari dua je, maklumlah bknnya operation pn, tp baby la plak kena masuk antibiotik, test drh etc, so jdlah 4 ari. Itupn sy beria2 nk blk (sbb ada org tu dh xlrt nk berulang:P), kesian jgk tgk Haziq yg rapat sgt dgn sy, mlm2 tdo peluk mama, masa sy xde pg2 pkl 5 mcm tu dia dh bgn cr mama. Kebiasaannya sblm nih, bila sy bgn pagi memasak pkl 5 tu Haziq pn bgn jgk, masa tu la dia tgk cd bumblebee nya. Masa sy xde hb ckp dia bgn menonong lari dlm gelap masuk bilik cr mama, biasalah bdk2 begini xsukakan perubahan, dia akan buat benda yg sama mcm rutinnya. Disbbkn sy bertegas nk blk jgk so keesokan harinya sy disyaratkn bwk baby ke hospital sbb nk amk drhnya lg sekali, check up baby dan postnatal utk sy.Inilah kete Daihatsu kami yg tersadai di tepi jln akibat tayarnya yg dh tercondong ke dlm.Terima kasih pd saudara Azmi yg menawarkan bantuan nk menguruskan kete tu, termasuk uruskan towing dan carikn mekanik. Sementara menunggu kete siap hb sewa kete ln selama seminggu. Sampai skrg sy xnaik lg kete hijau nih hatta tgk pn belum kat garage bwh sna sbb blk dr hospital ari tu still naik kete sewa lg. Hb ckp bau dlm kete tu dh mcm kucing beranak,kahkahh....
Haziq yg manja. Masih buat xnampak dgn adiknya nih, xble menerima kenyataan lg kot.


Maira the big sister, nampak dia sgt excited dan syg adiknya nih. Ada jgk mintak nk dukong tp mama xbg tunggu adik bsr skt k br mama bg dukong.Ainnur Zahirah semasa berumur seminggu, bdn pn masih mengelupas lg, puas sy letak losyen.

Monday, 10 May 2010

Ainnur Zahirah

Segalanya berlaku begitu pantas. Walaupun sy mmg dh jangka akan bersalin seminggu dua awal spt pregnancy sblmnya tp xmenduga short labour begini. Sy ada ckp kat hb kalau ble bersalin sblm pegi check up isnin nnti pn ok jgk xyah la sy pegi dh checkup tu,hehee.. (i meluat tgk lagak receptionistnya ok mmg kerek semcm je) nk best lg kena labour day esok nh. Masa tu cuma rs perot mcm xselesa padat semacam je ari jumaat tu tp xde tanda sakit ln. Sempat jgk la sy mengemas kotak2 kosong yg berlambak dlm almari tu, nah semua sy buang. Mmg sy xmasak pn ari tu bahana penat mengemas sy order pizza jer kat hb.

Mlmnya hb ada ajak pegi kings park saje dia nk amk gambar view mlm Perth city dr situ. Walaupn sy jarang menolak kalau bab2 berjalan nih tp mlm tuh sy btl2 xlrt. Dlm pkl 10mlm sy dh start rs sakit setiap 10min, tp sakitnya berpanjangan selama seminit je. Malas nk kecoh2 ke hospital sbb selalunya false alarm je esok2 sihat walafiat balik. Hb ckp kalau dh xtahan kt pg hospital skrg. Tp sy cuba nk bertahan sampai esok anak2 pn dh tdo ssh jgk nk angkut dua2 org nih tgh2 tdo.So cubalah sy menahan sakit setiap 10min nih sampai pkl 12 mlm sampai la sakitnya xde gap lg berpanjangan. Duduk xselesa berdiri pn xselesa, last2 sy membongkok je kat tepi sofa mcm org merukuq' sembahyg. Kaki pn dh xleh nk gerak, ddlu nih seigt sy masa sakit mcm nih sy mmg dh dkt hospital siap dh dpt epidural lg,hehee.. Walaubagaimnapn masa tu sy ttp bercita2 nk pegi amk epidural dkt hospital:). Last2 pkl 12.40 mcm tu sy suruh hb tlg cal midwife ckp nk dtg. Mmg kena mtk izin dlu kat sni kalau nk dtg time sakit bersalin tu bila dh dpt green light dr midwife baru ble pegi mungkin xnk sesak sgt kat sna. Masa cal tu detail kt diambik so record pregnancy kt dh siap2 tersedia kat kaunter emergency tu bila sampai nnti. Since time cal tu sy xde tanda bersalin lain selain sakit je, xde pn mucos darah or pecah air kutuban tp midwife bg dtg jgk sbb 1st pregnancy sy caesarian sbb baby distress, huhh... nsb baik, sanggup sy rayu kasi dtg klau dia xbg jgk. Sy plak gi ckp sakitnya tu 7 out of 10, patut sy ckp 9 gitu.

Time tu nk tkr baju pn dh xlrt, mna xnya nk angkat kaki masuk seluar pn xble, hb yg tlg buatkn. Tetiba air kutuban pecah sy ckp nk kena pkai pad ker nih alah xyah la dia ckp nk pkai suar pn xlrt.Lepas dia papah sy msk kete, dh la umh sy nih kena turun tangga pulak, seksanya rs time tu, tunggu dia gi amk anak sorang2 kat ats tu. Punya la lama, sy dh dok mengerang sakit. Maira pn sampai takut dia tanya sy mama kenapa tp time tu satu soalan pn xterjwb sakit pya pasal. Gerak ke king edward hospital dlm pkl 1 pg, jln xjam nasib baik pg2 buta nih kete xbyk tp kena traffic light merah memanjang. Sikit lg sy nk suh hb langgar je traffic light tu halal ler tp xterckp,ngee..Rasa sakit mcm nk meneran. Kalau tahan lg sakit so sy teran bila sakit dtg atlest bila air kutuban tu lalu rs calm je, angin sejuk kat tingkap pn ble buat sy relaks. Time tu kusi kete tu pn basah abs la, xkisah dh. Lbh kurang pkl 1pg, sampai dkt simpang roundabout kings park tu, sy rs mcm ada something keluar. Kena plak time tu hb sblh tgn dok tenangkn sy, wpn sy tahu dia pn cuak tgk org dok mengerang sakit nih, sblh tgn lg dok pegang stering kete. Terkejut dia bila rs mcm ada kepala baby bila pegang suar sy, hilang kawalan kete tu teros berputar sebelum terbabas kat tepi jln, mujur xterbalik. Satu tayar dh terbengkok ke dlm, so kete xble gerak dgn sempurna lg, paksa2 dpt la hb drive ke tepi jgk. Time tu mmg gelap gelita, sunyi lg tp kalau kete lalu mmg confirm xnampak kitaorg nih. Kalut pya pasal nk cr hp pn xjumpa, hb dok mengagau dlm beg hospital sy tp xjumpa last2 punggah sumer brg ats jln tu jgk. Kete pn bkn ada lampu ats kepala yg bila buka pintu menyala. Sempat sy ckp kat hb xyah kalut2 bang mama dh bersalin kot,erkk masa tu sy rs cam ada benda bergerak dlm suar tp xde bunyi dn sy xberani nk tgk. Hb sambut baby kuarkan dia sepenuhnya dan letak atas bdn sy. Time tu sejuk sungguh sy menggigil2, baby of course la lg sejuk sbb xpakai baju. Hb selimutkan kami dgn jaket dia je, tu je yg tercapai masa tu. Drh penuh ats kusi tp bkn sbb accident nih sbb bersalin.

Alhamdulillah xde sape pn cedera dr accident tu. Jumpa phn hb cal midwife igtkn dia akan hantarkn ambulans sbb kete mmg dh xble grk tp midwife plak suruh cal ambulan, kompius sy bkn ker midwife tu dh doknya dekat hospital apsal xlink ker dgn ambulans tu. Cal plak ambulan sy pn xtahu no ambulans berapa, nsb baik hb tahu. Ada la dlm 15min kemudian ambulans pn sampai. Sy dan baby di bwk ke hospital dahulu, hb dan anak2 menyusur kemudian dgn kete member yg dtg amk kat tempat kejadian. Terima kasih pd siti dan suami sbb pick up phn masa tu mmg ssh nk contact sesape pg2 buta tu, sumer org nyenyak tdo.Slow je ambulan nih dtg dgn senyap sunyinya bunyi enjin pn xdengar, gelap gelita buka lampu skt je ktorg pn kompius ambulan ker kete polis nih. Dlm ambulans suhu baby dan sy diambik & tali pusat baby di potong.
Setibanya di labour room, Zahirah diletakkan di bwh haba utk memanaskan bdnnya yg sejuk itu. Midwife keluarkn baki plasenta dan Dr dtg utk check dan jahit koyakan yg katanya 2nd degree.
Inilah berat Zahirah masa lahir 2.56kg, yg memudahkn kelahirannya secara normal, Alhamdulillah. Anggaran masa kelahiran sekitar jam 1.20pg yg sy rskn lebih awal lg dr itu.
Maira dan Haziq yg tiba setgh jam kemudian, kesian ank2 mama tido dlm stroller je. Lepas selesai dijahit, sy pn dh ble bgn bersihkn diri mandi ala kadar, then dibwk ke wad dlm pkl 5.30 pg tu, br hb dan ank2 pulang ke umh.

Thursday, 6 May 2010

Newborn princess

Alhamdulillah... penantian sy selama 9bln sudah berakhir. Sakit pinggang, cramp kaki, lenguh sendi, gatal kulit dan bermcm rintangan spt ibu mengandung ln dgn kemuncaknya sakit hendak bersalin spt ditarik pergi hilang serta merta dgn kehadiran anak kecik ini ke dunia. Ngeri kalau sy nk bygkn balik sakitnya, tp mujur jgk kesakitan bersalin sy kali ini dikira sekejap berbanding abgnya dlu. Walaupun ia bermula dgn tragedi, syukur Alhamdulillah segalanya selamat. Syukur jgk kelahiran baby secara normal, baby pn kecik aje 2.5kg lahir sabtu yg lepas, kena dgn cuti umum kat Msia labour day 1st mei 2010. Dan yg penting bersaksikan kesemua ahli keluarganya yg 4org ini wpn didlm kegelapan mlm. Next entry sy citer lg kisahnya.