Tuesday, 13 April 2010

Persiapan

Ada lebih kurang 4mggu lg sblm due bersalin. Kalau ikut sy dpt bersalin skrg lg bgs, xlrt sy nk bwk bdn terutamanya bila bygkan bila dtg sakit pinggang dan kekerapan ke toilet terutamanya waktu mlm tu. Sampai xnyenyak tdo br nk lelap sekejap dh nk pg toilet,hb dok komplain dia pn xble tdo rimas tgk sy dok ulang alik bgn xmsk lg sy paksa dia urut sy. Tp bila dok imagine sakit bersalinnya tu sy jd takut sekejap, ish kalau ble dpt epidural pn bgs jugak nih, nk ke diaorg bg. Kalau xcover dlm insuran sanggup sy tahan sakit,hahaaa.... mhl oo,dh la check up antenatal kali nih insuran xbyr full, separuh pn tidak, kalau dpt direct billing cam dlu kn bgs. Tu pn sy tgh berkira-kira nk ponteng check up mggu dpn nih, dh 3 kali sy kena jumpa dr lelaki yg msknya xsampai 5min utk AUD156. Ttg persiapan baby sy rs cam dh siap tp bila tgk2 balik cam xnampak apa2 pn. Sy tambah sikit2 je. Bj Haziq dgn Maira ddlu nih byk elok lg pd pandangan mata sy, wpn byk sy dh sedekahkan dlm tong good sammy (kedai 2nd hand kat sni). Brg yg bsr2 tu, booster seat dh beli utk swap dgn car seat Haziq yg diwarisi dr Maira, so baby ble pkai car seat tu nnti. Baby cot dh ada ddlu nih, tilam pn ada, rocker dh rosak Haziq dgn Maira pya kerja tp xpyh la. Tinggal nk cr bakul isi bj baby je kat red dot byk. Tunku dan bengkung sy dh ada, jamu NR sy dh import dr Msia ms balik kl ari tuh. Tinggal nk cr brg2 herba utk buat air mandi lps bersalin je. Sy xsure sgt apa nk letak tp ddlu nih sy tgk ayah belasah je amk daun herba apa2 tepi umh kat kg tu. So sy nk cr kunyit hidup,daun pandan, daun kunyit, lengkuas, halia utk buat mandi dan daun sireh utk balut tunku. Sumer brg nih InsyaAllah xde masalah nk cr.Cupcake hasil kerja tgn sy dan Maira lps balik Perth. Sy guna icing sugar yg biasa tu je utk fondant, xsempat nk cr yg proper punya. Gambar face tu utk Haziq happy face dan ok face, Haziq suka drawing nih kalau main dgn dia, ulang2 dia suh kt lukis. Xde lidi so sumer decoration kena flat je la xble nk buat mcm kat kelas dllu nih.



Ini hasil kerja tangan sy di kelas dekorasi cupcake menggunakan fondant. Sy sempat pg kelas nih ms balik kl bln 12 ari tu, mmg dh booked wpn byk masalah yg dtg ku gagah jgk pg,hehee.... tp mmg berbaloi.

Thursday, 8 April 2010

Renang

Sepanjang bln Feb dan Mac lps sy ada hantar Maira ke swimming class, bgs jgk klau sblm blk Msia nnti dia dh pandai berenang. Lgpn ble jgk Haziq tumpang sekaki main air sama mmg bgs utk Haziq. Dr pembacaan sy, byk verbal ble diajar dlm air compare dgn kat luar sbb persekitaran air tu ble meningkatkan body awareness utk anak2 autism ini. Tp kelas renang Maira nih singkat sgt 9x je, selama 30min sekali kelas. Frust jgk la sbb expectation sy tinggi, seigt sy dlu masa sy kecik2 bila sy dh pg 9x kelas tu atleast something sy dh ble buat. Mungkin xble berenang lg tp atleast dh ble apungkan diri dlm air. Sy bertuah jgk la sbb ayah ngan mama hantar kami adik beradik belajar berenang even satu style je sy tahu, but more than enough for me. Tp nmpaknya dr kelas renang Maira ni mungkin sbb dh namanya pn utk beginning, dan dia pn 1st time tu takut nk selam muka dlm air, tambah lg dgn jam masa yg singkat sgt, so cuma dpt biasakan diri dgn air je la hasilnya. Ble sambung kelas lg ke level berikutnya tp sy dh xlrt nk meneman Haziq mandi sama sbb kondisi bdn yg xmengizinkan skrg. Tgk la biar dia sambung yg sekolahnya punya la lgpn mmg di tempat yg sama. Sepanjang Maira mengikuti kelas renang tu sy pn biasakan la Haziq dgn air, Alhamdulillah dia dh xtakut air, enjoy main kejar2 dlm air dgn mama. Tambah2 bila air pancutan mengena bdnnya. Tp sbb sy xde knowledge sbg speech therapist so xde la verbal yg berjaya sy ajar, cuma sy dpt biasakan dia tepuk tgn dan kadang2 dia ada buat genggam tgn dan buka (klau org kedah ckp main cak cekur udang gamit). Sy nk dia praktis itu sbb selalunya bila sy bg dia coklat dlm saiz yg bsr bila dia gengam dia xdpt nk buka sudahnya coklat cair ditgn bkn dimulut, tp kalau saiz yg kecik tu xde masalah.


3-4 org je dlm satu kelas tu yg bgsnya, tp penakut betul si Maira nih nk selam muka dlm air xsampai bape saat pn.
Begitu tekun Haziq memerhatikan air pancut tu sblm sampai tahap excited nya itu.
Benda selalu Haziq buat bila excited adalah flapping hands, sy cuba sedaya upaya nk tune dia dr flapping tu ke tepuk tgn, spt yg dipesan.