Sunday, 21 March 2010

No fear of danger

Salah satu symptom ank2 autism xmengenal bahaya. Even kadang2 kalau tersepit jari or luka pn xmenangis krn maklumat tindakbalas dr otak ttg rs sakit tu apa yg perlu dibuat xsampai kpdnya. Masa dlu2 sblm sy dpt tahu ttg ini sy heran jgk knp setiap kali bila turun dr kereta perkara pertama lepas kami tanggalkan tali pinggang dia dr car seat cpt2 dia turun dan lari keluar ke jln. Selalunya sy pegang tangan dia tp ada masa sy terlepas pandang tgk2 dia tgh menuju ke jln, mujur sempat kejar.Ada jgk insiden lain bila dlm kelompok ramai2 gathering mkn2 dgn Malaysian ln di park tgh sy rancak sembang tgk2 dia dh xde. Bila cr2 rupanya dia dh berjalan jauh sorang2 nun menuju ke Great eastern highway sana, kecut darah sy tambah pulak bila dia nampak kita kejar lagi laju dia lari, dan dia lg pantas dr kami. Mujur xde apa berlaku sblm sy sedar Haziq ada autism. So skrg kami kena lebih berhati2 dgn Haziq kena pgg tgnnya 24 jam kalau keluar tu, xpn ikat tali pinggang kuat2 kat stroller dan kena monitor setiap masa kalau lepas dia bermain. Saya selalu jgk tgk ank2 omputih kat sni diaorg pkaikan beg galas kat anak dia adalah bear ke monkey ke belakang beg tu pastu ada tali, mcm ikat kat dog pulak. Mmg bagus dh comfirm budak tu xble lari jauh2 bila diaorg ikatkan tali tu kat tgn diaorg sekali tp sy xsampai hati lg so far. Mungkin kemudian hari nnti hahaa...tgkla kalau Haziq active sgt lari ke sna ke mari.
Baru2 nih sy ada berbual pendek dgn seorg customer tu. Pengalaman dia membuatkan sy tersentak dan takut sgt. Sy xnak menyesal kemudian hari. Perlu sy ambik iktibar dr pengalamannya itu. Katanya anak pertamanya sgt nakal (yg sy rasa jenis budak2 aktif), masa umur ank tu 2 thn dia accident kena langgar kereta sbb main tepi jln. Wife dia xmenang tgn sbb br dpt baby mungkin dia xde kat tempat kejadian masa tu. So skrg anknya tu jd disability sbb separuh bdnnya dh mcm xberfungsi, kesian sy dengar. Sy tumpang simpati dgn apa yg terjd krn ank tu dilahirkan normal. Itu ujian dr Allah utknya sesungguhnya kalau nk dibandingkan kecik sgt ujian sy ini berbandingnya, semoga sy sentiasa dilindungiNya.


Event di Cottesloe beach 2 mggu lps. Dua beradik nih begitu enjoy mandi laut, wpn air sungguh sejuk.

Sunday, 7 March 2010

Mentaliti

Sblm sy memanjangkan coretan entry ini, sukacita diingatkn apa yg tertulis samada tersirat atau tersurat di dlm blog ini adalah cetusan pendapat dan pandangan penulis dr pemerhatian dan pengalamannya sbg renungan dirinya dan ank2nya dikemudian hari. So sebarang kesulitan kpd sesiapa utk membacanya amat dikesali krn ini bukannya lembaran utknya mengasah berkarya dgn ayat2 skema dan lengkap, semua shortform diguna pakai oleh penulis mengikut keselesaannya sendiri.

Pelik tajuk sy kali ini sy xberani nk membuat kesimpulan sblm ini tp makin sy perhatikan dr hari ke hari dari bulan ke bulan hingga tahun ke tahun, setelah 3 thn sy akui hakikat ini. Mentaliti luar selagi kt xberada di negeri org kt xtahu apa pandangan org luar pd kita. Even bila kt sudah berada di negara luar pn kalau kita xberurusan harian or bercampur dgn mereka kt xkan faham dan rs benda ini. Sblm ke sini sy selalu melihat iklan senyum di tv malaysia, kita digambarkan dgn berbudi bhs dan sbginya salah satu kempen utk menjadikan kt masyarakat berbudi bhs. So sy pn dh syok sendiri bila dikatakan malaysian berbudi bhs even selalu xpuas hati setiap kali berurusan dikaunter. Setelah sampai ke sini 1st time sy agak terkejut bila di sapa hi, atau bila org ckp sorry bila terlanggar bahu di jln. Sbb benda tu jarang berlaku sblm nih, jarang org ingin bersapa pd org yg xdikenali dan jarang org nk mintak maaf kalau berlanggar bahu dlm shopping kompleks di kl tu. Itu pandangan pertama sy tp manusia ini berbagai ragam, mungkin org yg sy jumpa disini itu adalah org yg penah ke negara luar spt Malaysia so dia tahu mcmmna masyarakat di luar itu then they started to give more respect. Bgmna kt memandang mat bangla di pam minyak, or maid indon yg xsedar diri lari dr umh tu, mcm tu la org putih nih memandang asian di sini, bila malaysia disamakan dgn negara2 spt china, laos cambodia, vietnam etc. Even sy rs kl more happening and advanced dr perth ok. Kat sni paling kuat pn selain bus ada komuter je. Mna ada monorel or lrt. For those org putih or arab atau apa2 bangsa pn yg penah ke kl diaorg more respect to malaysian we are not 3rd world country ok, kami lg bandar dr korang. Tp utk yg xbertamadun ini hanya dok dlm australia je ada sikit kurang ajar la the way their acting with us mcm kt masyarakat xbertamadun mungkin kt disamakan mcm indonesi*. Dasar mentaliti penjajah tu ada lg dlm kepala hotak dia. There is to much different between this 2 countries, wlpn kulit sama coklat rambut sama hitam ok. So xyah la korang nk respect sgt dgn org putih klau terserempak tu.
Sy penah mengalami 2 situasi yg berlainan malah lebih, yg sy rskan gapnya begitu jauh, kalau kt jumpa mereka yg baik mereka sgt membantu, spt ketika sy igin mengisi angin tayar stroller, di stesyen minyak ada yg dtg menawarkan bantuan mungkin bila dia tgk sy terkial2 kot pam angin xsiap2. Kat sni kedai basikalnya sgt bersih dgn lantai berkapet xde tumpahan myk basikal ats lantai langsung. Mungkin jual basikal je xbaiki pakai buang kot, nk isi angin pn isi kat stesyen minyak. Situasi keduanya mmg menyakitkan hati mcm sia* je. Mungkin sbb kete ktorg nih buruk kot korang igt lekeh sgt la, hello harga kete kat Msia berpuluh kali ganda lebih mahal dr sni ok ktorg bole beli jgk. Berani plak nk sound2 org atas jln raya lg tu kalau polis ke logik jgk la. Bat la kalau sy samseng jlnnan mau sy gesel je kete ko tu. Ble tgh jln tu minah omputih nih slowkan kete dia then sound do you know that there is illegal to put your arm outside. Hello normal la panas rembang 40' darjah nih kalau org bukak tingkap then letak tangan atas tingkap bukannya berjuntai ke luar pn. Padahal berderet lg kete ln yg buat mcm nih, mmg kalau bkn sbb atas jln nk je sy sound balik, sy nih laser skt ok kalau benda2 yg menyakitkan hati nih pedulik ape.
Itu salah satu sbb knp sy selalu xpuas hati dgn beberapa staff arab ln kat kedai nih. Kalau bangsa ln yg keje selalunya xde masalah. Mungkin sbb ownernya arab so rs mcm kedai diaorg la. Arab nih kalau yg dh penah sampai Malaysia mmg bgs cr berkawannya tp yg kampung nih mcm tai* la. Perasan best sbb tu sy selalu xsetuju dgn diaorg bila xrespect org ln, xnk berkerjasama, xnk degar org tua ckp,br start keje xsampai bape jam dh naikkan darah sy mmg kena hamun la dgn sy. Sy xkisah sy ble keje jgk klau xpyh ckp dgn diaorg pn tp kalau diaorg berpakat ramai2 tukar harga xinform sy mmg susah skt la sbb komputer tu harganya kena updated manual. Mungkin ramai yg ckp ala apa nk pedulik blah je klau org dh mcm tu, klau sy blah maknanya sy mengalah diaorg menang no way. Sy keras kepala ok hati lg xtenteram kalau biarkn. Kecualilah klau bos xbyr gaji or bos 2x5, tp so far bos still ok sbb sy tahu gaji sy diantara yg lebih disitu.
Kadang2 sy rs mcm dejavu bila certain2 things tu mcm direcall balik. Cuba sy fikir apa endingnya, tp itu mainan fikiran.


Gelagat Haziq dpn tv, kalau kena citer favouritenya melompat2 dia tersengeh2 tgk then bila cite nk habis or watak yg dia suka sedih dia pn sedih jgk. Bila part terlebih excited tu dia sampai tahap panjat meja dok depan tv, letih nk pg amk dia tiap kali panjat tv kadang2 sy tutup je tv tu,ermm kejap je xsampai hati pn. Tp bila bab takut tu Haziq akan sembunyi bwh meja tv,hehee... dgr bunyi jer sampai scene takut tu habis.