Tuesday, 23 February 2010

Gluten,donut dan Haziq

Sy selalu buat donut utk brekfes, memandangkn sumer org dlm umh nih pn suka donut. Donut tu favourite Haziq dan maira. Haziq ble mkn 3-4 biji sekali round licin pinggan. Tp mkn donut selalu xbgs utk Haziq sbb kandungan glutennya xsesuai utk ank2 autism. Itu masalah yg sy fikirkn klau nk ikut byk lg mkn2 ln ada gluten terutamanya roti. Bkn mudah nk sesuaikn gluten free dlm diet ank2 ini, kebykkn mknn ada protein dr gandum dan barley cthnya milo mmg minuman harian dia pn. Sy pernah try alternatif ln menggunakan gluten free flour iaitu tepung dr sumber ln dimna inggredientnya mixture dr tepung kentang, tepung tapioca etc. Tp rsnya erkkk... sy pn nk termuntah ms dok uli tu, bila dah goreng rupa mmg cam sama tp xble nk lalu kat tekak loya semacam je. Haziq still mkn tp punya la lama setiap bite tu nk telan atlast xabs sebijik pn, jd sy pn buang dlm bin je sumer baki donut yg ada sumer org xlalu.
Semlm sy pg ultrasound yg ketiga, cam byk plak ultrasound sy dh buat nih. Hati berbunga2 ms nk pg tu sbb ada terbaca dlm blog Fadhilah ada 4D kat KEMH. Tp hampa tul nsb xbaik turn sy kena 2D je, cit tang mna yg 4D nih tempat ln kot,ishh bc xabis ker sy nih. So xdpt la sy tgk muka baby secara live blk umh tu belek2 xray result ultrasound yg dlu2 je, ada nmpak lips ngan nose baby jgk,hehee...Baru2 nih sy dpt 3bil dr visit sy ke antenatal checkup, AUD156 setiap satu, mahalnya. Kenapa x direct billing eak, kompius ddlu ble direct tp kali nih diaorg hantar ke umh plak, kena byr sendiri claim kemudian tp 75% je, huhuuu byk gak kena byr tu ada bape byk kali visit lg nih sampai bersalin xmasuk kena check drh la, glukos la, ultrasound la. Sape ckp bersalin xcosting kat sni, nsb baik diaorg attach sy kat KEMH kalau kat Bentley hospital lg xbes sbb xde Dr, nk request Dr kena byr sendiri dr apa yg sy tahu. Bad news yg sy dpt semlm ovarian cycst tu getting bigger,6cm:(
Haziq dan Maira bersiap ke sekolah :)

Saturday, 13 February 2010

Hari2 ku

Huhuu...apa punya tajuk daa..Isnin lepas sy buat antenatal checkup dkt King Edward Hospital 2nd visit sy kat situ, sungguh leceh hatta bosan menunggu. Kat sni bkn hospital nih je mna2 appointment pn sama setakat yg sy perasan,rata2 kalau nk jumpa Dr especiallynya nama je appointment jam sekian2 tp bila ko sampai ntah kurun bila br ble masuk jumpa, kalau xkena tunggu atleast sejam mmg xsah wajib. So kat hospital tu je sy kena tunggu 2jam br ble jumpa Dr. tp kr visit kali nih sy puas hati jgk dgn Drnya, female Dr mmg byk maklumat sy dpt. 2 minggu lepas ntah apa2 nasib xbaik kena Dr lelaki masuk xsampai 5min, xpadan dgn sy menunggu 2jam kat luar tu, pastu nk cpt2 bgn bukak pintu,hahaa..sy nk tanya apa2 pn xterkeluar tgk dia kalut sgt. So next visit kena lg 2minggu, sgt leceh puas sy fikir camna nk skip checkup nih, nk mtk buat kat GP Dr xbg katanya dh nk masuk 28mggu mmg kena follow up kat sni sampai bersalin. Tambahan pulak dr result scan yg lps sy ada ovarian cycst. sebsr lebih kurang saiz bola golf, erkk bsr ker tu, takutnya. Tp Dr ckp selalunya ia akan mengecut dan hilang mcm tu je tp kalau saiznya bertambah sehingga mengganggu baby possibly sy kena surgery utk buang cycst tu mungkin ms deliver kot, huwaaa.... sy xnk caesarian. Harap2 normal jgk la bersalin kali nih. Byk citer caesarian nih susah nk recover cukuplaa sekali masa Maira dlu nih.
Dlm masa yg sama selain kena buat 3rd ultrasound kali nih dia suh buat kat hospital nih je, sy kena buat ujian glocose jgk. Ujian glucose tu ble buat direct cam tu je xyah appointment lg tp yg ultrasound tu kena book dlu tarikh dan mesti urus spy siap dlm ms 2mggu. Jauh la plak nk ulang alik ke sini so sy try la mtk excuse nk set appointment nya tu pd 3rd monday tp public holiday so diaorg setkan pd 4th monday,hehee... nsb baik xkantoi sbb sy ckp ultrasound tu fully booked, sbnrnya tarikh yg available xsesuai dgn sy nk berkejar ke situ, ssh nk cuti. Kelmarin sy dpt cal dr hospital ttg result glucose dlm drh sy tu, sy sungguh xgembira dgn perkabarannya itu. Katanya kandungan glocose sy agak tinggi, ishishh... apa makna tu diabetis ker aku nih. So diaorg nk sy buat satu lg ujian glocose kali nih yg lebih detail lg. Satu masalah lg tu,kompius btl xde la sy minum air tin byk pn, kadang2 je tu pn curi2 minum sasparilla dlm peti ais(sungguh sedap di tekakku ini) tp bkn selalu pn.
August 2007 Haziq,mama dan Maira masa dtg utk postnatal class

Saturday, 6 February 2010

Sekolah

Genap seminggu dah sekolah bermula, 1st time Maira pg sek pre primary slps 3thn berada di sini. Excited la jgk sebelum nih dok ckp nk pg school...nk pg school tp sy xhantar pn thn lps sbb dh penuh waiting list, last2 thn nih xjd plak nk hantar ke sek tu,sy dh tukar sek ln mhl giler yuran islamic school cekik darah mau ada yg xcukup mkn nnti, naik dkt 6-7x ganda dr AUD230 ke AUD1770 satu term, sethn ada 4term plak tu, serender la hantar public lg bgs.Xkesampaian hajatku xpe xde rezeki nk msk situ. Mcm biasa kat sni hari2 kena bwk lunch box, nk beli kat sek pn ble tp kena order dlu masuk duit dlm envelope then past kat cikgu, masa nk rehat nnti mknnan dihantar ke kelas, tp sy xkonfiden la sgt halal haramnya sbb penyediaannya sekali je bacon dgn yg ln2 tu. Bgs bwk dr umh je, 1st day sy bekalkan mee goreng utk Maira letak la sekali buah,air kotak dgn coklat atau biskut, kena make sure mknn dia nih yg dia suka and ada snack skt, kesian jgk la kalau org ln bwk sedap2 kang anak sy terliur pulak,hehee...
Di library sekolah
Kepenatan lepas blk order milo and teros tdo sampai ke mlm.
Sy dh mula tontonkn Haziq dgn dvd Bumblebee tu, 1st time pasang sy nampak dia xinterested sgt, mungkin sbb sblm nih sy dh biasa pasangkan dia dgn dvd cartoon shrek, spongebob, mr bean so bila tgk yg berunsur education nih dia dh xminat la, salah sy jgk. Tp sy paksakan jgk, byk kali bukak lama2 dia tgk jgk. Sekali sekala je sy pasangkan citer cartoon ln. Sy perasan kalau setiap pg lps bgn tdo sblm nk bersiap kerumah mommy tu dlm 1/2 jam ke 1 jam bila sy bg dia tgk dvd nih dia ble focus skt, so itulah masa terbaik utk dia. Mmg susah nk mengajar ank autism mengeluarkan perkataan pertamanya, tp sy yakin once dia dh dpt sebut satu word the next word will be easier, please pray for me. Sy hrp2 sgt Haziq ble msk main stream school mcm ank2 ln. Itu janji sy pd diri sendiri and i'will work for it. Library Vic park
Maira mmg suka puzzle