Saturday, 30 January 2010

My journey into autism world started here.

Semasa balik bercuti Disember lepas 2009, sy sempat membuat diagnosis autism utk Haziq. Akibat kekurangan pengetahuan dan info ttg autism sy masih xdpt kesan Haziq ada tanda2 autism sehingga dimaklumkan oleh pengasuhnya. Sy bernasib baik sbb mommy (panggilan utk pengasuhnya) alert dgn benda2 mcm nih, lgpn one of her daughter pn study psl psychology. Since diagnosed menunjukkan +ve result maka kami disarankan utk menghantar Haziq for early intervention program memandangkan umurnya masih muda highly chances to recover, good news for me, Alhamdulillah. Tp memandangkan kami masih ada baki setahun lebih aja lg di Perth sy rasa elok kalau kami follow up di sna aje.
Maka bermula la kesibukan sy mengoogle ttg autism nih, sy menjadi tidak keruan setiap saat dan detik memikirkan psl Haziq. Sy sebak setiap kali memandang Haziq, kasihan dgn nasib ank ini, walaupn hati redha dgn ketentuanNya sy tahu ada hikmah di sebaliknya. Mommy ckp sbb Allah nk bg rezeki lebih, mommy pn ada ank down sindrom, katanya rezekinya terbuka luas dgn kehadiran anknya itu. Mujur mommy faham sbb bukan semua org mampu menjaga ank2 autism ini, kesabaran yg tinggi diperlukan sbb mereka xtahu erti bahaya, so bergantung sepenuhnya pd kita utk memastikan keselematan mereka terjamin. Selain aktif ank2 autism juga suka bersendirian xpandai bergaul, so utk memastikan mereka tidak terus dgn dunia mereka, kt perlu mengajak mereka bergaul dan bermain bersama2. Bermula dari zero information xtahu nk mula dr mna dan nk rujuk ke mna. Sy berkejar2 dgn cuti 2minggu yg singkat itu mcm2 nk buat.Ke sna ke mari mencari kedai2 buku sekitar kl yg ada menjual buku2 atau sbrg dvd autism sesuai utk mendidik Haziq. Tp malangnya bhn2 rujukan ini mmg susah nk jumpa ada 2 yg sy jumpa di mph MidValley tp xbyk membantu xmemenuhi info yg sy cr. Byk yg dijual melalui online diimport dr us. Setakat nih sy tgh menunggu dvd Bumblebee yg sy dapati mmg byk komen2 +ve ttgnya. Since Haziq masih nonverbal so sy more interested in speech theraphy. Xsabar rsnya sy nk mendengar Haziq sebut 'mama', sebak sy bila dgr dia cuba nk keluarkan perkataan tp bunyinya xjelas xde sukukata. Inilah salah satu development delay utk ank2 autism ini. Tp xmustahil dgn usaha keras ibubapa byk anak2 ini yg berjaya malah ble menjangkau kebijaksanaan lebih dr ank2 normal terutamanya dlm maths. Sjk balik dr Msia haritu, sy sempat dptkan 4 buah buku ttg autism nih yg sy rs bgs wpn xsemua habis dibaca, itupn sy jumpa dkt Perth dan Melbourne. Satunya ttg bagaimana nk mengajar ank2 autism ini, bermula dr benda2 basic, yg sememangnya IQ yg sy rs akan wujud dgn sendirinya utk ank2 normal. Bermula dr membezakan colour, memasukkan syiling ke dlm tabung, semuanya utk mengasah eye focus, dan fine motor. Byk ms sy skrg selain bermain dgn Haziq dan Maira(nk jugak tumpang sekaki) sy habiskan dgn membuat sendiri alat2 pembelajaran ini yg menggunakan bhn2 terpakai spt kotak2 kasut, straw, kereta mainan etc. Sy xbyk ms utk diri sendiri mahupun mengupdated blog susah btl nk dpt masa sesuai sbb kesudahannya bila mlm sy dh penat. Kadang2 kesian jgk bila mengenangkan baby yg bakal lahir ini, satu brg pn sy xbeli lg kecuali stroller double phil & teds itu i dh sambar ok, yg colour charcoal punya suka2. Setiap kali pg ke kedai sy pasti crkan brg utk Haziq, sampai Maira pn tanya is it Haziq birthday, why he got so many presents? masa tu dia tgh lukiskan picture utk Haziq katanya ini pn present utk Haziq,hehee... Sy akan crkan brg utk baby jgk nnti tp masanya belum tiba. Sy berdoa semoga ank yg bakal lahir ini sihat walafiat wpn chances utk autism ini sentiasa ada, ya Allah semoga ank yg kukandung ini selamat dr autism.
Sy sempat rujuk dgn autism assosiation di sini (Perth),tp memandangkan kami bukan permenant resident so kami xlayak utk menerima theraphy yg diprovide oleh goverment australia, frust aku. Apa yg dpt di bantu sy cuma berpeluang utk join playgroup dan workshop yg diadakan. Kesian anakku. Tax sy kena byr sama tp benefit sy xdpt,argghhh. Mungkin sbb ia tak dicover dlm insurans lainlah kalau bersalin tu. So calternatif yg ada selain buat theraphy sendiri mcm yg sy tgh buat nih ble juga hantar dkt private. Tp kalau sebut private dkt sni mmg mahal gila2 xterjangkau akalku 1hour for AUD75-100 dollas, dan most importantly kesannya selalunya dpt dilihat dlm masa 6bln kemudian. Family photo Disember 2009

Saturday, 9 January 2010

Selamat thn baru, semoga thn ini terisi dgn lebih baik dr thn sebelumnya. Dah 2mggu balik ke sini tp sy masih belum terbuka hati nk updated br skrg rs nk menaip. Bermcm2 berita gembira dan sedih yg berlaku di penghujung 2009 ini, dugaan Allah Maha Besar, hanya Dia yg Maha Mengetahui hikmah disebaliknya. Semoga insan kerdil ini diberi kekuatan utk menghadapi dugaan ini. Sy sebak tiap kali mengenangkannya mengharapkan apa yg dikhabarkan mimpi tp itulah realiti. Walau dihati terbit rs bersalah akukah puncanya, genetik atau kesilapan dlu semasa mengandung. Namun tiada kajian saintifik yg dpt membuktikan puncanya. Apapun puncanya tindakan segera perlu diambil akan sy usahakan yg terbaik utk mencari rawatannya demi permata hati mama. Sy sungguh sibuk skrg bkn sibuk dgn kerja tp urusan harian ln. Antenatal checkup dan ultrasound yg tertangguh, mencari info dll. Nasib baik bkn sy stadi kalau x, lg la stress. Ada yg dh setel dan ada yg belum harap2 ble la sy selesaikan secepat yg mungkin seminggu dua ni. Xde mood nk updated psl cuti lg, next entry la coz sy masih dlm mood sedih. Layan Maira ngan Haziq jln2 ptg ke Christmas st. di Vic Park