Friday, 27 November 2009

Salam Aidiladha

Mcm xpercaya aku berjaya memboloskn diri dr kena keja ari nih,yahooo....Bkn apa sian plak kat ank2 ngan hb klau aku xdak kat umh ari raya. Tup...tup.. hb plak kena gi lab, xpelah aku ada. Pg td ktorg sempat bersembahyg raya kat masjid rivervale,syukur..dh lama hajat nk gi sembahyg kat masjid, sejak ada tanggungjwb ngan anak2 yg masih kecik nih kesempatan tu terbatas sikit. So rs la skt mcm raya bila dpt berkumpul ramai2 kat masjid td, balik umah tu mkn soto satu2nya menu yg mampu aku sediakan dgn khudrat yg ada plus mls dan xlaratku itu.
Skrg nih aku xrs mood nk bershopping utk persiapan baby, mungkin memikirkan baju Haziq dan Humaira yg kecik2 dlu tu byk lg.Boleh di recycle utk adiknya nnti. Rsnya elok lg, xcheck pn lg sbb kadang2 baju nih bila dh lama xpakai jd cam color kuning skt. Cuba utk tidak memperbanyakkan harta benda kat sni esk2 nnti nk courier ke Msia susah. Satu je dlm kepala aku buat masa nih yg bisa buat aku xtenteram duduk,hehee hajat nk cr stroller idaman phil&ted yg double tu. Mmg dh lama teringin tp mahal sgt dan susah nk jumpa kat kedai, tp kat sni ramai omputih pakai rsnya diaorg beli online kot. View sembahyang pagi raya di Masjid Rivervale pg td.
My dream stroller

Sunday, 22 November 2009

Keja

Ats permintaan rkn blogger syikin suh aku citer psl keadaan keje aku kat sni, so aku pn kuarkn la satu entry khas,heheee...Xde apa yg special selain rutin harian yg memenatkan dan membosankan. Seigt aku ddlu masa br2 grad aku penah sembang2 ngan ko syikin ttg keje. Masa tu ko ckp mcm2 keje ko penah buat selain cleaner je,hehee....mmg kelakar je aku dgr tambah2 bila dok byg in*on yg jd cleaner kat supermarket tu.Skrg ko pn dh keje stabil dan profesional, rmi member2 kt dlu pn dgr khabarnya dh keje gomen (anyway aku masih minat nk keje gomen biar bonus skt or xdak langsung tp byk benefit),Alhamdulillah. Nk dipendekkan citer bidang tugas aku kat sni, wpn namanya SA or cashier lebih tepat lg cleaner. Sbb apa tauke kedai tu selalu suh aku cuci lantai. Ddulu aku xterasa sgt ms keje dgn sorg staff lama nih, tp sejak bdk nih dh blk afgni. beberapa mggu lps, aku dh give up. Sbb org yg br nih xtahu la mcm nk ngelat pn ada. Mcm xfhm fhm je, kalau aku dh cuci pg closing ko la pulak, penat oo xkn aku nk kena igtkan ari2. Kalaupn dia dh cuci apsal la teruk sgt la hasilnya mcm sambil lewa pn ada xpsl2 aku kena cuci lg.Pastu kalau aku mop ko bkn nk tunggu kat meja tu, xpasal pasal aku kena berkejar2 pg serving pulak. Ish byk lg la yg aku rs mcm bias diaorg nih sesama bangsa dia. Sorry la entry membosankan,hahaaa... mesti nyesal ko tanya syikin, tp mmg mcm nih la experiencenya kalau dh keja xprofesional tu.Nasib baik la sementara je, aku xble la nk byg mcmmna mereka yg keje nih utk hidup,utk family. Silap haribln raya haji nih aku kena keje. Bos nih bkn pedulik yg single dia bg cuti aku kena keje, mmg mcm tu la masa xde org aku dikerah keje ms ramai org aku kena balik. Aku pn xtahu mcmna aku diberi kesabaran nih dh hampir 2thn berjaya kugagah, agaknya sbb semangat aku lg kuat kot. Anyway nnti aku balik Msia 3mggu lantak la korang apa nk jd ,pandai2 la korang cuci lantai tu kehkehhh.
Skrg nih penghujung musim bunga dh nk masuk musim panas, satu musim yg aku paling xsuka disini. Panasnya mengalahkan Msia tambah2 kalau masa krismas tu, byk dosa ka apa. Gambar kat atas masa ayah bwk adik ngan Maira gi park dia nk amik gambar burung sementara nk tunggu amk aku blk. Katanya budak berdua nih xble bwk lg kalau mama xde sbb susah nk kawal, aku pulak masa nih kena keja biasalah ganti org yg xdtg keja.

Sunday, 8 November 2009

Abang Haziq

Salam....mak aii lamanya aku xupdated,agaknya sebln sekali kot. Walau dihati ari2 kata nk updated tp ari2 aku tersangat la penat, nk on komputer pn malas, kadang2 komputer dh on pn aku malas nk pegi mengadap dpn tu. Tp email dan menjengah blog tu sempat plak check nsb baik la ada iphn ku itu mmg sesuai utk i yg malas nih. Skrg nih kepala aku buntu btl xtau nk masak apa ntah mna ilgnya skill2 masak i itu yg xpenah wujud,hahaa...rs mcm nk pg kelas intensif kepelbagaian memasak je. Tp selera mkn i amatla kuat, sentiasa rs lapar blom pkl 12 aku dh lapar nasik, wpn xlalu nk mkn akibat loya tekak yg xberkesudahan tu tp aku ttp lapar. So makan apapn rs cam sedap je. Bkn aku je hb pn sama tp katanya sbb dia tgh stress dgn study tu rs nk mkn je so xyah perasan la aku msk sedap plak,kehkeh....Menurut scan br2 nih org br ku ini dh 3bln, still have 6mths more to go. Walau mencabar bersalin ditempat org nih tp aku xpenah serik, akan menjd memori berharga dlm lipatan bila aku dh pulang terus ke Msia nnti. Tambahan bila aku fikirkan soal mkn diwad dan sbginya, mungkin ada yg xkisah tp aku mmg menitik beratkan soal mkn,bila menu yg disediakan bersama2 dr dapur yg sama ant po*k dan fi*h.Tp layanan tip top midwives dan staff ln mmg xdpt disanggal mengatasi segalanya. Sekarang nih Haziq makin rapat dgn aku:) Mungkin dia tahu masanya akan terhad nk bermanja dgn mama dia nih bila adiknya dh lahir. Sepanjang masa kalau boleh nk dipeluk cium mamanya nih,hehee...sila ke toilet kalau ada sesape nk muntah. Dia suka btl kalau org main tickle2 dgn dia,mengekeh dia ketawa. Breastfeed Haziq pn aku dh berjaya hentikan sjk sebln dua lps sian dia, kalau xsbb pregnant nih mungkin aku masih menyusukn dia lg. So skrg nih dia demand la skt xnk minum plain milk nk milo je,hahaa.. sblm nih kalau buat 2 botol susu, milo utk kakak dan fresh milk utk Haziq dia akan rebut botol kakak dia.
Maira bersama sepupu2 sebelah ayah.
Gambar raya Aidilfitri 2009 di Bt.Pahat,Johor.
Maira dan Damia
Di strawberries farm wanneroo