Sunday, 29 March 2009

Di akhir 20an

Dekat 2 minggu lepas besday aku. Besday terakhir aku dlm angka umur 20an,huhuuu...Dah tua aku nih, cpt betul masa berlalu.Aku pn xigt tarikh keramat ni, lupa. Bila dh sampai kedai dlm sibuk2 terbelek tarikh br perasan besday aku ari nih. Inila tanda2 nya dh tua ops sorry matang,wakakaaa. Bermakna sudah 29 thn aku hidup dimuka bumi ini, cukup sudahkah tanggungjawab di bahu sebagai anak kepada kedua org tuaku, ibu kepada anak2 ku, isteri kepada suamiku dan hamba kepadaNya. Dan jawabnya pasti tidak, masih byk kekurangan yg ada yg aku cuba perbaiki hari demi hari.Di usia ini pasti byk yg disasar patut dicapai diantaranya mendapatkan kerjaya yg diimpikan. Puas sudah aku menyulam usaha dahulu, walau ilmu yg ada sekelumit harapanku agar cukup utk memenuhi impianku. Dikala teman ln boleh berbangga dgn kerjaya masing2 dan kehidupan yg kukuh, aku masih bersabar dan sabar menanti hari depanku. Cepatla masa berlalu.Cepatla habis belajar bang. Biar kehidupan dirantau tidah seindah diduga akan aku tabah hadapi. Anyway PTPTN aku nih dh bape thn grad nih xbyr lg. Xpatut i, nnti kumpul duit byr cash,wakakaa... ampun.Aku pemimjam bertanggungjawab.

Friday, 13 March 2009

Berbahasa

Masa aku kecik2 dlu selalu dengar lagu kat tv senyum seindah suria yg membawa cahaya kau tersenyum ku tersenyum dunia mu berseri....Kempem utk membentuk masyarakat yg mesra dan muhibah. Tp sejauh mna keberkesanannya xdpt dipastikan, sbb kalau terlanggar bahu kat luar tu mmg masing2 buat derk je, xde sape pn rasa bersalah to say sorry. Aku setuju bila dikatakan org putih Perth nih lebih friendly. Tp kalau nk disimpulkan seluruh Australia aku xsetuju. Sbb ada yg bercerita masyarakat di Sydney dan bandar bsr yg ln tidak sebegini. Bab tu aku tabik kat org Pertih nih most of them are polite. Tp aku ada jgk experience dgn warga tua aussie nih yg mmg menguji kesabaranku. Org putih nih direct. Masa aku dok lepak2 kat kerusi pjg shopping kompleks tu sambil sembang2 dan mkn biskut. Ada pulak nenek tua sorang nih ble dia sound aku suh ubah biskut2 dgn brg2 aku tu sbb dia nk duduk. Nak kata xde tempat duduk lain bersepah kosong apahal lak ko nak duduk kat sni. Nak je aku sound balik tp hb suh aku relaks, biarkan la, i hangin you. Bercakap pasal berbahasa nih kadang2 bahasa kita yg sedikit kasar atau tidak disampaikan dgn cara yg betul jgk boleh menyakitkan hati org lain, malah ada yg boleh berkecil hati. Selalu aku ingatkan diri sendiri agar bercakap dan menyampaikan sesuatu dgn cara yg betul agar tidak ada pihak yg mengambil hati meskipn xsemua yg disampaikan itu berita gembira. Kewarasan akal yg rasional diperlukan utk bijak berbahasa. Dan tidak semestinya cerdik pandai menjadi mereka yg berbahasa. Sbb byk kata2 dan tindakan cerdik pandai ini lah yg menyakitkan hati. Sorry lah entry skema tp penuh makna.
Masjid di Alor Setar. Cantik, unik.