Friday, 23 January 2009

Chayuk

Entry as a 'saya' again: Ddulu sy suka tgk cite korea kat tv. Sy minat betul dgn heroennya, tp sy xtau nama dia. Dia pernah berlakon cite autumm in my heart watak eun suh dlm cite tu. Tp suka2 sy setakat tgk kat tv je mna ada duit nk beli dvd. Cantik betul dia, sy suka bila dgr dia ckp chayuk @ gudlak gitu. So far my job kat sni saya dh xlarat nk komen lg. Saya buat mcm yg member2 blogger ckp buat dono. Satu petanda baik saya nampak, ckp benda penting aje dgn musuh saya tu, nk borak ble, borak dgn org ln,huhhhh..... Tgk la apa kesudahannya nnti.

Sunday, 18 January 2009

Dilemma aku

Skrg nih hati aku tgh berbelahbg nk quit ke x. Xpenah aku rs x best camnih. Sejak sumer staff lama dah benti aku jd xbest keje ari2. Bkn apa staff yg br nih cam besar kepala sikit wpn xsumer mcm tu tp ada sorang tu yg mmg anoying. Aku xble la nk tgk muka dia rs cam menyampah sesgt, perasan cam bos pulak. Kalau ko byr gaji aku xpe gak. Ishh... dh 2kali aku rs nk cabut balik sbb marah. Kalau aku quit hancurla cita2 aku ntah kemana, br separuh jln. Keje ln? Bkn sng nk carik. Kalau ko vogue mcm minah saleh ln mungkin ble, experience pn xdak. Buntu2, nk jd cleaner pg2 sape plak nk antar aku gi keje kul 4-5 pg tu, nk clean kat mna pulak,heheee..... ntah...ntahh...
Ya Allah tabahkan lah hati hamba mu ini.Permudahkanlah segala urusanku. Life not easy.

Crawley, Matilda Bay

Friday, 16 January 2009

Manggoes

3 ari lepas aku ada beli manggo dgn byknya satu tray, gilos. Aku mmg suka sgt mkn manggo, Maira pn suka. Tp manggo di Australia nih sgt mahal, and sell by each not a kg. Sebijik kalau kat supermarket around 3-4 dollars. Kira buah kategori org kaya la. Ishh kalau kat pasar malam Serdang br 2 kilo rm5, sygnya duit. Tp hb ckp kalau benda makan jgn berkira. Ehmmm... tp kalau aku beli sampai satu tray nih mmg dia bising, suh beli 2-3 biji je. Tp aku rasa cam rugi je sebijik 2 dollar( kat kedai vege aku keje nih murah sikit) kalau amik satu tray ada 16 biji dlm tu br sebijik kira $1.5o, jimat byk tu. So bwk la aku balik umah satu tray manggoes $24 dollars. Mkn la kami anak beranak dgn kenyangnya. One shot aku ble mkn sampai 5 biji, giler nasik pn xmakan.3 hari satu tray habis. Sampai ptg hari kedua tu peruk aku sakit, senak. Aku mmg kalau pening demam sikit mmg nampak mcm teruk sgt dah terbaring, jarang sakit la katakan. Aku pulak suka main2 dengan Maira buat2 macam pengsan,hehee...saje je nk tgk dia camna. So masa aku buat2 pengsan tu Maira dtg tepuk2 muka aku, celek2 kan mata aku, tp aku masih ble berlakon lg. Sampai satu tahap tu yg aku xtahan tergelak bila dia ckp dgn nada sedihnya, 'mama jgn la pengsan (pengsan tu padanya mcm mati), nnti maira xde mama, sapa nk bwk Maira pg library, sape nk suapkn Maira makan nasik'. Kahkahh... terus xtahan aku tergelak, dia pn sengeh je tgk aku jaga. Bila aku citer kat hb dia ckp sbnrnya dia nk ckp sape nk bwk pegi library tu sbbnya sape nk beli dvd. Aku rajin layan dia beli dvd kadang2 masa balik library beli kat kedai tepi library tu. Hb ckp membazir tp ntahla tgk dvd nih ada positif dan negatifnya. Yg positifnya dia xkacau kt buat keje leka tgk cite, dan ble la tahu ayat2 english jugak cthnya tgk Charlie and lola tu.

Thursday, 15 January 2009

Saya

Dah sebulan kami balik dr kg, xsempat lg saya nk citer saat2 akhir yg mencuakkan dan penghargaan terima kasih saya. Xtahu la kenapa entry nih aku gunakan perkataan saya,kihkihh....Igtkan xnak kuarkan cerita ini tp rasa penghargaan itu nk saya lahirkan dan makluman itu nk saya sebarkan. House inspection saya dijadualkan pd masa kami di Msia harituh. Daripada inspection yg terdahulu carpet rumah dikehendaki cuci dan mungkin memang dh ada dlm jadual dia kena cuci dah setahun setgh duduk. Mmg dah kotor dgn tumpahan2 air dan makanan2 anak. Dah tabiat suka buat last minutes, sy xble komen lebih2 nnti kena marah, hari terakhir tu br ktorg cadang nk cuci. Igtkan xler rumit sgt nk menyewa vakum (membasuh dan menvakum) dr coles. Sbb masa saya dok belek2 kat pampletnya xde pulak dia mention kena ada lesen memandu Austalia. Alih2 bila nk meminjam pg tu xble, hb mmg dh nekad nk cuci pakai tgn, keje giler saya rs. Bkn apa sbb tghari tu dia nk pg uni, satgi saya la mangsanya kena buat. Byk cleaning ln lg nk buat cuci peti ais etc. Lenguh dan penat nk sental carpet satu rumah. Mmg xterbuat, fokus kat tempat kotor je. Mana yg terdaya sbb mlmnya dah bertolak blk Msia. Alhamdulillah house inspection berjln lancar. Suspen juga la tkt inspector tu xpuas ati. Terganggu juga la feel saya nk bercuti tu bila pikir umh. Sebaik pulang dr Msia kami diambil oleh kwn hb. Isterinya siap membekalkan mkn mlm lg tika kami sampai jam 10 mlm di Perth. Mmg saya sgt2 berterima kasih bila dibantu saat2 memerlukan. Kalau x memg xdpt nk byg dgn penatnya kena kuar cr mknn sbb peti ais dah kosong. Terharu pn ada masa tu rs mcm ada sedara di sini. Sebut pasal sedara nih ddulu saya sedih sgt masa nk bersalin adik Haziq. Mmg rasa sendiri di negeri org. Br sampai sini 3 bln, kawan pn xde. Xdak org teman kn saya di bilik bersalin (hb perlu menunggu Maira) mahupun dilawat di wad. So saya sendiri dgn midwife, dia kesian sgt kat saya sampai bius apa pn saya mintak dia bg. Bila dh bersalin saya xmkn mknn yg dihidangkan kecuali cereal dan air, saya tunggu hb dtg hantar mknn kat wad. Apa yg dihidang saya buang dlm tong sampah sbb xkompiden, sampai satu ari tu diaorg bg kat saya mknn yg dipack tertulis halal br saya mkn. Tu xkira lg hari kedua bersalin saya dh kena mandikan baby sendiri kat wad tanpa bantuan org ln. Dari xreti pn ble jd pandai,heheee.....Skrg dh sethn setgh berlalu namun masih kekal dlm ingatan pahit maung hidup di rantau.

Tuesday, 13 January 2009

Banyak

Sejak akhir2 nih byk yg aku nk tulis tp tertulis. Kadang2 dh tulis tp xpublish. Team blog yg terlibat ada 2 org, penulis dan disebalik tabirnya penapis,emmmm. Byk yg xlepas tapisan spt entry2 melepas geram dan bengang yg boleh memudaratkan xlepas tapisan. So segala yg anda dpt baca di sini dijamin selamat dan xmemudaratkan penulis. Ntah la aku pn xfaham. Mungkin aku br tanya seorg afgani ttg responya memboikot produk israel dan us. Xtahu la respon arab ln mcm mna mungkin sama mungkin berbeza. Tp aku sedikit terkejut bila dia mcm xkisah sgt ttg tu, macam ambik mudah. Kalau bangsa dia sendiri mcm nih (negara yg juga menjadi mangsa amerika) menganggap begitu, so mcmmna la nk expect org lain nk tolong (kalau diaorg pn xnk bersama2 membantu). Aku harap org ln xberfikir mcm tu, ntah2 rakyat Msia je yg beria2 nk tolong. Anyway niat murni kita itu yg penting, semoga usaha kt mendapat keberkatan dan ganjaran dariNya. Biarla usaha kita sebesar zarah tp jika kita sepakat InsyaAllah akan ditunjukkan jalanNya. Dahulu aku sentiasa berfikir bangsa arab itu alim. Tp sepanjang pemerhatian aku biarpun rambut sama hitam, hati lain2 dan walaupun bhs AlQuran itu bahasa mereka( kebanyakannya). Xsemuanya memakai tudung, kadang2 seksi lg, rambut kaler, mengalahkan org putih. Walaubagaimanapun ramai juga yg berjubah. Staff perempuan ln yg pernah kerja bersama2 aku hanya aku seorg yg berskaf. Pendirian aku tetap, walaupun ada juga beberapa kali ditanya customer samada aku xpanas ke. Biarla aku panas didunia, agar dipermudahkan diakhirat.Semoga Allah tetapkan hatiku dijauhkan dr dugaan sekeliling.

Friday, 9 January 2009

Sebak

Aku tumpang simpati dgn musibah yg melanda masyarakat Palestine di Gaza. Bila bc email, berita2 tv dan internet aku jd sebak. Samalah dgn situasi yg pernah menimpa Bosnia Herzegovina suatu masa dahulu. Betapa butanya masyarakat dunia yg boleh berdiam diri, membutakan mata dan telinga. Suara2 kerdil mereka yg prihatin tidak didengar. Hari ke hari, saat ke saat, dan detik ke detik, setiap nyawa terkorban. Hanya doa yg dpt dipanjatkan semoga keadaan cpt pulih. Utk kt kejauhan ini, biar sedikit sumbangan dgn memboikot baragan Yahudi dpt melemahkan ekonomi mereka. Terima kasih pd yg menforwardkan email ini, byk rupanya sumbangan kt pd Zionis selama ini. Mna yg dpt dielakkan kt elakkan, nasib baik pampers ank aku brand snunggers,hehee... Brand maggi tu aku ganti dgn knorr la lps nih. Manggi pn dah jd indomie la.Lg satu sebagai ingatan kt terutama diperantauan nih, brand knorr tu terutamanya kiub ayam semasa nk beli amikla yg hanya ada tanda halal je, sbb yg itu kilangnya di Msia, kalau yg xde tu kilangnya di Filipine yg di Filipine tu dia ada kuar juga kiub pork. Dan aku jgk nk mintak kepastian sape2 yg tahu ttg kek dr cheesecake tu betulke ada sijil halal. Sbb masa aku singgah tanya saje2 je tanya kat staff dia kat Vic Park harituh dia pn xsure ada ke x, br nk kena cal tanya manager.



Monday, 5 January 2009

Kesum

Ahad lepas ktorg ke sunday market canningvale. Dulu2 selalu pg situ tp sejak nk blk Msia haritu sampai dh blk br semalam pg. Bezanya sunday market nih dgn yg dkt belmont tu, kat sni berbayar dan ada jgk brg2 br xsemuanya 2nd hand. Xsangka ble jumpa pokok kesum. Puas cr kat bunning kat umh nih xjumpa, ada jgk kat sni. Dulu penah beli daunnya aje tp bila tanam xnaik pulak, so kali nih amk pokok terus. Pokok pegaga pn ada jgk. Dah lama xmkn ulam. Pokok2 tu sgt murah $2 je sepokok. Berbaloi, beli coklat kat IGA lg mahal. Harap2 pokok nih dpt hidup lama kat tgn aku,heheee...Xsnap la gambar pokoknya semua org tahu kn, cam jakun la plak nnti:)


Nyamnyamm...

Adir nih suka main bola dlm umh sorang2 kalau br kuar xlarat nk kepung.

Saturday, 3 January 2009

Pantai

Skrg nih tgh kecoh kisah shark, salah satu pantai kat sni dh ada org mati masa tgh berenang kat laut kena telan shark. Kalau xsalah aku dkt Cottesloe beach. Tp pd aku pantai mna pn letaknya sebelah menyebelah, so xde yg selamat semuanya berkongsi laut yg sama. Kalau setakat mandi kat tepi2 tu xpe nih bahayanya bila jauh ke tgh laut. Beberapa minggu lepas kami ada ke sna dh xigt pantai apa tp sebelum kejadian tu. Ombaknya sungguh kuat sesuai utk aktiviti surf. Cadangnya nk mandi tp rs takut pulak.Sejuk sungguh bila terkena air tp aku mmg suka main pasir lbh dr Maira lg,kehkehh...Teringat masa kecik2 dulu selalu kami adik beradik cari remis tepi pantai bkn nk mkn sgt pn, saja seronok2 sbb rupanya xubah mcm lala my favourite. Masa tu family tinggal dkt camp tudm Butterworth mmg dkt pantai.


Masa nih aku cuak betul tetiba ombak dtg kuat aku xperasan, habis dibawa larinya selipar aku ngan Maira. Puas aku berebut nk amik balik selipar2 tu sebelum dibawa ke laut. Hb pulak bkn nk menenangkan aku suruh biarkn je sbb dh dibawa air, nnti beli ln,heheee.... lg disuruhnya aku kutip haa... snaa tu mama..... sini mama.