Friday, 27 November 2009

Salam Aidiladha

Mcm xpercaya aku berjaya memboloskn diri dr kena keja ari nih,yahooo....Bkn apa sian plak kat ank2 ngan hb klau aku xdak kat umh ari raya. Tup...tup.. hb plak kena gi lab, xpelah aku ada. Pg td ktorg sempat bersembahyg raya kat masjid rivervale,syukur..dh lama hajat nk gi sembahyg kat masjid, sejak ada tanggungjwb ngan anak2 yg masih kecik nih kesempatan tu terbatas sikit. So rs la skt mcm raya bila dpt berkumpul ramai2 kat masjid td, balik umah tu mkn soto satu2nya menu yg mampu aku sediakan dgn khudrat yg ada plus mls dan xlaratku itu.
Skrg nih aku xrs mood nk bershopping utk persiapan baby, mungkin memikirkan baju Haziq dan Humaira yg kecik2 dlu tu byk lg.Boleh di recycle utk adiknya nnti. Rsnya elok lg, xcheck pn lg sbb kadang2 baju nih bila dh lama xpakai jd cam color kuning skt. Cuba utk tidak memperbanyakkan harta benda kat sni esk2 nnti nk courier ke Msia susah. Satu je dlm kepala aku buat masa nih yg bisa buat aku xtenteram duduk,hehee hajat nk cr stroller idaman phil&ted yg double tu. Mmg dh lama teringin tp mahal sgt dan susah nk jumpa kat kedai, tp kat sni ramai omputih pakai rsnya diaorg beli online kot. View sembahyang pagi raya di Masjid Rivervale pg td.
My dream stroller

Sunday, 22 November 2009

Keja

Ats permintaan rkn blogger syikin suh aku citer psl keadaan keje aku kat sni, so aku pn kuarkn la satu entry khas,heheee...Xde apa yg special selain rutin harian yg memenatkan dan membosankan. Seigt aku ddlu masa br2 grad aku penah sembang2 ngan ko syikin ttg keje. Masa tu ko ckp mcm2 keje ko penah buat selain cleaner je,hehee....mmg kelakar je aku dgr tambah2 bila dok byg in*on yg jd cleaner kat supermarket tu.Skrg ko pn dh keje stabil dan profesional, rmi member2 kt dlu pn dgr khabarnya dh keje gomen (anyway aku masih minat nk keje gomen biar bonus skt or xdak langsung tp byk benefit),Alhamdulillah. Nk dipendekkan citer bidang tugas aku kat sni, wpn namanya SA or cashier lebih tepat lg cleaner. Sbb apa tauke kedai tu selalu suh aku cuci lantai. Ddulu aku xterasa sgt ms keje dgn sorg staff lama nih, tp sejak bdk nih dh blk afgni. beberapa mggu lps, aku dh give up. Sbb org yg br nih xtahu la mcm nk ngelat pn ada. Mcm xfhm fhm je, kalau aku dh cuci pg closing ko la pulak, penat oo xkn aku nk kena igtkan ari2. Kalaupn dia dh cuci apsal la teruk sgt la hasilnya mcm sambil lewa pn ada xpsl2 aku kena cuci lg.Pastu kalau aku mop ko bkn nk tunggu kat meja tu, xpasal pasal aku kena berkejar2 pg serving pulak. Ish byk lg la yg aku rs mcm bias diaorg nih sesama bangsa dia. Sorry la entry membosankan,hahaaa... mesti nyesal ko tanya syikin, tp mmg mcm nih la experiencenya kalau dh keja xprofesional tu.Nasib baik la sementara je, aku xble la nk byg mcmmna mereka yg keje nih utk hidup,utk family. Silap haribln raya haji nih aku kena keje. Bos nih bkn pedulik yg single dia bg cuti aku kena keje, mmg mcm tu la masa xde org aku dikerah keje ms ramai org aku kena balik. Aku pn xtahu mcmna aku diberi kesabaran nih dh hampir 2thn berjaya kugagah, agaknya sbb semangat aku lg kuat kot. Anyway nnti aku balik Msia 3mggu lantak la korang apa nk jd ,pandai2 la korang cuci lantai tu kehkehhh.
Skrg nih penghujung musim bunga dh nk masuk musim panas, satu musim yg aku paling xsuka disini. Panasnya mengalahkan Msia tambah2 kalau masa krismas tu, byk dosa ka apa. Gambar kat atas masa ayah bwk adik ngan Maira gi park dia nk amik gambar burung sementara nk tunggu amk aku blk. Katanya budak berdua nih xble bwk lg kalau mama xde sbb susah nk kawal, aku pulak masa nih kena keja biasalah ganti org yg xdtg keja.

Sunday, 8 November 2009

Abang Haziq

Salam....mak aii lamanya aku xupdated,agaknya sebln sekali kot. Walau dihati ari2 kata nk updated tp ari2 aku tersangat la penat, nk on komputer pn malas, kadang2 komputer dh on pn aku malas nk pegi mengadap dpn tu. Tp email dan menjengah blog tu sempat plak check nsb baik la ada iphn ku itu mmg sesuai utk i yg malas nih. Skrg nih kepala aku buntu btl xtau nk masak apa ntah mna ilgnya skill2 masak i itu yg xpenah wujud,hahaa...rs mcm nk pg kelas intensif kepelbagaian memasak je. Tp selera mkn i amatla kuat, sentiasa rs lapar blom pkl 12 aku dh lapar nasik, wpn xlalu nk mkn akibat loya tekak yg xberkesudahan tu tp aku ttp lapar. So makan apapn rs cam sedap je. Bkn aku je hb pn sama tp katanya sbb dia tgh stress dgn study tu rs nk mkn je so xyah perasan la aku msk sedap plak,kehkeh....Menurut scan br2 nih org br ku ini dh 3bln, still have 6mths more to go. Walau mencabar bersalin ditempat org nih tp aku xpenah serik, akan menjd memori berharga dlm lipatan bila aku dh pulang terus ke Msia nnti. Tambahan bila aku fikirkan soal mkn diwad dan sbginya, mungkin ada yg xkisah tp aku mmg menitik beratkan soal mkn,bila menu yg disediakan bersama2 dr dapur yg sama ant po*k dan fi*h.Tp layanan tip top midwives dan staff ln mmg xdpt disanggal mengatasi segalanya. Sekarang nih Haziq makin rapat dgn aku:) Mungkin dia tahu masanya akan terhad nk bermanja dgn mama dia nih bila adiknya dh lahir. Sepanjang masa kalau boleh nk dipeluk cium mamanya nih,hehee...sila ke toilet kalau ada sesape nk muntah. Dia suka btl kalau org main tickle2 dgn dia,mengekeh dia ketawa. Breastfeed Haziq pn aku dh berjaya hentikan sjk sebln dua lps sian dia, kalau xsbb pregnant nih mungkin aku masih menyusukn dia lg. So skrg nih dia demand la skt xnk minum plain milk nk milo je,hahaa.. sblm nih kalau buat 2 botol susu, milo utk kakak dan fresh milk utk Haziq dia akan rebut botol kakak dia.
Maira bersama sepupu2 sebelah ayah.
Gambar raya Aidilfitri 2009 di Bt.Pahat,Johor.
Maira dan Damia
Di strawberries farm wanneroo

Saturday, 3 October 2009

Eid Mubarak

Sorry sy selalu terlepas ketapi(ish...ishh....mna dtg 'saya' plak nih,ahh suka ati i ler nk guna apa), org dh berminggu raya saya br nk ucap selamat hari raya. Anyway selagi kita masih dibulan syawal yg mulia ini maka suasana kehangatan raya tu masih ada. Br seminggu balik, penat pn masih berbaki, letih menapak dr johor ke kedah dlm masa seminggu tp sy tahu ramai lg diluar sna yg mcm tu jgk, sbb cuti sekolah seminggu je so sumer org pn rushing gak. Mujur xjam terok dlm perjalanan dgn kete yg memenatkan wpn i xdrive,kehkehh..Sblm balik Msia harituh sy dikejutkan dgn berita yg telah membuatkan hatiku ini berbelah bahagi. Persoalan yg telah terjawab, wpn pd mulanya terdetik juga dihati bagaimna perjalanan baki setahun setgh aku disini nnti. Adakah aku akan dihantar pulang bersama anak2 ke Msia baki 6bln terakhir tu,iskiskk.....sbb elaun dh xdpt and incase aku dh xkeje takut xdpt survive atau sebaliknya. Walaupn selama nih aku keje suka2 je elaun yg kami dpt Alhamdulillah cukup xpenah lg xcukup mkn. Namun hati yakin menyatakan setiap anak didatangkan dgn rezeki masing2 dan ibubapa hanya menumpang rezeki mereka sy terima dgn penuh kesyukuran rezeki drNya. Kuranglah kegusaran dihati krn sy bercita2 nk menghantar Maira ke islamic school yg pastinya memerlukan sedikit peruntukan. Harap2 adalah rezeki sy utk teros berkeja selagi mampu. Seminggu dua sblm blk raya arituh, sy risau jgk bila memikirkan perut yg buncit,mna nk pakai baju kawin yg kebaya tu, hahaa...masa tu hb dh compare2 jgk asal perut sy lg bsr dr dia, bila check2 dia ckp lemak nih. Pastu sy pn buatla sit up adalah beberapa mlm 50x sekali sblm sy give up. Terpikir jgk nk kuarkan tungku besi yg elok tersimpan dlm almari tu, pemberian mama masa dtg melawat sy bersalinkn Haziq dlu(jgn xcaya i ada tungku kat sni yg dh berbakti kpd 2 lg rakan yg ln). Pastu sy perasan ada rs loya sblm buat test sendiri. Tp sampai skrg sy xtahu bape bln sbb sy xdtg period sejak bersalikn Haziq dlu dh 2thn. Dgn scan shj dpt anggarkan duenya itupn anggaran saiz je tp itu la sumber yg sy ada. Bln 12 lah scan kat Mahsuri ble nampak gambar baby. Sy ada ckp kat hb printer kt nih ada ink color x sbb sy nk print gambar baby kiut2 skt cam omputih tu. Dia suh je sy usha muka Haziq tu lama2 hahaa..... tp sy nk baby perempuan.



Gambar diambik di King's Park sblm balik Msia ari tuh. Raya tahun nih dlm musim spring. Sejuk dan nyaman je. Ini gambar bunga2 liar di King's Park.

Saturday, 12 September 2009

Ramadhan kareem

Sejak puasa nih xpenah lg aku update blog, bygkan la baper punya malas daa, sibuk, malas dan penat. Mna taknya lepas bukak puasa pkl 6, isya' kul 7.15 mlm then kul 8.30 dh rs lewat sgt dah sumer tdo so aku pn tarik selimut la. Mcm automatik plak bdn lengoh2 mcm mtk rehat,hahaa...So bila jd mcm tu mmg alamat esok pgla br aku masak utk esok punya berbuka.Selagi masih dibulan puasa wpn dikira lewat sgt nk wish tp i still nk ucapkan selamat berpuasa kepada umat muslim sekalian semoga tahun ini ibadah kt lebih baik dr sebelumnya, dlm kt mencari keberkatanNya. Nnti nk raya nih aku kuarkn satu lg entry raya pulak:).Anyway thn nih kami balik Msia beraya ada urgent skt, wpn tiket bln dis. nih dh kompen ke kl. Seminggu je balik nih kira cukuplah.Sejak puasa nih aku minat sungguh dgn manisan arab nih, baklava. Dah 3 pack aku mkn, manis giler tp lama2 rs cam sedap plak.xble mkn selalu nnti takut kena kencing manis. Arituh ada try buat skali igt ble la buat yg kurang manis, tp i nih terlebih pandai cikgu ckp guna butter unsalted i belasah je apa yg ada dlm peti ais salted hasilnya jdla baklava masin,ngehngeh...aku pn xmakan. Sudahnya esok tu gi beli lg 1 pack baklava lepas gian.
Gambar dr swansweet.com.au

Sunday, 9 August 2009

Anak

Seminggu dua nih mood malas aku diparas maksima. Malas nk bgn pg (wlpn aku ble terpacak pukul 5pg kat dapur,sampai kul 7.00 pn xsiap masak jgk byk selingan sampingan bila dua org tu dh bgn tdo, cit alasan last2 aku past kat hb suh sambung masak), mls nk masak (aku dh xtahu nk masak apa xlalu nk mkn), malas nk siapkn bdk ari2( mmg mencabar bila nk mandikn diaorg pg2 nsb baik adik xbyk sonyeh sgt, tarik tgn masuk toilet ikot je wpn mata xlepas pandang tv, malas nk keja (kaki i dh lenyuh nyah tp misi i xkomplet lg),dan byk lg i mls nk pikirr...dah. Maira dan adik Haziq skrg dgn karenah masing2 yg bisa membuat aku meroyan,hahaa... Pening kepala, bila dok dengar si kakak menangis bila kehendak xdipenuhi. Keras kepala mmg sebijik mcm aku,huhuu..Xtahu la aku nk disiplinkn mcmmna lg. Tiap2 minggu kena ada upah dia nk apa sbb kalau ikotkan dia nk dok umah je xmau pg umah mommy(panggilan utk babysitnya).Adik plak menyusu memanjang sib baik aku xdok umah seharian kalau x kompem 24 jam, malam pn tdo atas mama dia. Xsampai ati aku nk berhenti bresfed dia, dh 2thn nntila slow2.Manja sgt ke anak2 mama nih, tp aku rs xpn. Semoga aku terus diberi kesabaran dlm membesarkan anak2 ku ini dan mendoakan agar mereka menjd anak2 yg soleh dan solehah.Credit to mak2 kt yg surirumah tu, mmg ptt la kalau diaorg kuat membebel, mna xnya sehari suntuk kena layan karenah anak2. Patut kasi pakej bercuti tenangkan minda tiap tahun,ehehheh...ada makna nih

Nih gambar lama sethn lepas. Nyaris2 anak2 aku ini xde baju raya thn nih. Sib baik ada SIL yg tukang jahit hrp2 sempatla dia selit jahitkan baju bdk berdua nih utk thn nih. Kalau x ada yg jd incredible hulk lar senteng sna sni. Aku ngan hb lak recycle baju kahwin dlu, gilos dh dkt 6thn baju tu, tp masih elok lg, wpn masa nk pack dtg sni 2thn dlu aku terlupa bwk suar baju melayu hb tu,kihkihhh... tp dia ckp xpe ble pakai ngan jean musim sejuk pn, ya ampunn binimu ini bkn sengaja nk boikot,ngehgeh.. Anyway aku dh berjaya laksanakan misi a.k.a tanggungjawab ganti puasa tertangguh aku 18 hari tu, yes! misi komplet. Mcm xcaya je dgn gaya aku berpuasa nih, hehee... byk trial2 yg gagal sebelum nk dpt satu ari penuh tu punyalah susah. Untung2 aku dpt berpuasa penuh lg thn nih,sbb so far dh 2thn aku xperiod sbb bresfed adik Haziq, heran makcik.

Thursday, 9 July 2009

ok or ko ?Hahaa...


Sumber gambar:google
Aku stress. Tensenya hidup seorg kuli lg dinegara org. Tensen dgn member sekerja yg berbangsa Arab nih. Does language really matter? Of course la sbb diaorg ckp bahasa arab aku xfaham, nk mengumpat aku dpn2 pn no hal. Adakah krn aku yg keras kepala atau sbb ln,hahaa...Tp ada seorg hamba Allah nih mmg xngam dgn aku, lebih ke musuh dr kwn. Dlu org ln tp skrg budak tu dh ok nih org ln pulak. Suka buat org bengang suruh itu ini dgn biadapnya. Nak suruh itu ini aku xkisah no hal tp kena la beradab bkn hingga buat org marah dan menyampah. Kalau ikutkan hati nk aku cabut je dr situ tp bila kupikir pikir balik sungguh xberbaloi dan bodoh nk benti sbb sorang. Kalau sbb bos mengelat xbyr gaji tu logik jgk la, lalu aku cuba bertahan jgk. Tp sampai bila xdpt aku jangka.Aku bosan.

Monday, 6 July 2009

Dua minggu sudah

Sudah dua minggu kak Sapura sekeluarga pulang ke Msia (for good). Aku mendoakan segala yg terbaik utk mereka. Sudah dua minggu jugak Maira xjumpa kwnnya yaya. Sejak sebulan dua lepas mereka nampaknya akrab. So bukan Maira aje yg rs aku pn rs sedih jgk sbb kak Sapura mmg byk membantu aku menjaga Maira dan adik. Ketika aku amat2 memerlukan bantuan buntu mencari babysiter dia sudi membantu, sungguh aku sgt2 berterima kasih padanya. Ramai kawan2 yg menghantar mereka sekeluarga ke airport, sedih dan sebak moga dipanjangkan umur kt dpt berjumpa lg di Msia. Terima kasih jg buat babysiter yg br krn sudi menjaga anak2 ku.

Dua sekawan yg br nk akrab

Sunday, 17 May 2009

Trip 2-3miggu lps.

Entry jln2 amik angin hujung 2-3mggu lps. Ke Mandurah dlu then minggu kedua berikutnya ke zoo. Dah lama xbawak Maira gi tgk animals nih, dia mmg suka tgk benda2 camnih. Adik pn xkurang excitednya mcm br lepas kandang,penat mengejar.







Ada byk lg gambar tp nntila aku upload leceh skt nk kena kecikkan fail dlu, bakinya ada jgk dlm fp aku.

Monday, 4 May 2009

Bodoh

Entry utk melepaskan marah lg. Tp dh lama berlalu sampai rs marah pn dh hilang. Bagus jgk la atleast dpt la aku menaip kata2 dgn selembut mungkin dan penuh rasional,krn kalau nk diikutkan rs anginnya aku hari tu mau terbalik laptop nih aku kerjakan,hehee gurau je. Agaknya blog ini mmg dicipta sebagai tempat melepaskan geram mcm radio era tu selain berkongsi cerita suka dan duka. Semua nih angkara org putih yg segelintirnya mmg mcm kepala otak letak kat lutut. Nasib baik jgk memikirkan aku nih menumpang tinggal di negaranya so redha aje la walau dihati menyumpah seranah. Kalau kat Msia mmg masak ler kena gesel kete tu. Agaknya mmg nasib aku xbaik ptg tu terjumpa mangkuk hayun mcm nih. Mungkin seorg 2 mcm nih aku xnak buat kesimpulan harap2 begitulah. On the way nk pg amik anak2 sampai kat traffic light kena lampu merah so kami pn berhenti la dgn berhemahnya. Masa tu kenderaan dr jln bertentangan bergerak perlahan, kira jem la.Aku dh agak dh sbb wpn lampu hijau kat dpn tu tp sbb jem kete still xdpt nk cross traffic light tu, melainkan kena stop kat tgh2 traffic light. So bila dh namanya degil nk jgk jln so bila kete dr arah lg satu tu dh ble jln kr block la. Ada faham, kalau xfaham tu pandai2 la. Maka mangsanya kitaorg nih, lampu dh hijau tp jln kat depan kena blok oleh pemandu2 bodoh nih yg xreti nk pikir. Aku tgk belakang mmg sah kete buruk aku je kat situ. Ptt la korang xheran. Alangkah bagusnya kalau ada kamera kat traffic light tu. Biar dia amik gambar korang dari sumer sisi. Sampai ler lampu hijau tukar jd merah dan kete2 lain pn dh que kat belakang aku pn, still x ganjak2 jgk. Kot2 nk mintak maaf jeling pn diaorg xberani terus tutup tingkap lg adalah. Yg aku herannya sebijik kete pn xde hon, confius aku masa nih la logiknya nk hon sbg ingatan nk tegur, bukan masa org tgh masak kat umah dun dam dun dam korang nak ketuk pintu,ishh... lari topik pulak. .eii. geram pulak bila aku igt2 balik nih. Anyway masa tu mmikirkan aku sbg muslim cuba kawal amarah walau pn aku ada suruh hb gi gesel je kete dpn tu,hahaa... kalau makluk nih turun kl tahulah nasibnya. Lps dh terlepas lampu hijau tu ok la, tunggu lg dgn sabarnya, tup2 bila time kete dpn nih jln lampu dah nk tukar merah pn ada lg mangkuk hayun yg nk hadang jln mmg xsedar diri btlla diaorg nih .Masa tu mmg hb dh hon la giler ker zaman bila pulak aku nk jln mcm nih.

Sunday, 29 March 2009

Di akhir 20an

Dekat 2 minggu lepas besday aku. Besday terakhir aku dlm angka umur 20an,huhuuu...Dah tua aku nih, cpt betul masa berlalu.Aku pn xigt tarikh keramat ni, lupa. Bila dh sampai kedai dlm sibuk2 terbelek tarikh br perasan besday aku ari nih. Inila tanda2 nya dh tua ops sorry matang,wakakaaa. Bermakna sudah 29 thn aku hidup dimuka bumi ini, cukup sudahkah tanggungjawab di bahu sebagai anak kepada kedua org tuaku, ibu kepada anak2 ku, isteri kepada suamiku dan hamba kepadaNya. Dan jawabnya pasti tidak, masih byk kekurangan yg ada yg aku cuba perbaiki hari demi hari.Di usia ini pasti byk yg disasar patut dicapai diantaranya mendapatkan kerjaya yg diimpikan. Puas sudah aku menyulam usaha dahulu, walau ilmu yg ada sekelumit harapanku agar cukup utk memenuhi impianku. Dikala teman ln boleh berbangga dgn kerjaya masing2 dan kehidupan yg kukuh, aku masih bersabar dan sabar menanti hari depanku. Cepatla masa berlalu.Cepatla habis belajar bang. Biar kehidupan dirantau tidah seindah diduga akan aku tabah hadapi. Anyway PTPTN aku nih dh bape thn grad nih xbyr lg. Xpatut i, nnti kumpul duit byr cash,wakakaa... ampun.Aku pemimjam bertanggungjawab.

Friday, 13 March 2009

Berbahasa

Masa aku kecik2 dlu selalu dengar lagu kat tv senyum seindah suria yg membawa cahaya kau tersenyum ku tersenyum dunia mu berseri....Kempem utk membentuk masyarakat yg mesra dan muhibah. Tp sejauh mna keberkesanannya xdpt dipastikan, sbb kalau terlanggar bahu kat luar tu mmg masing2 buat derk je, xde sape pn rasa bersalah to say sorry. Aku setuju bila dikatakan org putih Perth nih lebih friendly. Tp kalau nk disimpulkan seluruh Australia aku xsetuju. Sbb ada yg bercerita masyarakat di Sydney dan bandar bsr yg ln tidak sebegini. Bab tu aku tabik kat org Pertih nih most of them are polite. Tp aku ada jgk experience dgn warga tua aussie nih yg mmg menguji kesabaranku. Org putih nih direct. Masa aku dok lepak2 kat kerusi pjg shopping kompleks tu sambil sembang2 dan mkn biskut. Ada pulak nenek tua sorang nih ble dia sound aku suh ubah biskut2 dgn brg2 aku tu sbb dia nk duduk. Nak kata xde tempat duduk lain bersepah kosong apahal lak ko nak duduk kat sni. Nak je aku sound balik tp hb suh aku relaks, biarkan la, i hangin you. Bercakap pasal berbahasa nih kadang2 bahasa kita yg sedikit kasar atau tidak disampaikan dgn cara yg betul jgk boleh menyakitkan hati org lain, malah ada yg boleh berkecil hati. Selalu aku ingatkan diri sendiri agar bercakap dan menyampaikan sesuatu dgn cara yg betul agar tidak ada pihak yg mengambil hati meskipn xsemua yg disampaikan itu berita gembira. Kewarasan akal yg rasional diperlukan utk bijak berbahasa. Dan tidak semestinya cerdik pandai menjadi mereka yg berbahasa. Sbb byk kata2 dan tindakan cerdik pandai ini lah yg menyakitkan hati. Sorry lah entry skema tp penuh makna.
Masjid di Alor Setar. Cantik, unik.

Thursday, 19 February 2009

iphone


Ini adalah sambungan dr entry dilema iphone aku yg lepas. Minggu nih hati aku berbunga2 sbb one of my angan2 dh jd kenyataan. I dh dpt iphone idaman beserta stationnya,heheee....tq laling. Part yg aku suka ttg hp nih bila tgk GPS satelit. Ble letak addr umh di kl then dia tunjukkan gambar satelit. Nampakla bumbung umah tu,huhuu.....terasa dekat rindunya aku kat Msia.

Friday, 13 February 2009

Rindu

Sejak blog aku hilang dr dunia maya nih kurangla masa aku dok menghadap komputer. Balik keje lps bersihkan diri dan selesai urusan rumah dan anak2 aku lepak dpn tv je. Ada jugak luang masa check email dan lawat blog member2. Rindu...itu aje ungkapan yg boleh digambarkan ttg perasaan aku skrg. Satu perasaan unik yg xpenah aku rs sblm nih. Ddulu masa xberblogging aku xrs kekurangan kalau xbukak internet. Skrg aku jd xkeruan, membantutkan hasrat aku nk quit blogging sejak 2-3 minggu blog aku hilang. Member2 blog pn ramai dh delete blog hamba dr list,kekehh...Xtahu la tgn aku nih gatal sgt menekan xbc dulu lebih2 lg kalau arahan pjg2 tu konon dh fhm itulah padahnya. Tp berkat skill aku menggodek komputer dpt jgk cr balik. Frust jgk sbb dh hilang semuanya sblm tu. Rindukan blog aku dan member2 blogger semua. So bila bc blog kawan2 perasaan mahu kembali berblogging tu memanggil2 mcm ada chemistry pulak. So dibawah ini adalah gambar kitaorg pg crabbing 2-3 minggu lps dh lama terperap rumah kepala jd tepu. Crabbing adalah di antara aktiviti yg mesti dibuat utk sesape yg dtg stay sini, rugi susah nk dpt kat tempat ln. Kos nk masuk teluk tu percuma cuma kena kuar duit Aud20 utk beli satu sauk nk tangkap ketam tu. So depend kerajinan masing2 la nk tangkap bape ekor tp make sure ikut kriteria saiz yg dibenarkan kalau x masak ler nk byr fine. Ranger ada di mana2.Masa ktorg tgh lepak tu ada ranger dtg check tgk hasil tangkapan kitaorg.


Mujur jugak xde ketam saiz kecil masa tu sbb kitaorg dh selamat goreng and makan lunch,heheee....nasib baik. Hari tu aku xteringat nk sapu sunblock habis sunburn semua masa kat sna xnampak balik umah br perasan.Sampai mengelupas la Maira nya. Adik pn tdo kepanasan dlm keta sbb dh xtahan nyantok.Kitaorg xmandi manda pn kat sni, wpn airnya jernih dan cetek paras lutut. Ada ketam xberani la kaki aku dh bape kali kena gigit ketam habuan terpijaknya. Padanla kasut pn xpakai. Byk kuda padi dtg mandi katsni dibwk ownernya. Comel sgt kecik je. Tuannya pn friendly sgt kasi ktorg bergambar.










Friday, 23 January 2009

Chayuk

Entry as a 'saya' again: Ddulu sy suka tgk cite korea kat tv. Sy minat betul dgn heroennya, tp sy xtau nama dia. Dia pernah berlakon cite autumm in my heart watak eun suh dlm cite tu. Tp suka2 sy setakat tgk kat tv je mna ada duit nk beli dvd. Cantik betul dia, sy suka bila dgr dia ckp chayuk @ gudlak gitu. So far my job kat sni saya dh xlarat nk komen lg. Saya buat mcm yg member2 blogger ckp buat dono. Satu petanda baik saya nampak, ckp benda penting aje dgn musuh saya tu, nk borak ble, borak dgn org ln,huhhhh..... Tgk la apa kesudahannya nnti.

Sunday, 18 January 2009

Dilemma aku

Skrg nih hati aku tgh berbelahbg nk quit ke x. Xpenah aku rs x best camnih. Sejak sumer staff lama dah benti aku jd xbest keje ari2. Bkn apa staff yg br nih cam besar kepala sikit wpn xsumer mcm tu tp ada sorang tu yg mmg anoying. Aku xble la nk tgk muka dia rs cam menyampah sesgt, perasan cam bos pulak. Kalau ko byr gaji aku xpe gak. Ishh... dh 2kali aku rs nk cabut balik sbb marah. Kalau aku quit hancurla cita2 aku ntah kemana, br separuh jln. Keje ln? Bkn sng nk carik. Kalau ko vogue mcm minah saleh ln mungkin ble, experience pn xdak. Buntu2, nk jd cleaner pg2 sape plak nk antar aku gi keje kul 4-5 pg tu, nk clean kat mna pulak,heheee..... ntah...ntahh...
Ya Allah tabahkan lah hati hamba mu ini.Permudahkanlah segala urusanku. Life not easy.

Crawley, Matilda Bay

Friday, 16 January 2009

Manggoes

3 ari lepas aku ada beli manggo dgn byknya satu tray, gilos. Aku mmg suka sgt mkn manggo, Maira pn suka. Tp manggo di Australia nih sgt mahal, and sell by each not a kg. Sebijik kalau kat supermarket around 3-4 dollars. Kira buah kategori org kaya la. Ishh kalau kat pasar malam Serdang br 2 kilo rm5, sygnya duit. Tp hb ckp kalau benda makan jgn berkira. Ehmmm... tp kalau aku beli sampai satu tray nih mmg dia bising, suh beli 2-3 biji je. Tp aku rasa cam rugi je sebijik 2 dollar( kat kedai vege aku keje nih murah sikit) kalau amik satu tray ada 16 biji dlm tu br sebijik kira $1.5o, jimat byk tu. So bwk la aku balik umah satu tray manggoes $24 dollars. Mkn la kami anak beranak dgn kenyangnya. One shot aku ble mkn sampai 5 biji, giler nasik pn xmakan.3 hari satu tray habis. Sampai ptg hari kedua tu peruk aku sakit, senak. Aku mmg kalau pening demam sikit mmg nampak mcm teruk sgt dah terbaring, jarang sakit la katakan. Aku pulak suka main2 dengan Maira buat2 macam pengsan,hehee...saje je nk tgk dia camna. So masa aku buat2 pengsan tu Maira dtg tepuk2 muka aku, celek2 kan mata aku, tp aku masih ble berlakon lg. Sampai satu tahap tu yg aku xtahan tergelak bila dia ckp dgn nada sedihnya, 'mama jgn la pengsan (pengsan tu padanya mcm mati), nnti maira xde mama, sapa nk bwk Maira pg library, sape nk suapkn Maira makan nasik'. Kahkahh... terus xtahan aku tergelak, dia pn sengeh je tgk aku jaga. Bila aku citer kat hb dia ckp sbnrnya dia nk ckp sape nk bwk pegi library tu sbbnya sape nk beli dvd. Aku rajin layan dia beli dvd kadang2 masa balik library beli kat kedai tepi library tu. Hb ckp membazir tp ntahla tgk dvd nih ada positif dan negatifnya. Yg positifnya dia xkacau kt buat keje leka tgk cite, dan ble la tahu ayat2 english jugak cthnya tgk Charlie and lola tu.

Thursday, 15 January 2009

Saya

Dah sebulan kami balik dr kg, xsempat lg saya nk citer saat2 akhir yg mencuakkan dan penghargaan terima kasih saya. Xtahu la kenapa entry nih aku gunakan perkataan saya,kihkihh....Igtkan xnak kuarkan cerita ini tp rasa penghargaan itu nk saya lahirkan dan makluman itu nk saya sebarkan. House inspection saya dijadualkan pd masa kami di Msia harituh. Daripada inspection yg terdahulu carpet rumah dikehendaki cuci dan mungkin memang dh ada dlm jadual dia kena cuci dah setahun setgh duduk. Mmg dah kotor dgn tumpahan2 air dan makanan2 anak. Dah tabiat suka buat last minutes, sy xble komen lebih2 nnti kena marah, hari terakhir tu br ktorg cadang nk cuci. Igtkan xler rumit sgt nk menyewa vakum (membasuh dan menvakum) dr coles. Sbb masa saya dok belek2 kat pampletnya xde pulak dia mention kena ada lesen memandu Austalia. Alih2 bila nk meminjam pg tu xble, hb mmg dh nekad nk cuci pakai tgn, keje giler saya rs. Bkn apa sbb tghari tu dia nk pg uni, satgi saya la mangsanya kena buat. Byk cleaning ln lg nk buat cuci peti ais etc. Lenguh dan penat nk sental carpet satu rumah. Mmg xterbuat, fokus kat tempat kotor je. Mana yg terdaya sbb mlmnya dah bertolak blk Msia. Alhamdulillah house inspection berjln lancar. Suspen juga la tkt inspector tu xpuas ati. Terganggu juga la feel saya nk bercuti tu bila pikir umh. Sebaik pulang dr Msia kami diambil oleh kwn hb. Isterinya siap membekalkan mkn mlm lg tika kami sampai jam 10 mlm di Perth. Mmg saya sgt2 berterima kasih bila dibantu saat2 memerlukan. Kalau x memg xdpt nk byg dgn penatnya kena kuar cr mknn sbb peti ais dah kosong. Terharu pn ada masa tu rs mcm ada sedara di sini. Sebut pasal sedara nih ddulu saya sedih sgt masa nk bersalin adik Haziq. Mmg rasa sendiri di negeri org. Br sampai sini 3 bln, kawan pn xde. Xdak org teman kn saya di bilik bersalin (hb perlu menunggu Maira) mahupun dilawat di wad. So saya sendiri dgn midwife, dia kesian sgt kat saya sampai bius apa pn saya mintak dia bg. Bila dh bersalin saya xmkn mknn yg dihidangkan kecuali cereal dan air, saya tunggu hb dtg hantar mknn kat wad. Apa yg dihidang saya buang dlm tong sampah sbb xkompiden, sampai satu ari tu diaorg bg kat saya mknn yg dipack tertulis halal br saya mkn. Tu xkira lg hari kedua bersalin saya dh kena mandikan baby sendiri kat wad tanpa bantuan org ln. Dari xreti pn ble jd pandai,heheee.....Skrg dh sethn setgh berlalu namun masih kekal dlm ingatan pahit maung hidup di rantau.

Tuesday, 13 January 2009

Banyak

Sejak akhir2 nih byk yg aku nk tulis tp tertulis. Kadang2 dh tulis tp xpublish. Team blog yg terlibat ada 2 org, penulis dan disebalik tabirnya penapis,emmmm. Byk yg xlepas tapisan spt entry2 melepas geram dan bengang yg boleh memudaratkan xlepas tapisan. So segala yg anda dpt baca di sini dijamin selamat dan xmemudaratkan penulis. Ntah la aku pn xfaham. Mungkin aku br tanya seorg afgani ttg responya memboikot produk israel dan us. Xtahu la respon arab ln mcm mna mungkin sama mungkin berbeza. Tp aku sedikit terkejut bila dia mcm xkisah sgt ttg tu, macam ambik mudah. Kalau bangsa dia sendiri mcm nih (negara yg juga menjadi mangsa amerika) menganggap begitu, so mcmmna la nk expect org lain nk tolong (kalau diaorg pn xnk bersama2 membantu). Aku harap org ln xberfikir mcm tu, ntah2 rakyat Msia je yg beria2 nk tolong. Anyway niat murni kita itu yg penting, semoga usaha kt mendapat keberkatan dan ganjaran dariNya. Biarla usaha kita sebesar zarah tp jika kita sepakat InsyaAllah akan ditunjukkan jalanNya. Dahulu aku sentiasa berfikir bangsa arab itu alim. Tp sepanjang pemerhatian aku biarpun rambut sama hitam, hati lain2 dan walaupun bhs AlQuran itu bahasa mereka( kebanyakannya). Xsemuanya memakai tudung, kadang2 seksi lg, rambut kaler, mengalahkan org putih. Walaubagaimanapun ramai juga yg berjubah. Staff perempuan ln yg pernah kerja bersama2 aku hanya aku seorg yg berskaf. Pendirian aku tetap, walaupun ada juga beberapa kali ditanya customer samada aku xpanas ke. Biarla aku panas didunia, agar dipermudahkan diakhirat.Semoga Allah tetapkan hatiku dijauhkan dr dugaan sekeliling.

Friday, 9 January 2009

Sebak

Aku tumpang simpati dgn musibah yg melanda masyarakat Palestine di Gaza. Bila bc email, berita2 tv dan internet aku jd sebak. Samalah dgn situasi yg pernah menimpa Bosnia Herzegovina suatu masa dahulu. Betapa butanya masyarakat dunia yg boleh berdiam diri, membutakan mata dan telinga. Suara2 kerdil mereka yg prihatin tidak didengar. Hari ke hari, saat ke saat, dan detik ke detik, setiap nyawa terkorban. Hanya doa yg dpt dipanjatkan semoga keadaan cpt pulih. Utk kt kejauhan ini, biar sedikit sumbangan dgn memboikot baragan Yahudi dpt melemahkan ekonomi mereka. Terima kasih pd yg menforwardkan email ini, byk rupanya sumbangan kt pd Zionis selama ini. Mna yg dpt dielakkan kt elakkan, nasib baik pampers ank aku brand snunggers,hehee... Brand maggi tu aku ganti dgn knorr la lps nih. Manggi pn dah jd indomie la.Lg satu sebagai ingatan kt terutama diperantauan nih, brand knorr tu terutamanya kiub ayam semasa nk beli amikla yg hanya ada tanda halal je, sbb yg itu kilangnya di Msia, kalau yg xde tu kilangnya di Filipine yg di Filipine tu dia ada kuar juga kiub pork. Dan aku jgk nk mintak kepastian sape2 yg tahu ttg kek dr cheesecake tu betulke ada sijil halal. Sbb masa aku singgah tanya saje2 je tanya kat staff dia kat Vic Park harituh dia pn xsure ada ke x, br nk kena cal tanya manager.



Monday, 5 January 2009

Kesum

Ahad lepas ktorg ke sunday market canningvale. Dulu2 selalu pg situ tp sejak nk blk Msia haritu sampai dh blk br semalam pg. Bezanya sunday market nih dgn yg dkt belmont tu, kat sni berbayar dan ada jgk brg2 br xsemuanya 2nd hand. Xsangka ble jumpa pokok kesum. Puas cr kat bunning kat umh nih xjumpa, ada jgk kat sni. Dulu penah beli daunnya aje tp bila tanam xnaik pulak, so kali nih amk pokok terus. Pokok pegaga pn ada jgk. Dah lama xmkn ulam. Pokok2 tu sgt murah $2 je sepokok. Berbaloi, beli coklat kat IGA lg mahal. Harap2 pokok nih dpt hidup lama kat tgn aku,heheee...Xsnap la gambar pokoknya semua org tahu kn, cam jakun la plak nnti:)


Nyamnyamm...

Adir nih suka main bola dlm umh sorang2 kalau br kuar xlarat nk kepung.

Saturday, 3 January 2009

Pantai

Skrg nih tgh kecoh kisah shark, salah satu pantai kat sni dh ada org mati masa tgh berenang kat laut kena telan shark. Kalau xsalah aku dkt Cottesloe beach. Tp pd aku pantai mna pn letaknya sebelah menyebelah, so xde yg selamat semuanya berkongsi laut yg sama. Kalau setakat mandi kat tepi2 tu xpe nih bahayanya bila jauh ke tgh laut. Beberapa minggu lepas kami ada ke sna dh xigt pantai apa tp sebelum kejadian tu. Ombaknya sungguh kuat sesuai utk aktiviti surf. Cadangnya nk mandi tp rs takut pulak.Sejuk sungguh bila terkena air tp aku mmg suka main pasir lbh dr Maira lg,kehkehh...Teringat masa kecik2 dulu selalu kami adik beradik cari remis tepi pantai bkn nk mkn sgt pn, saja seronok2 sbb rupanya xubah mcm lala my favourite. Masa tu family tinggal dkt camp tudm Butterworth mmg dkt pantai.


Masa nih aku cuak betul tetiba ombak dtg kuat aku xperasan, habis dibawa larinya selipar aku ngan Maira. Puas aku berebut nk amik balik selipar2 tu sebelum dibawa ke laut. Hb pulak bkn nk menenangkan aku suruh biarkn je sbb dh dibawa air, nnti beli ln,heheee.... lg disuruhnya aku kutip haa... snaa tu mama..... sini mama.