Saturday, 27 December 2008

Secret recipe

Nak citer kisah aku kt sni masa balik Kedah ari tuh.Ada branch dia satu kat Tanah Merah. Almaklumla aku nih bkn jenis jln2 cari makan mcm Maria Tunku Sabri. Nak masuk restoran grand pn pikir 2 kali. Berbaloi ke tidak takut harapkan mahal je lebih (mcm kat hotel), masak hancus sedap lg kedai mamak. So ari tu lepas pg Pekan Jitra dh tghari, so igt nk lunch sekali sblm meneruskan misi shoppin kat a/star. Byk masa aku shopping dihabiskan utk mencari suar jean aku yg xdak saiz, nsb baik kat pacific ada puas hati btl.Ramai member ckp kek secret recipe sedap, aku pn dok bayang la mesti mknn ln pn sedap jugak. So dgn perut lapar ktorg redah la situ. Sampai menu dlm ati aku (awat mahal sgt nih), xpe menenangkan hati sedap kot. Then aku order fish & chip and chocolate shake, hb mintak koteow tomyam dgn capuccino shake dan mushroom soup(mcm brand campbell's tu). Ktorg pn tunggu la dgn sabarnya dgn dihidangkan keropok kacang hijau secara percuma. Pastu hidangan pn tiba, koteauw pedas giler sampai xcukup air yg ada, kena mintak air tembikai pulak dgn air kosong lg, fish and chip pn xabis sbb aku dh rasa melugai setiap kali nk telan.So tinggal mcm tu je, perut pn xkenyang. Utk sumer tu totalnya adalah rm65.50. Mahal nk mampus aku mkn kfc berpuluh kali ganda lg berbaloi.Pengajarannya next time kalau dgr org ckp kek sesuatu tempat tu sedap xsemestinya brg ln pn sedap. Nk mkn kek pn dh tawar hati nk order tragis dgn bilya.

Masa nih order xsampailg ble la bergambar gambar,kehkehh...



Air dia je sedap yg lain 1 bintang pn xdak sbb xble lalu kat tekak.

Friday, 19 December 2008

Hangin


Aku banyak hangin semalam,cit xguna punya member nk tunjuk power xkena tempat. Tensen aku. Ini br keje kuli kedai kalau keje opis lg la aku meraung,kahkahh....Tp aku xmeraung kat sna la ms nk balik umah je. Xtau la sensitif punya jiwa, lepas marah atau bengang dengan org aku jd sedih, agaknya bintang pisces mmg camni kot(salahkan bintang pulak). Ko tu dah la br keje xsampai 2bln, br rasa terbiasa sikit dah perasan jd supervisor pulak, nk letak harga brg suka ati dia je dkt customer. Ko xtau ker cara kau tu buat org checkout susah. Xpasal pasal org naik bengang kat aku pulak. Tanya la bos dlu nk ubah harga tu. Mampus aku xgeng dgn ko dh lps nih, muka dh kena cop. Malas nk tgk muka budak tu, lepas sapu sampah dan mop lantai (halal balai je) semlm aku pn blah. Bos dtg masa nk balik tu aku sapa je, sir im leaving now, confuse dia tp aku tau dia ok, coz aku la pekerja harapan time susah xcukup org aku kena kerah keje, time byk org aku kena blk awal, sbb apa sbb dia byr gaji aku lebih dr staf lain,emhmmm org lama. Staff lain silih berganti cuma aku yg masih kekal disitu. Boleh budak tu br 2bln keje nak lawan sifu nih yg dah nk masuk setahun keje. Mmula dlu masa training mmg patuh giler, sila beri tunjuk ajar..Dah tahu sikit nk arah2 aku pulak suruh letak harga sekian2 utk ...kawan dia kot.Brg dlm kotak ble pulak dia bukak jual single bila aku tanya nk confirm buat muka bengang pulak,ehh..ehhh hangin nyer aku budak nih. Kalau ikut aku mmg nk quit je tp kalau aku quit maknanya dia menang la, no way. Aku ble bertahan 11bln sblm nih dgn mcm2 karenah staff sekerja ln yg silih berganti ada yg jeles dan etc, xkan aku xble handle yg ini kn, lg pn bknnya nk keje seumur hidup pn, lg 2thn blk Msia bentila, aim aku nk kumpul duit je utk my dream car. Ini la peniup semangat aku utk kebalkan diri dlm apa juga cabaran.Amin.

Saturday, 13 December 2008

Home

Alhamdulillah dah selamat pulang ke rumah.Dah 2 hari balik tp penat 18 hari di Msia masih berbaki lg. Sumer demam dr adik sampai ke ayah. Sekarang dah sihat skt tinggal adik je yg masih demam lg. Xtahu la kenapa lama sgt adik demam kali nih, ddulu jrg demam kalau demam pn kejap je sehari, nih dh 6 hari bdn suam lg, risau aku.Padat sungguh aktiviti di Msia, byk urusan dan hajat yg setel tp ada juga yg terkilannya xdpt diselesaikan xpe la. Mmg spt yg dijangka perjalanan pergi dan pulang yg memenatkan, dr satu kereta berpindah ke satu kereta sblm dpt memuatkan diri dlm perut pesawat utk pulang ke Perth. Perasaan bercampur baur masa nk balik rindukan rumah dan tinggalkan Msia. Apapun berada dirumah sendiri lebih selesa. Sedih aku tgk Tok nangis masa nk balik tu, ddulu kali terakhir dia nangis pn masa aku kecik2 dlu.

Semasa perjalanan ke Msia. Bergilir2 dgn hb pangku adik 5 jam. Sungguh aku xselesa tido duduk nih. Sakit tengkuk toksah ckp la nasib baik 5 jam je.
Lepas sampai atas jasa baik SIL kami di ambil di JB ke kg di Air Hitam. Then bercuti di kl the next 3days.

Sepang. Rumah yg banyak berkongsi setahun pahit maung hidupku bersama Maira 2 thn dahulu sentiasa di hati. The next entry utk kisah 18 hari di Msia.