Sunday, 26 October 2008

Daylight saving Time


Pukul 2 pg td, jam kami disini perlu dipercepatkan ke pukul 3 pg, so 1 jam dah hilang diforwardkan.Dah xsama la time kat sni dgn Msia, kr dh cpt sejam.Eloklah sblm nih pkl 6.00 pg dh terang menerang,esok nih pkl 7.00 la br terang mcm tu. Bos kat kedai tu pn dh call nk make sure aku update dgn nih,hehee.. takut aku ikut jam lama lg dtg lambat keje. Thanks pd Ct yg bg info nih.
Igt2 lupa jgk mmula tu.

Thursday, 16 October 2008

4 years old

Bulan nih ada 2 org dlm family nih sambut besday. Maira dgn ayahnya. Besday Maira dh lps 11hb haritu dan ayahnya coming soon 20hb nih. Dah 4thn anak mama nih. Maknanya dh tua aku nih,ishh2 lg 2thn 30'..lg 10 thn 40', huhh....ngerinya...xbest,heheee....Anyway thn dpn dh ble hantar Maira pg kindy(wpn ayahnya cukup liat nk pegi tanya kat sekolah} kurangla masalah jaga budak sbb seorg je nk kena pikir. Sebelum nih aku mmg xmampu nk hantar dua2 anak kat org jaga, sekalipun bukan childcare individu perseorangan pn aku xmampu sumer nk charges ble tahan jugak sbb anak 2.Harap2 bila tinggal adik sorang nih sng sikit nk deal.Aku kerja sekerat hari je tgh hari dah balik umah past baton kat ayah pulak pegi sekolah. Masa memang ketat, setiap jam begitu beharga. Hadiah besday Maira thn nih paling grand diantara thn sebelumnya,jap nk pikir ddulu ada hadiah ker,hehee...xdak kot. Hasil penat lelah aku membanting tulang sbg cashier,tukang sapu,mop,packing etc nih nk bg anak2 happy, hehee...hb aku ckp aku xaci saving masuk akaun sendiri je,huahahaa ok lar tu. Hopefully lps nih ada juga aktiviti Maira kat umah masa aku xde selain tgk CD dan yg penting xkacau ayah dia buat keje. Ayah selalu komplain adik kacau nnti aku pikir apa pulak aktiviti utk adik. Kesian adik juga yg xdpt apa2. Nnti thn dpn turn adik pulak.

Gambar nih aku ambik sendiri je xok sgt. Xreti nk setting kamera nih,nk tunggu ayah ambik lambat sgt,hehee....

Koleksi Cd Maira,xpenah terpikir pn nk beli yg ori. Dah selesa dgn cetak rompak kat pasar mlm tu,sbb kat sni no choice sygkan anak. Hopefully dia ambik yg baik aje tgk nih. Dah ble ckp omputih sikit2 tu ok la dia blajar sendiri.
Dan ini pulak aksi2 adik masa aku xde kat umah, lepas bgn tido.

Memula bukak mata ok lg, pastu huwaaa.......


Besday hb pulak,erkk..xtahu la nk kena tebus hadiah besday aku dulu tu yg xdpt dlu,ehmm..Hb ckp aku jd kedekut kalau dh kuar cetain amount tu,hehee....sbb lps beli okley ari tu aku jd kemut,wakakaa...

Sunday, 12 October 2008

Kisah 3

Ini adalah sambungan dr kisah raya aku kat sni yg ddulunya xberlaku. Tahun nih kali ke2 kami beraya anak beranak kat sni, jauh dr keluarga dan saudara mara, sungguh membosankan raya diluar Msia. Kisah ini membuatkan aku rasa mcm nk balik Msia esok hari, bosan dan menyampah dgn karenah org putih nih,uwekkkk...Ceritanya begini malam raya tu aku pn nk masak la sedikit apa yg patut utk esok hari raya. Bukan ngengada baru nk masak mlm tp sbb siangnya aku kena keje sampai ptg, so xsempat nk buat apa2 balik tu br nk masak. Dlm kepala aku dok pikir nk buat juadah raya nasi impit, kuah kacang, rendang dan bihun sup. Mulanya plan nk buat open house jemput kengkawan dtg tp bila check2 balik rupanya ramai yg nk buat open house esok, hari raya pertama dan kedua tu, so tangguh la dlu,tangguh punya tanguh last2 xjadik,hehee....sampai ari nih ntah raya keberapa xbuat buat lg, tp InsyaAllah akan diusahakan juga.Back tu the story, disbbkn kat rumah aku nih xde blender kering, so terpaksa la aku tumbuk dgn lesung je kacang2 utk buat kuah tu.Xtahu la kenapa bila beli blender kat sni xdpt yg kering punya setau aku klau kat Msia tu mesti dia bg dua2 sekali utk yg kering dan basah. So dam dam dum la kejap sementara aku dok menumbuk tu. Emm xlama pn aku tumbuk xsampai 15min pn, ishh aku rasa dlm 10 min je, pastu tok2...tok ada org ketuk pintu umah aku. Minah saleh umah atas aku nih,bukan betul2 atas umah tp yg umah sebelah dia tu, dtg komplen bunyi bising, cit....konon katanya gegar2 dinding umah dia nk tgk tv. Cisss....dlm hati aku dok menyumpah korang bising2 mlm minggu tu mabuk2 xpe, party la mak nenek siap dtg bgtau nk buat bising la, xhengat aku yg dok memasak nih jugak ko nk sound. Walhal ada satu rumah mat salleh top floor nun selalu bising2 gaduh suami isteri xberani nk sound pulak, org asia nih pulak ko nk melenting. Ini la rumah2 apartmen yg xkalis bunyi, ntah material apa dia pkai xtau la. Macam tu la kisahnya diaorg sni bukan nk respek sgt dgn kt, dia tau kt xkan maki2 dia. Ddulu masa ada line tipon umh selalu telemarketer 24 jam dok call jual brg,insuran,lotery, pakej percutian la dan macam2 lagi mesti aim umh org asian. Org putih nih diaorg xberani sbb takut kena hamun.. Kerana xtahan dgn gangguan mcm dh xde privacy! ini kami decided potong je line phn tu, nk call kg guna skype je. Senang hati pn tenteram. Kebebasan bersuara di sni mmg melampau. Sampaikan bila pencuri masuk umah kt then bila kt pukul pencuri tu teruk2, silap haribulan ada law yg kata kita yg salah, citt...Anyway ini suka duka di sini,wpn cerita -ve byk jugak yg +ve yg akan diceritakan pd entry akan dtg.

Semasa jamuan raya anjuran Persatuan Pelajar2 Msia postgrad Perth.

Adik tdo kepenatan selepas balik dr sembahyang raya dkt Hepburn.

Saturday, 4 October 2008

Salam Aidilfitri


Salam Aidilfitri dr kami sekeluarga di Perth, semoga beroleh rahmat dan keampunan dr Nya. Mohon ampun dan maaf untuk semua yg mengenali mahupun silent readers sekalian. Tahniah krn berjaya menyempurnakan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Thn nih aku puasa hampir penuh tinggal sehari je,heheee...ampunnn. Kalau kat Msia sekarang nih sibuk beraya lg tp kat sni mcm dah xde mende dah. Anyway raya thn nih aku puas,hehee...syukur Alhamdulillah sejak kami kat sni rezeki melimpah ruah dptla kami beraya dgn baju sedondong sejak beberapa thn yg lepas xde baju raya sekeluarga. Dah lama niat nk tempah tp budget yg xmengizinkan akhirnya terlaksana juga, syukur. Xbest raya kat tempat org. Jamuan raya pn dibuat pd hari Sabtu minggu tersebut, so hari raya kami beraya rumah rakan2 seperjuangan je.Hajat di hati nk buat open house, tp di sbbkn skill memasak yg kurang nih tunggula dlu. Nak mintak resepi kat Mak Farhah la, dia pandai masak,heheee... Raya tahun nih kami sembahyang raya dekat masjid Padbury,1st time sampai sni, dah sethn kesian kat aku.1st time jugak jejak kaki kat masjid almaklumlah susah nk dpt masjid yg mmg rupa masjid selalu pegi musollah je kat Curtin Uni, tempat lain jauh. Ramai org, khutbah pn katanya dlm bhs melayu. Aku xdengar pn perlahan sgt pakai microphone dlm je, aku pulak dok luar anak2 bising. Adik nih lg la melampau merap je, eiiii...geram.




so inilah kisah raya thn nih....
Kisah 1
Ramai org kat masjid, lepas semahyang ada makan2...Tp nampak mcm ramai org dr mknnnya.....Menu best nasi beriani aku pn amik la sikit. Pastu nk letak pedas2 xble nnti anak berdua nih xdpt mkn pulak. Nampak pulak ada nasi yg ditapau siap dlm tupperware plastik microwave tu, aku pn amik satu nnti2 lepas suap bdk2 aku ble mkn pulak kot2 dh habis yg ats meja tu,heheeee...Siap back up tu. Tgh sibuk2 menjamu selera, terasa dahaga bgn pulak cr air.Ishhh panjang pulak cerita nk sampai ke pointnya nih, maka aku pn gendong la adik je bwk pegi amik air, tinggalkan la Maira kat situ. Bila dtg tgk Maira dh xde, dia pulak pegi cr aku. Sudah...aku pn pegi la mencari anak sorang nih, pastu nasib senang nk jumpa dtg balik tempat ktorg lepak mkn tu tgk nasi tapau aku pulak dah xde. Nih same pulak yg sebat nih. Pastu tgk2 dok elok je ada sorang budak tu dok mkn nasi aku, eiiii geramnya aku nk marah xgamak lapar sgt ke budak nih amik nasik aku, besar pulak tu bkn budak kecik.
Kisah 2
Aku terjumpa dgn rakan blogger,huahahahaa....kat sni ble terjumpa. Diaorg xcam aku tp aku cam sgt ngan anak diaorg. Sape dia yer, org Padbury la Ct dgn Ida.Dan ini lah gambar yg diambil oleh paparazzi kami.