Friday, 19 September 2008

Menghitung hari

Hari apa yg aku dok hitung nih? Byk perkara yg aku dok hitung. Pertama,aku dok hitung hari nk balik holiday kat Msia. Xlama pn balik dlm 2 mggu lebih je.Dah siap senarai panjang bertampal kat kabinet dapur tu benda2 yg perlu di setelkn kat Msia.80% dr senarai itu adalah melepaskan hajat hati nk makan mcm2, mkn kfc, satay kajang, cendol tepi jln sepang, McD, pasar mlm, yong tau fuu, mkn kat kedai tepi tasik serdang,ubi kayu cicah sambal tumis,fuhh mcm2 la sumer tentang mkn,kihkihhh...Tp itu cerita lg 2bln sebelom masanya tiba.Kedua nih aku dok mengitung hari nk raya. Xsabar dah nih nk pegi jamuan raya,huhuu...dpt ke tidak aku cuti raya nih,erkk xtahu la, yg aku tau aku xnak dtg keje ari raya,huwaa....bos jgn la suruh aku keje...keje kuli kat tempat org nih mcm nih la ari raya tu pn kena keje, tp klau public holiday diaorg, mmg sumer kedai tutup bagus jugak. Kalau kuli kat Msia mmg aku bentinya keje esok lepas raya cr ln,hehee...kat sni xble nk buat camtu sbb nk cr keje pn bkn senang.Xbes keje kuli sni, xble ngelat mcm kat Msia. Kalau masa dlu2 lepas grad aku keje sementara kat kedai buku dlm C4 tu, mmg relaks.Atleast 2x pegi semayang pastu ada lg selingan2 nya pegi toilet lg, boring sikit pegi toilet, wakakaaa.....saje jln2, lg best kalau toilet jauh dr kedai. Kat sni dh la member sekerja nk borak2 xde sumer sibuk dgn kerja masing2 pastu xdenya nk ngelat2. Nak pegi toilet pn xsempat, masa rehat tu la nk buat apa pn. Bosan...bosan...time dpt gaji je xbosan,lumayan. Ketiga aku dok hitung hari nk balik Msia, bila segala- galanya urusan selesai. Bila hb aku habih belajar adala lg 2 thn lg, InsyaAllah dan kami ble balik Msia terus. Rindu aku kat tanah tumpah airku ini. Hari2 aku bukak radio Suria fm, dgr DJnya celoteh, buat aku rasa dkt dgn Msia. Huwaaa....aku rindu kn Msia.

Tema baju raya thn nih coklat keorengan,hehee...ditempah khas dr Msia hasil kerjatangan kak G.Hasil touch up ayah adik Haziq dgn style johor.

Friday, 5 September 2008

17 cupak

Tgk tajuk di atas, agak2 ble tahu ke apa maksud tersiratnya,heheeee.. Dah 2 kali Ramadhan aku kena qada' puasa hampir sebulan. 1st thn 2004 masa bersalin kat Maira dlu, ngam2 esoknya msk bulan puasa. Kompem sebln ganti. 2ndnya thn 2007 masa lahir kat adik tp sempat puasa seminggu penghujung ramadhan. Time Maira dlu habis aku berjaya ganti, thn nih xsempat 17 hari. Walhal kat sni la patut mudah puasa sbb maghrib awal. Jangan jeles u pkl 6.04 ptg aku dh ble mkn. Tp aku heran btl la apsal geng2 arab kat sni bukak puasa pkl 6.17 ptg ntah jadual mna la diaorg pakai tu, kompius.
Tp aku xreti la nk convert dr cupak ke kilo. Ada sape2 ble tolong, agak2 kalau aku ganti 2 kampet beras yg 10kg dgn 5 kg tu cukup ke utk 17 hariaku tu, anyone ?



Gelagat adik tgk tv. Cartoon kegemaran Dora Explorer, kalau bukak cartoon nih sure dia xkacau nyer.

Aku suka gambar pokok nih.

Tuesday, 2 September 2008

Menu berbuka puasa 1 Ramadhan

Ini lah menu berbuka puasa kami pada hari pertama Ramadhan,mmg mcm org dok Msia jer, heheee... jgn igt dok obesi nih semestinya menu western je. Tp bezanya semua nih homemade,hahaa.... jgn xcaya siap ngan murtabak lg tu.

Murtabak tu diprepare oleh hb dia mmg dh expert buat murtabak homemade nih, aku lak prepare kuih lapis ngan masak paprik tu(masak campak2 je).Simple je menu satu lauk satu kuih tp sbb hari nih hari 1st, nafsu mkn tu kuat sikit. Sumer nk makan, masuk time berbukak puasa byk mkn kuih je, sahur br mkn nasik. Selalunya awal pg lepas sahur aku akan prepare mknn utk bukak puasa,masak siap2 senang sikit. Walaupun ari yg keje sekerat ari pn aku masak siap2 kecuali lah terbabas tdo xsempat tu, baliklah br masak. Takut kalu ptg nnti balik penat pg2 nih segar sikit.