Sunday, 31 August 2008

Andai kita terlupa


MERDEKA...MERDEKA...MERDEKA......Syabas Malaysia tanahairku utk ulangtahun kemerdekaannya yg ke 51. Rindunya aku nk balik Msia. Hari nih hari last sebelum puasa, so nk jln puas2 sbb lps nih dh xlarat. Memulakan hari minggu lepas brekfes, aku ajak hb pegi rug a million, kononnya nk tgk kapet, tgk dlm tv iklan mcm gempak sgt murah giler,sekali kecewanya aku bila masuk jer kedai mahal nk mampus, cit tipu btl. Malas aku nk beli mhl mcm tu, lebh kurang kat msia jer harganya. Belum tentu balik Msia nnti aku angkut sumer nih, mungkin tinggal je kat sni. Mna x nyer sewa kontena kena kuar duit sendiri beribu- ribu, katakan 2ribu dollar,ada ker brg yg aku nk bwk nih value 6ribu ringgit. Tu la soalan yg aku kena tanya ngan hb setiap kali kalau aku cakap nk beli itu ini nk sewa kontena, hehee....Ops berbalik kepada tajuk di atas, pagi tu lepas balik dr kedai kapet kami ke Kings Park. Boring betul kat sni xde pulak diaorg buat sambutan merdeka thn nih,ish...ishh... xpuas hati betul aku. Pastu hb ternampak org putih bwk bendera msia, ada apa nih.Rupa2 nya diaorg nih askar2 veteren british dlu. Berperang utk Queen, melawan jepun dan komunis. So mereka merayakan juga 31 ogos nih sbg kemenangan utk pengorbanan mereka mendapat kebebasan utk Malaya. Terharu aku bila tgk bendera Malaysia dikibarkan di bumi Perth ini. Org Malaysia xnak kibarkan xpe biar org putih kibarkan, tp dgn cara diaorg la letak2 bunga kat tugu. Yg berbaju kurung kat dlm gambar tu konslat Msia, hb ckp dia mcm xbes jes bila kena amik gambar, hehee... gambar masa letak bunga.







Thursday, 28 August 2008

Blog awards



Thanks to Ct for the big bear tu,kiut gitu, and to Suzi thanks jugak for the award, both tu i dah letak kat sidebar,err ada sape2 lg nk hulur award ker,hehee....award for malas update blog. Kedua2 member ini adalah diantara rakan2 maya ku, xpenah jumpa, and xpenah kenal, moga panjang umur kt ble berjumpa satu ari nnti, Ct dekat jer tp Suzi nih, jumpa kat Msia lah yer.
So dgn suka hatinya sy mengajak rakan2 blog ln utk berkongsi awards kat tgn ku ini,ahak2.....mcm best je bunyinyer kn. Silalah...Ummi Hannan ,Rai , Julia , Syikin , Vivavogue

Thursday, 21 August 2008

Best of luck for u een



Entry ini buat Een sahabat seperantauan di Perth. Selamat pulang ke Msia 20 ogos lepas selepas hb nya tamat pengajian di sni. Selesai sudah perjuangan si suami dan pengorbanan seorang isteri sanggup mengikut suami menetap jauh dr keluarga. Meninggalkan segalanya di Msia walau gaji sudah lumayan demi keluarga tercinta. Semoga segalanya berjalan lancar, selamat memulakan hidup br, and best of luck for u.

Sunday, 17 August 2008

Happy birthday little Emir

Satu thn dahulu ditarikh yg sama, hari Jumaat jam 8.51 pagi lahirlah si kecil ini yg kuberi nama Emir Haziq, kini sudah setahun umurnya. Lega sungguh rasa dpt melahirkan secara normal. VBAC mujurlah aku dah dimaklumkan infonya sblm ini.Memandangkan spring dh menghampiri, bunga2 tulip di Araluen pn dh ada yg mekar, so kami decided hari tu nk jamu mata tgk bunga2 tulip.




Terlalu ramai yg Q untuk naik train.

Wednesday, 13 August 2008

Samak




Huhuuu...xsiap upload gambar utk sambungan entry lepas,ari nih mood aku nk cite bab lain pulak. Waktu kat Msia dulu sepanjang 27thn umur aku br sekali je aku samak, tu pn masa kecik2 dlu terpegang anjin jiran,hehee... was was xsure kena betol ke tidak mak aku samak je, coz aku br 5thn tadika pn belom cakap xble pakai lg. Sejak dok sni dah 2 kali aku samak, dugaan byk betol. Bersyukur la kt kat Msia negara Islam brg2 haram di pasaraya di asingkan tempat jualannya, kurang kebarangkalian terpegang bab*. OPPS...memang sengaja aku xnak EJA PENUH word tu.Bukan apa dah terbiasa sejak kecik lg kami adik beradik di larang keras sebut perkataan nih, xbaik mak cakap. So sesape sebut antara kitaorg sure kena cubit and chili mulut tu dgn mak. Sudahnya sorang pn xpenah sebut, kesat bunyinya. Kat oriental shop sni brg2 basah mcm mee kuning, tauhu basah, etc kadang2 disimpan sepeti ais dengan bab*. .Kalau betol2 jaga mmg xmkn la tp yg dah lali tu beli aje. Selalunya arab la aku tgk main belasah je beli roti kat bakeri omputeh, anyway yakin tu peting asal diaorg yakin, jalan.So far selagi tahan kami cuba elakkan la utk beli bhn2 basah yg satu peti dgn itu.Even kami hanya mkn roti yg ada certificate halal dan pastry2 ln tu telan air liur je,hehee...tgh belajar ma..Kat sni barang2 kulit byk betol and murah lg. Tp kalau xberhati2 mmg akan terkena. Genuine leather tu especially byk yg asalnya dr pig skin. Sebenarnya aku rasa kat Msia pn mungkin ada tp kt yg xperasan xsangka mungkin. Kadang2 topi2 yg diaorg jual kat kedai tu pn dr kulit tu, even purse pn ada.First time aku samak masa terpegang beg kulit kat strandbag, cit aku sangkakan cow skin, tp hati positip menyatakan itu pig skin, nipis, nk kompem lg paternnya ada 3 bintik segitiga. Tp masa tu corak 3segi tu xclear coz kadang2 layer atasnya dh dinipiskan, segitiga tu dh xnampak lg. Tp brg tu produk china, kompen pig skin sbb produk china mmg byk kulit tu, murah. So nk menyedapkan hati kami 4 beranak samak je la tangan2 tu. 2nd time aku kena samak masa keje, cit xguna punya omputih, kadang2 keling, cina xpn apa2 bangsa ntah,dah aku dok keje cashier kat kaunter tu. Kadang2 lepas diaorg beli bacon tu, beg plastik tu diletaknya atas meja aku tuh masa nk byr pastu suh aku isi je brg2 yg dibeli tu dlm beg tu dh terkena aku. Mna la aku tahu beg bukan transparent jernih mna nk nampak brg kat dlm selak2 cit bacon slices,huhuu.... Trend kat sni mmg dah dididik diaorg xsuka sgt ambik beg plastik kat kedai,kiranya kalau ble elak, dielakkan la. Beli satu dua brg kecik2 tu bwk tgn je. Aku pn xoffer setakat satu brg tu, paling x aku tanya do you need beg,hehee....save our earth beb.So selalunya kalau yg sensitip tu bwk shoppin bag sendiri. Selalunya yg aku perhati aussie yg buat cenggitu bangsa ln nih kureng sikit.

Friday, 1 August 2008

Penantian

Penantian ku makin ke penghujungnya..hehee....tiba masa akan ku warwarkan apa dia....xsabarnya rasa nk menggayakan.Cukupla 3 hari duduk bertiga.Walaupn xkemana-mna sekadar ke library aje,cuaca di luar pn sungguh sejuk. Winter di sini tiada salji cuma ada hujan yg menggantikannya.