Thursday, 31 January 2008

Tempoh bertenang

Alhamdulillah selesai sudah tanggungjawab nan satu, tanggungjawab membantu sesama muslim, mencarikan rumah sewa utk kawan ayah. Hari nih hari org esok lusa mungkin hari kita pulak. Hampir 2minggu pencarian akhirnya ketemu juga dgn rumah sesuai, walau xsebesar mna syukurlah dpt lg merasa sewa bwh 300 dollars/wk utk 2bilik dan lokasi pn berhampiran city, ok la tu. Dah seminggu lebih family kawan ayah berpindah so rutin harian aku pn berbalik mcm biasa. Sekarang nih tempoh bertenang, stop dlu berjalan2 nih, hujung minggu pn lepak umah je. Ayah nk konsentrat penuh utk blaja. Ble jalan sampai Kings Park & Burshwood je,heheee..Almaklumlah kocek dah kosong, belanja pn kena beringat selalu. Mcm tu la hidup di rantau tambah lg bila bwk status student nih. Nak balik Msia pn kena keje dlu utk melepaskan tambang satu family. So xde la aku pikirkan langsung pasal nak balik buat masa nih, even ada kenduri kawin adik bln 6 nih,huhu….btl ker aku nih.Lagipun stadi ayah xlancar lg, byk yg tertangguh, xdpt rentak lg katanya. Tghari td aku terima barang pos dr kampong. Telekong sembahyang Maira & sejadah serta kopiah adik Haziq. Suka Maira dpt brg, tok suruh Maira sembahyang katanya. Emm lepas nih ble la Maira ikot mama ngan ayah sembahyang, xde la dia mengacau sgt. Kalau x sibuk je dia dok lalu lalang masa org sembahyang. Ganggu kosentrasi je.

Friday, 11 January 2008

Duo Haziq

Dah lama xupdate blog, seminggu nih aku sibuk sikit. Ada tetamu bertandang ke rumah. Sahabat lama ayah sekeluarga 3beranak br sampai ke Perth utk sambung belajar juga di university yg sama uwa. So menumpang dlu dirumah kami yg kiut nih,heheee....(rumah2 Oz nih kiut-miut je, rata2 1-2 bilik). Menjadi tradisi begitu setiap kali ada ahli br berkunjung ke sini utk menyambung pelajaran, sahabat2 di sini akan sedia menolong. Walau ada ketika tidak pernah kenal dan bersua muka pn. Bukan mudah hendak mendapatkan rumah sewa di sini. Ditambah pulak dengan sewanya yg mahal. Even rumah dua bilik seperti rumah aku ni pun mencecah 280AUD per week.Hahaaaa.....ble bayang ke sebulan berapa tu. RM3360 sebulan untuk 4minggu, klau 5minggu mcmmna tu?Itu br umh sewa yg sudah ada kontrak, kalau hotel or motel berapa la agaknya kos satu mlm. Lagila mahal. Apa2 pn properties mmg mhl di sini. Mmg kena calculate btl2 la kalau sesaja nk dtg bercuti, kalau x alamat xke mana la,habis duit kat penginapan je. Actually itu selingan je, aku nk citer pasal lain, pasal anak daraku sorang nih yg makin stubborn. Apa2 pn mewarisi dr aku jgk tu. xtahu la aku camna lg nk mengatasinya, kalau berkeras dgnnya lg keras kepala dia tp kalau berlembut sgt pn ssh jgk. So aku amk jln tgh ada ketika aku berlembut ada masa aku bertegas. Dan selalunya bertegas. Buat masa nih Maira ada kawan. Dgn Haziq juga tp bukan emir haziq, ini firdaus haziq. Anak kawan ayah yg br sampai sni. Umor dah 8 or 9thn mcm tu, perangai ble tahan jgk nakalnya,heheeee...ble masuk la dgn Maira tu. Lega aku sejak dah ada kwn nih Maira ok skt, xboring sgt kalau x ari2 dikerahnya aku ke library. Nak pegi storytime katanya. Kadang2 tu siap dah masuk dlm stroller lg. Aku pn senang skt kat dapur masak pn ada kwn, ble gak improve skill mmsk aku dr kak Zura, wife kwn ayh. Hobi br aku pn dah bertambah skrg jrg berblog lg, byk masuk forum pulak, even xjoin pn aku suka membaca, saje2 tambah info.


My little hero pn nak naik gelungsor jgk. Gambar di Fremantle masa jenjalan kat kedai souvenir.