Saturday, 27 December 2008

Secret recipe

Nak citer kisah aku kt sni masa balik Kedah ari tuh.Ada branch dia satu kat Tanah Merah. Almaklumla aku nih bkn jenis jln2 cari makan mcm Maria Tunku Sabri. Nak masuk restoran grand pn pikir 2 kali. Berbaloi ke tidak takut harapkan mahal je lebih (mcm kat hotel), masak hancus sedap lg kedai mamak. So ari tu lepas pg Pekan Jitra dh tghari, so igt nk lunch sekali sblm meneruskan misi shoppin kat a/star. Byk masa aku shopping dihabiskan utk mencari suar jean aku yg xdak saiz, nsb baik kat pacific ada puas hati btl.Ramai member ckp kek secret recipe sedap, aku pn dok bayang la mesti mknn ln pn sedap jugak. So dgn perut lapar ktorg redah la situ. Sampai menu dlm ati aku (awat mahal sgt nih), xpe menenangkan hati sedap kot. Then aku order fish & chip and chocolate shake, hb mintak koteow tomyam dgn capuccino shake dan mushroom soup(mcm brand campbell's tu). Ktorg pn tunggu la dgn sabarnya dgn dihidangkan keropok kacang hijau secara percuma. Pastu hidangan pn tiba, koteauw pedas giler sampai xcukup air yg ada, kena mintak air tembikai pulak dgn air kosong lg, fish and chip pn xabis sbb aku dh rasa melugai setiap kali nk telan.So tinggal mcm tu je, perut pn xkenyang. Utk sumer tu totalnya adalah rm65.50. Mahal nk mampus aku mkn kfc berpuluh kali ganda lg berbaloi.Pengajarannya next time kalau dgr org ckp kek sesuatu tempat tu sedap xsemestinya brg ln pn sedap. Nk mkn kek pn dh tawar hati nk order tragis dgn bilya.

Masa nih order xsampailg ble la bergambar gambar,kehkehh...



Air dia je sedap yg lain 1 bintang pn xdak sbb xble lalu kat tekak.

Friday, 19 December 2008

Hangin


Aku banyak hangin semalam,cit xguna punya member nk tunjuk power xkena tempat. Tensen aku. Ini br keje kuli kedai kalau keje opis lg la aku meraung,kahkahh....Tp aku xmeraung kat sna la ms nk balik umah je. Xtau la sensitif punya jiwa, lepas marah atau bengang dengan org aku jd sedih, agaknya bintang pisces mmg camni kot(salahkan bintang pulak). Ko tu dah la br keje xsampai 2bln, br rasa terbiasa sikit dah perasan jd supervisor pulak, nk letak harga brg suka ati dia je dkt customer. Ko xtau ker cara kau tu buat org checkout susah. Xpasal pasal org naik bengang kat aku pulak. Tanya la bos dlu nk ubah harga tu. Mampus aku xgeng dgn ko dh lps nih, muka dh kena cop. Malas nk tgk muka budak tu, lepas sapu sampah dan mop lantai (halal balai je) semlm aku pn blah. Bos dtg masa nk balik tu aku sapa je, sir im leaving now, confuse dia tp aku tau dia ok, coz aku la pekerja harapan time susah xcukup org aku kena kerah keje, time byk org aku kena blk awal, sbb apa sbb dia byr gaji aku lebih dr staf lain,emhmmm org lama. Staff lain silih berganti cuma aku yg masih kekal disitu. Boleh budak tu br 2bln keje nak lawan sifu nih yg dah nk masuk setahun keje. Mmula dlu masa training mmg patuh giler, sila beri tunjuk ajar..Dah tahu sikit nk arah2 aku pulak suruh letak harga sekian2 utk ...kawan dia kot.Brg dlm kotak ble pulak dia bukak jual single bila aku tanya nk confirm buat muka bengang pulak,ehh..ehhh hangin nyer aku budak nih. Kalau ikut aku mmg nk quit je tp kalau aku quit maknanya dia menang la, no way. Aku ble bertahan 11bln sblm nih dgn mcm2 karenah staff sekerja ln yg silih berganti ada yg jeles dan etc, xkan aku xble handle yg ini kn, lg pn bknnya nk keje seumur hidup pn, lg 2thn blk Msia bentila, aim aku nk kumpul duit je utk my dream car. Ini la peniup semangat aku utk kebalkan diri dlm apa juga cabaran.Amin.

Saturday, 13 December 2008

Home

Alhamdulillah dah selamat pulang ke rumah.Dah 2 hari balik tp penat 18 hari di Msia masih berbaki lg. Sumer demam dr adik sampai ke ayah. Sekarang dah sihat skt tinggal adik je yg masih demam lg. Xtahu la kenapa lama sgt adik demam kali nih, ddulu jrg demam kalau demam pn kejap je sehari, nih dh 6 hari bdn suam lg, risau aku.Padat sungguh aktiviti di Msia, byk urusan dan hajat yg setel tp ada juga yg terkilannya xdpt diselesaikan xpe la. Mmg spt yg dijangka perjalanan pergi dan pulang yg memenatkan, dr satu kereta berpindah ke satu kereta sblm dpt memuatkan diri dlm perut pesawat utk pulang ke Perth. Perasaan bercampur baur masa nk balik rindukan rumah dan tinggalkan Msia. Apapun berada dirumah sendiri lebih selesa. Sedih aku tgk Tok nangis masa nk balik tu, ddulu kali terakhir dia nangis pn masa aku kecik2 dlu.

Semasa perjalanan ke Msia. Bergilir2 dgn hb pangku adik 5 jam. Sungguh aku xselesa tido duduk nih. Sakit tengkuk toksah ckp la nasib baik 5 jam je.
Lepas sampai atas jasa baik SIL kami di ambil di JB ke kg di Air Hitam. Then bercuti di kl the next 3days.

Sepang. Rumah yg banyak berkongsi setahun pahit maung hidupku bersama Maira 2 thn dahulu sentiasa di hati. The next entry utk kisah 18 hari di Msia.

Thursday, 20 November 2008

......

Xtahu la apa nk jd dgn blog aku nih. Cuba nk tukar template alih2 camni jdnya. Biarla dulu malas aku nk kisah.Lagi 2 hari kami akan bertolak pulang ke Malaysia tanah airku. Mulanya dahulu aku enggan balik sbb mengenangkan cita2 aku nk berjalan ke tempat salji dahulu. Tp hb ttp keras hati nk balik Msia dulu br pg situ. Bukan apa xpercaya takut dia xjd bawak pg main snow nih. Tp dia dh janji akan bwk tunggu winter thn dpn so tgk aje la. Sekarang dkt2 nk blk nih aku pulak yg jd excited. Xsabar nk terbang kuar dr sempadan Australia,heheee... ddulu aku semangat sgt nk dtg sni skrg aku dh xsabar nk berambus.Perjalanan yg memakan masa 5 jam tp yg menjanjikan kepenatan. Sbb apa kami bkn landing dkt klia tp dkt singapore airport. Memandangkan tiket flight MAS yg mahal giler2 one way ble dpt return tiger air so tiger air is the best choice. Kalau duit berkepek dlm poket xpe nih tkt dh xde baki utk ke melbourne thn dpn pulak,heheee..... angan2 tu. So flight mlm sabtu, hari nih last aku keje, walhal ari sabtu ble keje lg tp xpe la kasi chance hb setel hal lab dia dulu :) Sampai pg pukul 4.30 pg, opss lupa lak time Malaysia dh xsama, maknanya pukul 3.30pg ker nih,ishh nnti aku kompem balik ngan hb. Merentas ke Malaysia naik teksi, then suruh la sesape tlg ambik pegi umah FIL dkt Air Hitam.That's it.Plan kat kl xpikir lg akan dipikirkan sblm balik nih, yg pasti raya haji kat Kedah dlu. Yahooo....

Tuesday, 11 November 2008

Sepetang di John Macmillan Park

Park nih just bersebelahan dgn library Victoria Park yg aku selalu pegi tu. Ptg Ahad lps ada family day Town of Victoria Park area ktorg duduk nih. Thn lps aku pg jugak mcm2 aktiviti kanak2 ada dan yg penting FREE :) Adik pn xketingalan nk naik jugak horse nih tp duduk dlm nih je eaa. Setia ditemani mama. Hari yg panas terik ditambah dgn lalat2 yg bermaharajalela menyukarkan keadaan. So ktorg xlama sgt terus balik.



Face painting. Kenapa monyok je muka budak nih, xpuas ati kot.
Balloon twisting
Ada macam cat x, sepesen je aku tgk sumernya cat ker lamb ke.

Monday, 10 November 2008

Ahad yg bz

Ahad lepas ktorg ada 2 acara pg dan ptg. Sebelah pgnya pegi Jamuan raya/family day (mna2 la) masyarakat Melayu Perth. Semua di invited dtg, student mahupn melayu PR(permenant resident). Tp student bape kerat je yg hadir byk PR je. Hehee... segan jugak aku igtkn ramai student, nasib baik ada 2-3 org yg kenal kalau x mahuku cabut je. Tp dlm segan2 tu bab makan aku xsegan,kahkahh....di antara org pertama yg sampai ke meja mkn. Acara diadakan di tepi sg. (sungai kat sni mcm laut), cuaca yg cantik,cuma satu je yg kurang, erkk... lalat yg annoying, hingga menganggu makan. Panas kat sni mmg xdpt dipisahkan dr lalat. Tp setakat yg aku perasan kenapa lalat nih xberminat dgn org putih? sapa ble jawab tu.


Permata hati mama.

Masa ktorg sampai diaorg lelaki tgh main sepak takraw, sandara zaikhan pn ada tu.
Adik yg xdiam walau sesaat.

Friday, 7 November 2008

Wafer

Menu brekfes ktorg ari nih, homemade wafer. Cari kat Kmart semalam maker nya. Minggu nih ada less 20% utk certain brg electric termasuk ini. Mmg dah lama cadang nk beli tp mahal sgt rasa, ini pn mahal jugak tp aku mmg dah xtahan sgt sambar je la. Not bad jugak rasanya ble la buat salah satu menu brekfes.

Dah mati akal nk masak apa brekfes memandangkan sumer kena buat sendiri. Sesuai sgt utk org mcm aku nih sumer nk cepat, jimat masa dan tenaga :)

Tuesday, 4 November 2008

Dilema iphone

Huhuu ...aku dlm dilema. Mengenangkan hp ku yg dah berbalut getah, dek kena hempas dgn adik asyik nk on off ikut suka je, dan mengenangkan iphn itu yg sungguh menawan kalbu, hatiku jd xkeruan. Perlukah aku sambar je iphn tu kat kedai atau bertahan aje dgn hp yg ada. Kalau ikut dr kepentingan rasanya hp yg ada nih masih boleh berkhidmat lg wpn berikat getah cuma tak sesempurna dlu.Lg pulak iphn yg dipasaran perlu dibeli dgn line sekali, dgn package yg ditentukan. So untuk pengguna bijak sepertiku ini kredit topup $50 pakai 6bulan tu kurang bijak la sikit. Hehee...mcm xcaya je kan aku ble pakai sampai 6bln 50 je, tu pn xtau nk cal mna. Setakat cal hb tu bape la sgt. Last2 aku suh hb je pakai kredit yg ada tu. Sbb package yg ada utk iphn nh min $49 sebulan. Mati akal aku nk abiskan kredit nnti. So pikir punya pikir wpn aku xexcited sgt dgnnya sbb ada sorang lg dlm umah nih lebih excited lg, tunggula dlu. Kot2 hati terbuka nak beli. Dkt krismas nih mesti xde stok. To Samsung M300 aku masih setia dgn mu.

Sunday, 26 October 2008

Daylight saving Time


Pukul 2 pg td, jam kami disini perlu dipercepatkan ke pukul 3 pg, so 1 jam dah hilang diforwardkan.Dah xsama la time kat sni dgn Msia, kr dh cpt sejam.Eloklah sblm nih pkl 6.00 pg dh terang menerang,esok nih pkl 7.00 la br terang mcm tu. Bos kat kedai tu pn dh call nk make sure aku update dgn nih,hehee.. takut aku ikut jam lama lg dtg lambat keje. Thanks pd Ct yg bg info nih.
Igt2 lupa jgk mmula tu.

Thursday, 16 October 2008

4 years old

Bulan nih ada 2 org dlm family nih sambut besday. Maira dgn ayahnya. Besday Maira dh lps 11hb haritu dan ayahnya coming soon 20hb nih. Dah 4thn anak mama nih. Maknanya dh tua aku nih,ishh2 lg 2thn 30'..lg 10 thn 40', huhh....ngerinya...xbest,heheee....Anyway thn dpn dh ble hantar Maira pg kindy(wpn ayahnya cukup liat nk pegi tanya kat sekolah} kurangla masalah jaga budak sbb seorg je nk kena pikir. Sebelum nih aku mmg xmampu nk hantar dua2 anak kat org jaga, sekalipun bukan childcare individu perseorangan pn aku xmampu sumer nk charges ble tahan jugak sbb anak 2.Harap2 bila tinggal adik sorang nih sng sikit nk deal.Aku kerja sekerat hari je tgh hari dah balik umah past baton kat ayah pulak pegi sekolah. Masa memang ketat, setiap jam begitu beharga. Hadiah besday Maira thn nih paling grand diantara thn sebelumnya,jap nk pikir ddulu ada hadiah ker,hehee...xdak kot. Hasil penat lelah aku membanting tulang sbg cashier,tukang sapu,mop,packing etc nih nk bg anak2 happy, hehee...hb aku ckp aku xaci saving masuk akaun sendiri je,huahahaa ok lar tu. Hopefully lps nih ada juga aktiviti Maira kat umah masa aku xde selain tgk CD dan yg penting xkacau ayah dia buat keje. Ayah selalu komplain adik kacau nnti aku pikir apa pulak aktiviti utk adik. Kesian adik juga yg xdpt apa2. Nnti thn dpn turn adik pulak.

Gambar nih aku ambik sendiri je xok sgt. Xreti nk setting kamera nih,nk tunggu ayah ambik lambat sgt,hehee....

Koleksi Cd Maira,xpenah terpikir pn nk beli yg ori. Dah selesa dgn cetak rompak kat pasar mlm tu,sbb kat sni no choice sygkan anak. Hopefully dia ambik yg baik aje tgk nih. Dah ble ckp omputih sikit2 tu ok la dia blajar sendiri.
Dan ini pulak aksi2 adik masa aku xde kat umah, lepas bgn tido.

Memula bukak mata ok lg, pastu huwaaa.......


Besday hb pulak,erkk..xtahu la nk kena tebus hadiah besday aku dulu tu yg xdpt dlu,ehmm..Hb ckp aku jd kedekut kalau dh kuar cetain amount tu,hehee....sbb lps beli okley ari tu aku jd kemut,wakakaa...

Sunday, 12 October 2008

Kisah 3

Ini adalah sambungan dr kisah raya aku kat sni yg ddulunya xberlaku. Tahun nih kali ke2 kami beraya anak beranak kat sni, jauh dr keluarga dan saudara mara, sungguh membosankan raya diluar Msia. Kisah ini membuatkan aku rasa mcm nk balik Msia esok hari, bosan dan menyampah dgn karenah org putih nih,uwekkkk...Ceritanya begini malam raya tu aku pn nk masak la sedikit apa yg patut utk esok hari raya. Bukan ngengada baru nk masak mlm tp sbb siangnya aku kena keje sampai ptg, so xsempat nk buat apa2 balik tu br nk masak. Dlm kepala aku dok pikir nk buat juadah raya nasi impit, kuah kacang, rendang dan bihun sup. Mulanya plan nk buat open house jemput kengkawan dtg tp bila check2 balik rupanya ramai yg nk buat open house esok, hari raya pertama dan kedua tu, so tangguh la dlu,tangguh punya tanguh last2 xjadik,hehee....sampai ari nih ntah raya keberapa xbuat buat lg, tp InsyaAllah akan diusahakan juga.Back tu the story, disbbkn kat rumah aku nih xde blender kering, so terpaksa la aku tumbuk dgn lesung je kacang2 utk buat kuah tu.Xtahu la kenapa bila beli blender kat sni xdpt yg kering punya setau aku klau kat Msia tu mesti dia bg dua2 sekali utk yg kering dan basah. So dam dam dum la kejap sementara aku dok menumbuk tu. Emm xlama pn aku tumbuk xsampai 15min pn, ishh aku rasa dlm 10 min je, pastu tok2...tok ada org ketuk pintu umah aku. Minah saleh umah atas aku nih,bukan betul2 atas umah tp yg umah sebelah dia tu, dtg komplen bunyi bising, cit....konon katanya gegar2 dinding umah dia nk tgk tv. Cisss....dlm hati aku dok menyumpah korang bising2 mlm minggu tu mabuk2 xpe, party la mak nenek siap dtg bgtau nk buat bising la, xhengat aku yg dok memasak nih jugak ko nk sound. Walhal ada satu rumah mat salleh top floor nun selalu bising2 gaduh suami isteri xberani nk sound pulak, org asia nih pulak ko nk melenting. Ini la rumah2 apartmen yg xkalis bunyi, ntah material apa dia pkai xtau la. Macam tu la kisahnya diaorg sni bukan nk respek sgt dgn kt, dia tau kt xkan maki2 dia. Ddulu masa ada line tipon umh selalu telemarketer 24 jam dok call jual brg,insuran,lotery, pakej percutian la dan macam2 lagi mesti aim umh org asian. Org putih nih diaorg xberani sbb takut kena hamun.. Kerana xtahan dgn gangguan mcm dh xde privacy! ini kami decided potong je line phn tu, nk call kg guna skype je. Senang hati pn tenteram. Kebebasan bersuara di sni mmg melampau. Sampaikan bila pencuri masuk umah kt then bila kt pukul pencuri tu teruk2, silap haribulan ada law yg kata kita yg salah, citt...Anyway ini suka duka di sini,wpn cerita -ve byk jugak yg +ve yg akan diceritakan pd entry akan dtg.

Semasa jamuan raya anjuran Persatuan Pelajar2 Msia postgrad Perth.

Adik tdo kepenatan selepas balik dr sembahyang raya dkt Hepburn.

Saturday, 4 October 2008

Salam Aidilfitri


Salam Aidilfitri dr kami sekeluarga di Perth, semoga beroleh rahmat dan keampunan dr Nya. Mohon ampun dan maaf untuk semua yg mengenali mahupun silent readers sekalian. Tahniah krn berjaya menyempurnakan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Thn nih aku puasa hampir penuh tinggal sehari je,heheee...ampunnn. Kalau kat Msia sekarang nih sibuk beraya lg tp kat sni mcm dah xde mende dah. Anyway raya thn nih aku puas,hehee...syukur Alhamdulillah sejak kami kat sni rezeki melimpah ruah dptla kami beraya dgn baju sedondong sejak beberapa thn yg lepas xde baju raya sekeluarga. Dah lama niat nk tempah tp budget yg xmengizinkan akhirnya terlaksana juga, syukur. Xbest raya kat tempat org. Jamuan raya pn dibuat pd hari Sabtu minggu tersebut, so hari raya kami beraya rumah rakan2 seperjuangan je.Hajat di hati nk buat open house, tp di sbbkn skill memasak yg kurang nih tunggula dlu. Nak mintak resepi kat Mak Farhah la, dia pandai masak,heheee... Raya tahun nih kami sembahyang raya dekat masjid Padbury,1st time sampai sni, dah sethn kesian kat aku.1st time jugak jejak kaki kat masjid almaklumlah susah nk dpt masjid yg mmg rupa masjid selalu pegi musollah je kat Curtin Uni, tempat lain jauh. Ramai org, khutbah pn katanya dlm bhs melayu. Aku xdengar pn perlahan sgt pakai microphone dlm je, aku pulak dok luar anak2 bising. Adik nih lg la melampau merap je, eiiii...geram.




so inilah kisah raya thn nih....
Kisah 1
Ramai org kat masjid, lepas semahyang ada makan2...Tp nampak mcm ramai org dr mknnnya.....Menu best nasi beriani aku pn amik la sikit. Pastu nk letak pedas2 xble nnti anak berdua nih xdpt mkn pulak. Nampak pulak ada nasi yg ditapau siap dlm tupperware plastik microwave tu, aku pn amik satu nnti2 lepas suap bdk2 aku ble mkn pulak kot2 dh habis yg ats meja tu,heheeee...Siap back up tu. Tgh sibuk2 menjamu selera, terasa dahaga bgn pulak cr air.Ishhh panjang pulak cerita nk sampai ke pointnya nih, maka aku pn gendong la adik je bwk pegi amik air, tinggalkan la Maira kat situ. Bila dtg tgk Maira dh xde, dia pulak pegi cr aku. Sudah...aku pn pegi la mencari anak sorang nih, pastu nasib senang nk jumpa dtg balik tempat ktorg lepak mkn tu tgk nasi tapau aku pulak dah xde. Nih same pulak yg sebat nih. Pastu tgk2 dok elok je ada sorang budak tu dok mkn nasi aku, eiiii geramnya aku nk marah xgamak lapar sgt ke budak nih amik nasik aku, besar pulak tu bkn budak kecik.
Kisah 2
Aku terjumpa dgn rakan blogger,huahahahaa....kat sni ble terjumpa. Diaorg xcam aku tp aku cam sgt ngan anak diaorg. Sape dia yer, org Padbury la Ct dgn Ida.Dan ini lah gambar yg diambil oleh paparazzi kami.

Friday, 19 September 2008

Menghitung hari

Hari apa yg aku dok hitung nih? Byk perkara yg aku dok hitung. Pertama,aku dok hitung hari nk balik holiday kat Msia. Xlama pn balik dlm 2 mggu lebih je.Dah siap senarai panjang bertampal kat kabinet dapur tu benda2 yg perlu di setelkn kat Msia.80% dr senarai itu adalah melepaskan hajat hati nk makan mcm2, mkn kfc, satay kajang, cendol tepi jln sepang, McD, pasar mlm, yong tau fuu, mkn kat kedai tepi tasik serdang,ubi kayu cicah sambal tumis,fuhh mcm2 la sumer tentang mkn,kihkihhh...Tp itu cerita lg 2bln sebelom masanya tiba.Kedua nih aku dok mengitung hari nk raya. Xsabar dah nih nk pegi jamuan raya,huhuu...dpt ke tidak aku cuti raya nih,erkk xtahu la, yg aku tau aku xnak dtg keje ari raya,huwaa....bos jgn la suruh aku keje...keje kuli kat tempat org nih mcm nih la ari raya tu pn kena keje, tp klau public holiday diaorg, mmg sumer kedai tutup bagus jugak. Kalau kuli kat Msia mmg aku bentinya keje esok lepas raya cr ln,hehee...kat sni xble nk buat camtu sbb nk cr keje pn bkn senang.Xbes keje kuli sni, xble ngelat mcm kat Msia. Kalau masa dlu2 lepas grad aku keje sementara kat kedai buku dlm C4 tu, mmg relaks.Atleast 2x pegi semayang pastu ada lg selingan2 nya pegi toilet lg, boring sikit pegi toilet, wakakaaa.....saje jln2, lg best kalau toilet jauh dr kedai. Kat sni dh la member sekerja nk borak2 xde sumer sibuk dgn kerja masing2 pastu xdenya nk ngelat2. Nak pegi toilet pn xsempat, masa rehat tu la nk buat apa pn. Bosan...bosan...time dpt gaji je xbosan,lumayan. Ketiga aku dok hitung hari nk balik Msia, bila segala- galanya urusan selesai. Bila hb aku habih belajar adala lg 2 thn lg, InsyaAllah dan kami ble balik Msia terus. Rindu aku kat tanah tumpah airku ini. Hari2 aku bukak radio Suria fm, dgr DJnya celoteh, buat aku rasa dkt dgn Msia. Huwaaa....aku rindu kn Msia.

Tema baju raya thn nih coklat keorengan,hehee...ditempah khas dr Msia hasil kerjatangan kak G.Hasil touch up ayah adik Haziq dgn style johor.

Friday, 5 September 2008

17 cupak

Tgk tajuk di atas, agak2 ble tahu ke apa maksud tersiratnya,heheeee.. Dah 2 kali Ramadhan aku kena qada' puasa hampir sebulan. 1st thn 2004 masa bersalin kat Maira dlu, ngam2 esoknya msk bulan puasa. Kompem sebln ganti. 2ndnya thn 2007 masa lahir kat adik tp sempat puasa seminggu penghujung ramadhan. Time Maira dlu habis aku berjaya ganti, thn nih xsempat 17 hari. Walhal kat sni la patut mudah puasa sbb maghrib awal. Jangan jeles u pkl 6.04 ptg aku dh ble mkn. Tp aku heran btl la apsal geng2 arab kat sni bukak puasa pkl 6.17 ptg ntah jadual mna la diaorg pakai tu, kompius.
Tp aku xreti la nk convert dr cupak ke kilo. Ada sape2 ble tolong, agak2 kalau aku ganti 2 kampet beras yg 10kg dgn 5 kg tu cukup ke utk 17 hariaku tu, anyone ?



Gelagat adik tgk tv. Cartoon kegemaran Dora Explorer, kalau bukak cartoon nih sure dia xkacau nyer.

Aku suka gambar pokok nih.

Tuesday, 2 September 2008

Menu berbuka puasa 1 Ramadhan

Ini lah menu berbuka puasa kami pada hari pertama Ramadhan,mmg mcm org dok Msia jer, heheee... jgn igt dok obesi nih semestinya menu western je. Tp bezanya semua nih homemade,hahaa.... jgn xcaya siap ngan murtabak lg tu.

Murtabak tu diprepare oleh hb dia mmg dh expert buat murtabak homemade nih, aku lak prepare kuih lapis ngan masak paprik tu(masak campak2 je).Simple je menu satu lauk satu kuih tp sbb hari nih hari 1st, nafsu mkn tu kuat sikit. Sumer nk makan, masuk time berbukak puasa byk mkn kuih je, sahur br mkn nasik. Selalunya awal pg lepas sahur aku akan prepare mknn utk bukak puasa,masak siap2 senang sikit. Walaupun ari yg keje sekerat ari pn aku masak siap2 kecuali lah terbabas tdo xsempat tu, baliklah br masak. Takut kalu ptg nnti balik penat pg2 nih segar sikit.

Sunday, 31 August 2008

Andai kita terlupa


MERDEKA...MERDEKA...MERDEKA......Syabas Malaysia tanahairku utk ulangtahun kemerdekaannya yg ke 51. Rindunya aku nk balik Msia. Hari nih hari last sebelum puasa, so nk jln puas2 sbb lps nih dh xlarat. Memulakan hari minggu lepas brekfes, aku ajak hb pegi rug a million, kononnya nk tgk kapet, tgk dlm tv iklan mcm gempak sgt murah giler,sekali kecewanya aku bila masuk jer kedai mahal nk mampus, cit tipu btl. Malas aku nk beli mhl mcm tu, lebh kurang kat msia jer harganya. Belum tentu balik Msia nnti aku angkut sumer nih, mungkin tinggal je kat sni. Mna x nyer sewa kontena kena kuar duit sendiri beribu- ribu, katakan 2ribu dollar,ada ker brg yg aku nk bwk nih value 6ribu ringgit. Tu la soalan yg aku kena tanya ngan hb setiap kali kalau aku cakap nk beli itu ini nk sewa kontena, hehee....Ops berbalik kepada tajuk di atas, pagi tu lepas balik dr kedai kapet kami ke Kings Park. Boring betul kat sni xde pulak diaorg buat sambutan merdeka thn nih,ish...ishh... xpuas hati betul aku. Pastu hb ternampak org putih bwk bendera msia, ada apa nih.Rupa2 nya diaorg nih askar2 veteren british dlu. Berperang utk Queen, melawan jepun dan komunis. So mereka merayakan juga 31 ogos nih sbg kemenangan utk pengorbanan mereka mendapat kebebasan utk Malaya. Terharu aku bila tgk bendera Malaysia dikibarkan di bumi Perth ini. Org Malaysia xnak kibarkan xpe biar org putih kibarkan, tp dgn cara diaorg la letak2 bunga kat tugu. Yg berbaju kurung kat dlm gambar tu konslat Msia, hb ckp dia mcm xbes jes bila kena amik gambar, hehee... gambar masa letak bunga.