Sunday, 28 October 2007

Daylight saving time


Ari nih start daylight saving time (DST) untuk Western Australia. Juga dikenali sebagai Summer time. So jika sebelum nih masa Perth sama ngan time zone Msia, sekarang jam kat sni dah cepat 1 jam. Kiranya siang kat sni jadi lebih panjang membolehkan byk aktiviti di waktu siang (musim panas nih). Maghrib pun dah lambat dlu pkl 6 dah gelap skrg pukul 7.40 baru gelap. Panjang sungguh ari rasanya DST nih akan berakhir bulan Mac nih, masa tu jam akan berganjak balik 1 jam kebelakang so sama balik mcm waktu Msia.

Wednesday, 10 October 2007

Syawal menjelang tiba


Kejap je dah nk raya, rasa mcm br semalam puasa,hehee.....xsempat pn aku nk buat apa2. Masa 1 Ramadhan dlu ada gak rasa nk buat kuih raya, tp sampai sekarang dah 28 Ramadhan satu kuih raya pn xjd. Kalau dlu bertangguh sbb xde mixer skrg dah ada xkompiden la pulak ngan oven nih ada api atas je, ehehehh...alasan kot. So far aku mmg failed la bab membuat kuih yg mlibatkn baking2 nih xpenah menjadik pn,emm tu la feed back yg aku dpt dr husband buat menghabiskan tepung ngan butter je katanya. Semalam aku dah buat satu pembaziran bsr, hahaa.....kuih span dah xjd span padat nk mampus.Tp itu aku tahu la mungkin sbb aku xayak tepung tu. Selalunya bulan puasa nih, ari2 aku dok dpn komputer search dlm internet kuih apa nk buat utk berbuka mmandangkan nk beli xdpt, tp sudahnya sampai ke petang kuih apa pn xmenjadi last2 bukak peti ais goreng stok karipap frozen yg mmg dah tersedia backup. Tp apa pn aku ttp bpuas hati ngan prestasi memasak aku skrg, ahak2 in term buat kuih je la,berbanding ngan dlu hampeh. Dulu nk mkn kuih apapn senang mcm kata member sorang tu, main teriak2 je, ' donat singgit kak dpt 3 biji ', emm skrg teriak sungguh la kempunan. No choice mmg kena blaja sendiri. Anyway aku dah jumpa satu web site buletin Alaf 21 yg memang byk membantu. Dah bape resepi aku cuba menjadik, kuih lapis,serimuka,karamel,karipap pusing,lopes,roti jala, huhhh....sampai ke murtabak pn ble buat kat dapur umh je,hahaa.......xcaya ke.Thanks byk2 pd Pn Norzailina yg menjadi sifu website nih. Jasamu tetap kukenang:)

Friday, 5 October 2007

Take a walk di ptg ari



Hehee...ini kes xde keje la nih. Saje kasi update sikit. Sejak dua menjak nih selalu plak aku bwk Maira main bola kat luar umh. Bukan gi mana pn main kat bwh tu je. Tapi semalam sesaje aku ajk dia gi take a walk area2 sekitar umh. Mmg suka btl la dia pantang di ajak, laju je. Saje je ble gak aku usha2 kat sepanjang jln tu kot2 ada brg org buang yg best2, ok gak. Minggu nih area umh aku bulk rubbish collection service. So byk la org buang brg2 bsr mcm tilam,meja, katil, tv, kerusi, sofa mna2 yg diaorg dah xnak. Kadang2 tu kalau kena nsb baik ada yg elok lg dah dibuang, nk tukar furniture baru la katakan. Maka byk jgk la individual2 lain yg buat collection dlu sblm lori collect tu dtg,heheee... Kalau kena yg elok tu kejap je letak kat tepi jln tu sekali pandang lg dah xde. Biasa la fenomena kat sni mcm tu, sbb brg2 2nd hand nih tetap ada market nya jgk. Ini disbbkan beza harga brg baru dgn 2nd hand yg jauh berbeza . So ada yg lebih prefer cr yang terpakai je dr yg baru terutamanya foreigner mcm aku nih. Ada juga garaje sale and sunday market pada hari2 tertentu dalam setiap minggu yg jual brg2 terpakai nih. Kat situ ble la dpt brg2 nih dgn harga yg jauh lebih murah, w/pn kualitinya masih baik. Kedai 2nd hand pn ada juga. Kadang2 diaorg nih collect utk jual balik kat sunday market lps modified skt2. Berbalik pd cite td, memandangkan skrg nih dah masuk spring so sepanjang kaki2 jln tu byk la bunga2 liar yg tumbuh sendiri termasukla kat rumput tu. Bukan main suka lagi Maira mengutip bunga2 tu sepanjang kami berjalan sampaikan ada bunga yg dah terpenyek pn dia xnak buang takut xdpt ganti balik . Mcm2 colour ada putih, purple, yellow etc dan cantik2 jgk aku tgk. Sampaikan bunga taik ayam pun ada,ehehehe.... nampak cam cantik plak bila dok susun dlm cawan tu.